Yunanistan'dan sabırları zorlayan adım

Türkiye'nin Akdeniz'deki faaliyetlerinden rahatsızlık duyan Yunanistan, sabır sınırlarını zorlayan yeni bir hamle yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan'dan sabırları zorlayan adım

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, ülkesinin batı kıyılarındaki karasularını 6 deniz milinden 12 deniz milinee artırma kararı aldıklarını duyurdu. Miçotakis'in açıklaması, Doğu Akdeniz'de deniz sınırları üzerine Türkiye ile Yunanistan arasında gerilimin tırmandığı bir dönemde geldi. Miçotakis'in ülkesinin İtalya'ya bakan kıyılarında kara sularını artırma planı, Doğu Akdeniz'deki tartışmalı bölgeyi direkt olarak etkilemese de, Yunan Başbakan parlamentoda yaptığı konuşmada Yunanistan'ın on yıllardır devam eden 'pasif' dış politikayı terk ettiğini söyledi.

Miçotakis bu artırımın, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin üçüncü maddesinin Yunanistan'a verdiği bir hak olduğunu belirtirken, ilerleyen günlerde başka denizlerde de benzer kararlar alabileceklerini vurguladı.

Yunan lider ayrıca konuşmasında Mısır ve İtalya ile yapılan anlaşmaların tarihi önemde olduğunu vurguladı.

İTALYA İLE ANLAŞMALAR YAPILMIŞTI

Yunanistan Parlamentosunda Mısır ve İtalya ile yapılan deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmaları için yapılacak oylamanın yarına ertelendiği bildirildi.

Parlamentodan yapılan açıklamada, iki ülkeyle imzalanan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmaları için bugün yapılması planlanan oylamanın, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında ertelenmesine karar verildiği belirtildi.

Oylamanın, yarın yerel saatle 15.00-20.00'de 60'ar milletvekilinden oluşan gruplar halinde yapılacağı belirtildi.

Atina yönetimi, 9 Haziran'da İtalya, 7 Ağustos'ta ise Mısır ile MEB anlaşmaları yapmıştı.

"BİZİM İÇİN YOK HÜKMÜNDE"

Türk Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan ile Mısır arasındaki MEB anlaşmasına ilişkin, "İmzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması, Türkiye için yok hükmündedir. Bu anlayışımız, sahada ve masada ortaya konacaktır." açıklamasında bulunmuştu.

Kahire ile Atina yönetimleri arasında imzalanan sözde anlaşma, 18 Ağustos'ta Mısır Meclis Anayasa ve Yasama Komisyonu tarafından onaylanmıştı.

Bu anlaşmalar, geçen hafta oylama öncesi komisyonların incelemesi için Yunan Parlamentosuna sunulmuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TÜRKİYE HAKKINI ALACAKTIR

Ahlat'ta düzenlenen törenlerde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeminde Akdeniz de vardı. Erdoğan, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

Korkunun ecele faydası yoktur. Türkiye, Akdeniz'de de Ege'de, Karadeniz'de de hakkı olanı alacaktır. Biz nasıl kimsenin toprağına, egemenliğine, çıkarına göz dikmiyorsak, kendimize ait olanlardan da asla taviz vermeyeceğiz. Bunun için siyasi, ekonomik, askeri bakımdan ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız. Muhataplarımızı kendilerine çekidüzen vermeye, mahvolmalarına yol açacak yanlışlardan uzak durmaya davet ediyoruz. 

Türkiye'nin artık sabrı sınanacak, kararlılığı, imkanları ve cesareti test edilecek bir ülke olmadığını herkesin görmesini istiyoruz. Yaparız diyorsak yaparız ve bedelini de öderiz. Varsa bedel ödeme pahasına karşımıza çıkmak isteyen buyursun gelsin, yoksa çekilsinler önümüzden biz kendi işimize bakalım."

NATO'DAN DOĞU AKDENİZ AÇIKLAMASI

ATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Berlin'de yapılan AB Savunma Bakanları Toplantısı'na katıldı. Toplantı öncesinde gazetecilere açıklama yapan Stoltenberg'in gündeminde Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz esen soğuk rüzgarlar vardı. Doğu Akdeniz konusuna değinen Stoltenberg, bölgede gerilimin düşürülmesi ve diyalog yolunun kullanılması gerektiğini söyledi.

Stoltenberg, "Türkiye ve Yunanistan yıllardır önemli NATO müttefikleridir. İttifak ruhu ve uluslararası hukuk temelinde Doğu Akdeniz'deki durumu çözmenin bir yolunu bulmalıyız. Almanya'nın ara buluculuk çabalarını memnuniyetle karşılıyorum." diye konuştu.

Ankara ve Atina ile temas halinde olduğunu aktaran Stoltenberg, bir soru üzerine, Akdeniz'de devam eden İrini Operasyonu'ndan önceki AB'nin deniz misyonuna katkı verdiklerini, şimdiki AB misyonuna nasıl katkı vereceklerine baktıklarını ama konuyla ilgili yeni bir durum olmadığını söyledi.

 

Yorumlar