Yüce İmam kim, Batıniler kime Yüce İmam diyor?

Yüce İmam kim veya Batıniler kime Yüce İmam diye hitap ediyor soruları Uyanış Büyük Selçuklu dizisiyle birlikte bir kez daha gündeme geldi. Dizide yer verilen Batıniler'in liderleri sık sık "Yüce İmam" diye birinden söz ederler. Peki kimdir bu yüce imam?

Google Haberlere Abone ol
Yüce İmam kim, Batıniler kime Yüce İmam diyor?

Yüce İmam kim veya Hasan Sabbah'ın liderliğini yaptığı Batıniler'in tarihteki esrarengiz isimleriyle Haşhaşilerin Yüce İmam olarak hitap ettikleri kişi kimdir? TRT 1'de yayınlanan Uyanış Büyük Selçuklu dizisinde dönemin en önemli sorunlarından birine ışık tutuyor. Büyük Selçuklu Devleti'ni içten yıpratan hatta çökmesine neden olan sebeplerden biri olan Batınilik nam-ı diğer Haşhaşilik konusunda önemli ipuçları bu dizide veriliyor. Dizide Haşhaşiliğin kurucusu Hassan Sabah ile Batıniliğin kurucusu onun imamı yer alır. Dizide Batınilerin sık sık "Yüce İmam" diye birinden söz ettikleri görülür. Peki, Yüce İmam kimdir?

Bâtınî düşünce içerisinde, Peygamberle ilgili inançlarda bir aşırılık söz konusudur. Peygamber, yaratılış nazariyesi kapsamında akl-ı küll’dür.

İnsanlara Tanrı’dan aldıkları buyrukların zâhirini açıklamıştır, mucizeleri gerçek değildir. Peygamberler, esasında Bâtınîliği hazırlayan unsurlardır.

Tanrı akl-ı kül’e mukabil nefs-i kül’ü yaratmıştır. Nefs-i kül ise her devirde gerçek söz sahibi olan imamdır. İmam, mâsumdur, günahsızdır.

Peygamberin şeriatı üzerine gelir ve yedi nesilde bir devr eder. Peygamber nâtıktır, konuşandır; imam ise sâmittir, susandır.

İmam kendini gizlemiştir. Her nâtıkın bir sâmiti olduğundan dolayı her peygamberin bir imamı bulunmaktadır.

Hz. Musa’nın imamı Hârun, Hz.Muhammed’in imamı ise Hz. Ali’dir. Ki Hz. Muhammed daha hayatta iken bu hususa birkaç kez dikkat çekmiştir.

Bâtınîlerin peygamber ve imam konusundaki inançlarını aşağıdaki şekil ile göstermek mümkündür:

Şekle baktığımızda (ki kısmen Şiî İslâm’ın görüşünü de yansıtmaktadır) her resulün hem nebi ve hem de veli olduğunu görüyoruz. Velayetin ve nübüvvetin şartlarını bütün resuller taşımaktadır.

Her nebi, velidir ancak resul değildir. Kendisinin bir şeriatı yoktur, kendisinden önce gelen resulün şeriatıyla amel eder. Veli ise ne nebidir, ne de resul. Veli, velayet makamının sahibi olan imamdır.

 Uyanış Büyük Selçuklu dizisinin senaryosunda da Batıniler ve Yüce İmam konularına yer veriliyor.

Dizinin senaryosuna göre Batıniler yani Haşhaşiler, bugünkü adıyla İran'ın Şelemzar kenti dolaylarında yuvalanıyorlar.

Şelemzar ve çevresini bir süre sonra işgal ederek devlete baş kaldırıyı resmen ilan ediyorlar.

Ancak gerçek tarihte Hasan Sabbah ve Haşhaşiler Alamut Kalesi'nde tarihe gömülüyor. 

 

Yorumlar