NAVTEX ilan etmek ne anlama gelir? NAVTEX nedir?

NAVTEX Ne Demek, Kelime Anlamı Nedir sorusu Türkiye'nin Ege Denizi'ndeki son dönemlerde faaliyetlerine hız vermesiyle yeniden gündeme geldi. NAVTEX ilan etmek ne demek? Navtex kelime anlamı nedir? Türkiye ile Yunanistan son olarak 8 Ekim'de bir kez daha karşılıklı NAWTEX ilan etti.

Google Haberlere Abone ol
NAVTEX ne demek? NAVTEX anlamı nedir?

NAVTEX Nedir, Ne Demek, Kelime Anlamı Nedir sorusu Türkiye'nin Ege Denizi'nde ve Doğu Akdeniz'deki yabancı devletlerin faaliyetlerine karşılık son dönemlerde hareketliliğine hız vermesiyle yeniden gündeme geldi. NAVTEX ilan etmek ne demek? Navtex kelime anlamı nedir?

NAVTEX İLAN ETMEK NE DEMEK?

Türkiye, Libya ile imzaladığı deniz yetki sınırlama anlaşmasından doğan hakları çerçevesinde Girit ve Meis adası arasını kapsayan bölgede NAVTEX ilan etti. Oruç Reis sismik araştırma gemisinin belirlenen alanlarda araştırma faaliyetleri yürütecek olması Yunan ordusunu alarma geçirdi.

Yunan kaynakları, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı en az 15 savaş gemisinin Aksaz Deniz Üssü'nden ayrılarak bölgeye doğru hareket ettiğini öne sürdü. Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros'un da Güney Kıbrıs ziyaretini askıya alarak Atina'ya döndüğü vurgulandı.

Navtex, denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemidir.

Ülkelerin deniz kuvvetleri, denizlerde yapacağı eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden bu yolla duyurarak, bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunmasına NAVTEX ilan etmek demektir.

Özetle NAVTEX ilan etmek demek, bir alanda bir sahada eğitim veya tatbikat yapılacağı ilan edilerek bu bölgeye ve alana yaklaşmayı yasaklamak demek.

Son olarak Türkiye ile Yunanistan arasında 8 Ekim 2020 Perşembe günü karşılıklı olarak iki NAVTEX ilan edildi. Yunanistan'ın NAVTEX'i 29 Ekim'de, Türkiye ise 28 Ekim'de ilan etti. 

Karşılıklı ilanların ardından bir kez daha "Navtex Nedir?" sorusu gündem oldu. 

 

Yorumlar