Şelemzar neresi ne demek nerede?

Şelemzar neresi, ne demek, nerede, hangi ülke sınırları içinde yer alır. Uyanış Büyük Selçuklu dizisinde adı sıkça geçen bir yerdir. Dizide Şelemzar Batıniler tarafından işgal ediliyor, Selçuklu Sultanına karşı meydan okunan yer oluyor. Hasan Sabbah'ın işgal ettiği şehir olarak biliniyor.

Google Haberlere Abone ol
Şelemzar neresi ne demek nerede?

Şelemzar neresi, nereye bağlı, Şelemzar kelimesinin anlamı nedir? Hasan Sabbah'ın liderliğinde Batıniler tarafından bir dönem işgal edilen ve Selçuklu Sultanına meydan okunan şehir olarak bilinen Şelemzar'da tarihin en kanlı çatışmalarından biri yaşanmıştı.

Hasan Sabbah ve tabiileri Melikşah döneminde başlattıkları isyan esnasında Şelemzar'ı işgal ediyor; bunun karşılığında ise devlet yönetimiyle pazarlıklar yapıyor. İşte Şelemzar hakkında merak edilen bilgilerden bazıları: 

Şelemzar veya Şalamzar Farsça kökenli bir kelimedir. Aynı zamanda şu anda İran sınırları içerisinde bulunan bir şehrin adıdır.

Şelemzar, Uyanış Büyük Selçukul dizisinde adı sıkça geçen bir yerdir. Dizide, Büyük Selçuklu Devleti'ne bağlı bir emirlik olarak adı geçer. Emirliğin başında ise Emir İlteber bulunuyor. Şelemzar, kendi iç işlerinde serbest ancak dış işlerinde ise Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah'a bağlıdır.

İran’ın Çaharmahal ve Bahtiyari Eyaleti’nde bir şehirdir.

Şelemzar neresi ne demek nerede?
Şelemzar şehrinin İran'daki konumu

 

Yönetim anlamında Kiyar şehristanı’nda bulunur.

2006 senesindeki nüfusu 7.003’dür.

Kiyar şehristanı, İran’da Çaharmahal ve Bahtiyari Eyaleti’nin 7 şehristanından bir tanesidir.

Şehristanın yönetim merkezi Şalamzar veya Şelemzar şehridir.

Uyanış Büyük Selçuklu Şelemzar şehri aynı zamanda Melikşah'ın oğlu Sencer için de bir imtihan mekanı haline gelmiş durumda. Çünkü gönlünün kaptırdığı Turna hatun yani Emir İlteber'in kızı da bu şehirde bulunuyor. Sencer, bu şehire her gelişinde başını belaya sokmaktadır. 

 

 

Yorumlar