Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli?

Kurbanlık için alınacak hayvanın tüylerinin parlak olması, ayaklarında veya gözlerinde yaralanma belirtilerinin olmaması gerekiyor

Google Haberlere Abone ol
Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli?

Sonhaberler | Haber Merkezi

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala alınacak olan kurbanlıklarda nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgiler veren Veteriner Hekim Ömer Furkan Gülbeyen, hayvanın tüylerinin parlak olması, ayaklarında veya gözlerinde yaralanma belirtilerinin olmaması gerektiğini söyledi.

Kurban Bayramı’na kısa bir süre kalırken canlı hayvan pazarlarında da yavaş yavaş hareketlilik başlıyor. Veteriner Hekim Ömer Furkan Gülbeyen, kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda bilgiler verdi. Kurbanlık hayvan seçiminde belli başlı kriterlerin olduğunu ifade eden Gülbeyen, "Kurban Bayramı için damızlık olarak satılan hayvanlardan ziyade damızlık dışı bırakılmış erkek ve dişi hayvanların satış dönemidir" dedi.

Gülbeyen, "Öncelikle hayvanın dış bakıda sağlıklı olup olmadığını kontrol ederiz. Tüylerinin parlak olması, ayaklarında veya gözlerinde herhangi bir yaralanma belirtilerinin olmaması gerekiyor. Gözlerinin parlak bir şekilde bakması ve körlük olmaması gerekiyor. Bunlar hayvanlarda görülen dış bakılardır. Ayrıca hayvanın yaşının dolması yani biz buna kapak açma deriz bu ise hayvanın süt dişlerinin dökülüp kalıcı dişlerinin yerine gelmesidir. Bu da ön dişlerinden itibaren başlar ön iki dişinin kalıcı hale gelip yaşını doldurması ile kurban vazifesini görebilir. Bu şekilde sağlıklı kurbanlık hayvanlarımızı ayırt edebiliriz" dedi.

Yorumlar