Japonlar da 'emisyon hilesi'ne karıştı

Dizel araçlardaki emisyon ölçümlerinde hile yapan Alman otomotiv devlerinden sonra Japonların da benzer hileye başvurduğu ortaya çıktı

Google Haberlere Abone ol
Japonlar da 'emisyon hilesi'ne karıştı
Alman otomotiv devlerinin emisyon ölçüm skandalı Japonya'ya yakadar uzadı. Japon Mitsubishi Motors, bazı modellerinin yakıt tasarrufu testlerinde manipülasyon yapıldığını itiraf etti. 

Japon firmanın başkanı Tetsuro Aikawa'nın da katıldığı basın toplantısında yapılan açıklamaya göre 625 bin araçta hile yapıldı. Skandalın açıklanmasından sonra Mitsubishi'nin hisseleri Haziran 2004'ten bu yana en yüksek düşüşü gösterdi ve yüzde 15'ten fazla değer kaybetti.

Alman otomotiv devi Volkswagen'in de geçtiğimiz yıl egzoz emisyonlarını kasıtlı olarak düşük gösterdiği ortaya çıkmıştı. ABD'nin Çevre Koruma Müdürlüğü (EPA), Eylül 2015'te Volkswagen'in dizel motorlu araçlarına fabrika çıkışında yapılan egzoz emisyon testlerinin hatalı olduğunu açıklamıştı.

Rapor Alman otomobil üreticisine yarım milyon aracı piyasadan toplama çağrısı yapıyor, Volkswagen dizel motorlu araçlara yerleştirilen bir yazılım sayesinde aracın karbon emisyonlarını bilinçli şekilde olduğundan düşük göstermekle suçlanıyordu.

ALMAN DEVİNDEN REKOR TAZMİNAT

Öte yandan emisyon skandalının ilk aktörlerinden Alman otomotiv üreticisi Volkswagen, kendilerine karşı dava açılmaması karşılığında ABD’li yetkililerle anlaştı.

ABD Çevre Koruma Dairesi (EPA), Kaliforniya Çevre Dairesi (CARB) ve ilgili diğer kurumlarla Volkswagen arasında varılan anlaşmayla Alman şirket, skandala neden olan programın bulunduğu her aracın sahibine 5 bin dolar tazminat ödeyecek. Şirket ayrıca, ayıplı otomobillerin geri çağrılma ve yeni donanımların takılması sürecinde oluşacak masrafları da karşılayacak.

Emisyon skandalından etkilenen araç sayısının yaklaşık 600 bin olduğu göz önüne alındığında, Volkwagen’in toplamda 3 milyar dolar tazminat ödeyeceği düşünülüyor.

Yorumlar