Yerli üretim et ihtiyacını karşılayamıyor

Son dönemlerde yeniden artışa geçen et fiyatlarının dizginlenmesini sağlayacak yeni bir hamle geldi. 600 bin adet sığır ithatalı yapılacak.

Google Haberlere Abone ol
Yerli üretim et ihtiyacını karşılayamıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı için 600 bin baş besilik sığır ithal edeceğini duyurdu. Bu ithalat, Et ve Süt Kurumu (ESK) ve Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği tarafından yürütülecek. ESK, ithal edilecek besilik sığırların satış fiyatını da belirleyecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü, ithalatla ilgili talimat ve teknik kriterleri yayınladı. 2024 yılında üç dönemde gerçekleştirilecek olan bu ithalat kapsamında, toplamda 600 bin baş besilik sığır ülkeye getirilecek. İthalat süreci belirtilen kurallar çerçevesinde ESK tarafından gerçekleştirilecek.

İŞLETMELERİN BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ

200 hayvan kapasiteli işletmeler, ithalat başvurularını Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği'ne yapacak. Başvurular, Et ve Süt Kurumu tarafından değerlendirilecek. Değerlendirme sonucunda belirlenen izin listesi, her dönemin sonunda Hayvancılık Genel Müdürlüğü'ne iletilecek.

BESİCİLERE BELİRLENEN KOTA

Besi hayvanı ahırı kapasitesi 200 başın altında olan işletmelere, 150 baş besilik ithalat izni verilirken, 200 baş altındaki işletmelere yıl içinde en fazla 40 baş besilik sığır ithalat izni tanınacak.

İTHALAT SÜRECİ VE SORUMLULUKLAR

İthalat işlemleri tamamlandıktan sonra millileşen hayvanlarda görülen her türlü hastalık, mecburi kesim veya ölüm durumunda tüm sorumluluk yetiştiriciye ait olacak. Bu durumlarda herhangi bir tazminat ödemesi yapılmayacak.

BAŞVURU EVRAKLARI VE İZİNLER

Sığır ithalatı için başvuran işletmelerin talep edilen evrakları ve süreler, ESK'nın resmi sitesinde yayınlanacak. İthalatına izin verilen işletmeler, Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan izin listesi şeklinde duyurulacak.

Evrakların süresi içinde teslim edilmemesi ya da belgelerin uygun görülmemesi halinde, besilik sığır izinleri geçersiz sayılacak.

TÜRKİYE'NİN CANLI HAYVAN İTHALATI

Türkiye'nin canlı hayvan ithalatı yaptığı ülkeler arasında 28 izinli ülke bulunmaktadır. Bu ülkelerden yapılacak ithalat, Türkiye'nin hayvancılık sektörüne önemli bir katkı sağlayacak. İzinli ülkelerden yapılan ithalat, belirlenen sağlık ve güvenlik kriterlerine uygun olarak gerçekleştirilecek.

 

Yorumlar