Yarım milyon Fransız sokağa döküldü

Yeni iş kanunu protesto eden yarım milyon Fransız dün sokaklara dökülerek protesto gösterileri düzenledi, polisle çatıştı

Google Haberlere Abone ol
Yarım milyon Fransız sokağa döküldü
Fransa'da yüzbinlerce kişi mayıs ayında görüşülmeye başlanacak olan yeni iş kanununu protesto etmek için sokaklara döküldü. Ülkenin büyük şehirlerinde göstericiler sokaklara çıktı. Şiddetli çatışmaların yaşandığı gösterilere sendikalara göre 500 bin kişi katıldı. Protestocular yeni çıkarılan iş kanunuyla daha fazla çalışmak istemiyor. Yeni iş kanunu azami çalışma saatlerini 10 saatten 12 saate çıkarıyor. Sendikalar bunun hakların kaybı olarak yorumluyor. 

Fransa’nın başkenti Paris’te, iş kanunu karşıtları iki ay içinde dördüncü kez  sokağa çıktılar.Fransa genelinde yedi sendika gösterilere katıldı. Paris, Marsilya, Nantes şehirlerinde şiddetli çatışmalar yaşandı. Yetkililere göre 170,000, Fransa'nın en büyük işçi konfederasyonu CGT’ye göre 500.000 kişi eylemlere katıldı. Fransa genelinde toplam 124 gözaltı gerçekleşti.



Polis ve göstericilerde ciddi yaralanmalar oldu. Paris’te Denfert Rochereau Meydanında başlayan Yürüyüş Nation Meydanında son buldu. Yürüyüş güzergâhında Austerlitz istasyonunda göstericilerle ile polis arasında çatışma yaşandı. Paris'teki Nation Meydanı'na ulaşıldığında ise polis ile göstericiler arasında şiddetli çatışma yaşandı. Göstericiler şişe, cam ve kaldırım taşlarını sökerek polise attı. Polis de yoğun gaz kullandı.



Paris'te polise göre 14.000, sendikalara göre 60.000 kişi gösterilere katıldı. İçişleri Bakanı Bernard Cezaevinde gösterilerde 124 gözaltı işlemi yapıldığını, üçü ağır 24 polisin ise yaralandığını söyledi. İşçilerin işten çıkarılmalarını kolaylaştıran yeni iş kanunu 3 Mayıs'ta görüşülmeye başlanacak.



FRANSA'DAKİ İŞ KANUNU TASARI NE GETİRİYOR?

Fransa'da işsizliği düşürme amacıyla hazırlanan çalışma yasası tasarısı, sendikalar tarafından "kazanılmış hakların elden alınması" olarak yorumlanıyor.  



Tasarıya göre günlük azami 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma limiti düşürülecek, fazla mesailerde 5 kata kadar daha az ödeme yapılacak.



Yasa tasarısı, şirket ve işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken 18 yaşından küçük, çıraklık eğitimi alanların günlük 10 saate kadar çalışabilmesini öngörüyor. Tasarıya karşı son 2 ayda 4. kez sokağa çıkan göstericiler, 1 Mayıs'ta da eylem yapacak.

Yorumlar