Yunanistan'dan yeni provokasyon

Yunanistan, yıllardır iki ülke arasında uygulanan mutabakata aykırı eylemlerde bulunmaya başladı. Turizm sezonunda yasak olan askeri tatbikat yapan Yunanistan'a Türkiye'nin cevabı mukabilinden oldu.

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan'dan yeni provokasyon

Yunanistan, Ege Denizi'nde yeni provokasyonlara neden oluyor. İki ülke arasında 32 yıl önce imzalanan mutabataka aykırı eylem içerisine girmeye başlayan Yunanistan'a Türkiye'nin tepkisi sert oldu.

Yunanistan, Türkiye ile imzalanmış Atina Mutabakat Muhtırası'na uymayarak turizm sezonunda uluslararası suları askeri eğitim sahası ilan etti. Türkiye ise anlaşmaya uymayan Yunanistan'a NAVTEX ile cevap verdi.

Türkiye ile imzaladığı Atina Mutabakat Muhtırası'na uymayan Yunanistan, mutabakata aykırı olarak turizm sezonunda tatbikat için Ege Denizi'nin uluslararası sularında askeri eğitim sahası ilanı yaptı. Bunun üzerine Türkiye de mütekabiliyet çerçevesinde 22 Haziran tarihli seyir duyuruları (NAVTEX) ile Ege Denizi uluslararası sularında eğitim sahaları ilanı gerçekleştirdi.

Türkiye'nin diplomatik girişimlerine rağmen Yunanistan, ilan ettiği sahalarda anlaşmaya uyma yönünde bir değişiklik yapmadı. Türkiye, mutabakata uymayan Yunanistan'a NAVTEX'li yanıt verdi.

ANLAŞMA 1988 YILINDA İMZALANDI

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türkiye ve Yunanistan arasında 1988'de imzalanan Atina Mutabakat Muhtırası ile yoğun turizm sezonunun olduğu 15 Haziran – 15 Eylül tarihlerinde Ege Denizi'nin uluslararası sularında tatbikat yapılmaması ve askeri eğitim sahası ilan edilmemesi karara bağlandı.


 

Yorumlar