Voyager ve Pioneer başka bir yıldız sistemine ne zaman girecek?

NASA tarafından güneş sistemi dışı yaşamları tespit etmek için 2 Mart 1972 tarihinde fırlatılan insansız uzay aracı Pioneer 10'un başka bir yıldız sistemine ne zaman gireceği hesaplandı.

Google Haberlere Abone ol
Voyager ve Pioneer başka bir yıldız sistemine ne zaman girecek?

ABD uzay araştırmaları üssü NASA, güneş sistemi dışındaki yaşamları tespit etmek için Pioneer ve Voyager programlarını başlattı. Pioneer ve Voyager uzay sondaları uzun yıllar yaptıkları araştırmaların ardından güneş sistemini terk ederek sonsuz bir yolculuğa çıkmıştı.

Voyager ve Pioneer uzay araçlarının başka bir yıldız sistemine ne zaman gireceği üzerine araştırmalar yapmaya karar veren Max Planck Astronomi Enstitüsü'nden ve NASA'nın California Teknoloji Enstitüsü'ndeki Jet İtki Laboratuvarı'ndan iki araştırmacı, kolları sıvadı.

Uzayın derinliklerinde yol alan uzay araçlarının ne zaman diğer yıldız sistemlerine ulaşcağını merak eden Coryn Bailer-Jones ve Davide Farnocchia bunun ne kadar zaman alacağını hesapladı.

Phys.org'un haberine göre henüz yayımlanmayan çalışma, hakemli dergilerde yer almadan önce makalelerin paylaşıldığı arXiv sunucusuna yüklendi.

NASA 1970'li yıllarda Voyager ve Pioneer adını verdiği iki program başlatmıştı. Güneş Sistemi dışındaki yaşamları keşfetmek için gönderilen uzay sondası da denen 4 uzay aracı güneş sisteminde yıllarca incelemelerde bulundu.

Güneş sistemini birer birer terk ederek uzayın derinliklerinde yolcuğuna devam eden Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1 ve Voyager 2 isimli bu araçlar o günden bu yana Güneş'ten uzaklaşıyor. 

Daha kentilyon yıllarca uzayda dolaşması beklenen bu araçları neler bekliyor? Başka yıldızlara ulaşabilecekler mi ve bu ne kadar sürecek?

Bu soruların yanıtını merak eden Coryn Bailer-Jones ve Davide Farnocchia kolları sıvadı. İkili, Avrupa Uzay Ajansı tarafından 2013 yılında Dünya ile Güneş arasındaki bir yörüngeye oturtulan Gaia uzay teleskopundan elde edilen verilere başvurdu.

Gaia uzay teleskopu tarafından toplanan bir milyar yıldıza ait veriden 4 uzay sondasının takip ettiği rotaları inceleyen araştırmacılar bu verileri kullanarak uzay araçlarının görece yakın mesafeden geçecekleri yıldız sistemlerini belirledi.

Astronomların hesaplarına göre, Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1 ve Voyager 2 uzay araçları önümüzdeki bir milyon yıl içinde rotaları üzerinde bulunan yaklaşık 60 yıldızın görece yakınından geçecek.

Uzay araçları yaklaşık 10 tane yıldıza 2 parsekten (yaklaşık 6,5 ışık yılı ya da 62 trilyon kilometre) daha yakın bir mesafeden geçecek.

Bilim insanlarına göre başka bir yıldızın yanından geçen ilk araç muhtemelen Pioneer 10 olacak. Araç, yaklaşık 90 bin yıl sonra Cassiopeia takımyıldızındaki HIP 117795 isimli yıldızın 0,231 parsek (7 trilyon kilometre) yakınından geçecek.

Hesaplamalara göre 4 uzay aracının da bir yıldız sistemine çarpması ya da yörüngesine girmesi muazzam derecede uzun sürecek. Uzay sondaları yaklaşık 100 kentilyon (10'un yanında 20 sıfır) yıl daha galakside dolaşacak.

Yorumlar