Yeni AYM başkanı Kadir Özkaya oldu

Anayasa Mahkemesi'nde Zühtü Arslan'ın 12 yıllık görev süresi dolduğu için yerine Kadir Özkaya seçildi.

Google Haberlere Abone ol
Yeni AYM başkanı Kadir Özkaya oldu

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan'ın görev süresinin dolması üzerine gerçekleştirilen başkanlık seçiminde, Kadir Özkaya Yüksek Mahkeme'nin yeni başkanı olarak seçildi. Arslan'ın görev süresinin 20 Nisan'da sona ermesiyle boşalacak olan başkanlık koltuğu için düzenlenen seçimde, Özkaya 15 üye arasından 9 oy alarak salt çoğunluğu elde etti ve başkanlık görevini üstlendi. Rakibi Yusuf Şevki Hakyemez ise 6 oy aldı.

YENİ BAŞKAN KİMDİR?

12 Ağustos 1963'te Tarsus'ta dünyaya gelen Kadir Özkaya, eğitim hayatına Bandırma Ortaokulunda başladı ve Tapu Kadastro Meslek Lisesini bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden 1985 yılında mezun oldu. 1991 yılında idari yargı hâkimlik stajını tamamlamasının ardından, 1993 yılında Danıştay tetkik hâkimliğine atandı ve Kasım 2004'e kadar bu görevde bulundu. Kasım 2004'te Anayasa Mahkemesi raportörlüğüne geçici olarak görevlendirildikten sonra, 2005 yılında bu göreve resmen atandı.

2011 yılında Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Danıştay üyeliğine, 2014 yılında ise Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Özkaya, aynı yıl göreve başladı. 2020 ve 2024 yıllarında yapılan Genel Kurul toplantılarında iki kez Anayasa Mahkemesi başkanvekilliğine seçilen Özkaya, başkanvekilliği ve İkinci Bölüm başkanlığı görevini 4/4/2020 tarihinden itibaren sürdürmektedir. Evli ve iki çocuk babası olan Özkaya, kariyerindeki bu yeni adımıyla birlikte Türkiye'nin hukuk sisteminde önemli bir role sahip olacak.

SEÇİM SÜRECİ VE SONUÇLARI

AYM Başkanlığı için gerçekleştirilen seçim sürecinde, Kadir Özkaya ve Yusuf Şevki Hakyemez başkanlık için yarıştı. Toplam 15 Anayasa Mahkemesi üyesinin oy kullandığı seçimde, Özkaya 9 oy alarak salt çoğunluğun desteğini kazandı ve mahkemenin yeni başkanı oldu. Hakyemez ise aldığı 6 oy ile seçimi kaybetti. Bu sonuç, Özkaya'nın Anayasa Mahkemesi içindeki güçlü konumunu ve meslektaşları arasındaki saygınlığını gösterdi.

Yorumlar