Virüsün Mutasyona uğraması ne demek veya mutasyon nedir?

Mutasyona uğramak ne demek sorusu koronavirüs ile alakalı son gelişmelerle birlikte tekrar gündem oldu.

Google Haberlere Abone ol
Dünya şaşkın, virüs mutasyona uğradı

Mutasyona uğramak ifadesini koronavirüsün veya resim adıyla Kovid-19 virüsünün dünya genelinde yeniden yayılmaya başlamasıyla birlikte yaygınlaşmaya başladı. İngiltere hükümeti tarafından yapılan en son açıklamada koronavirüsün mutasyona uğradığı ve eskisinden yüzde 70 daha hızlı yayılmaya başladığı belirtildi.

İngiliz hükümetinin aynı açıklamasında mutasyon sonrasında kontrolün de kaybedildiği ifade edildi. Bu açıklamalar dünya genelinde büyük bir endişeye neden olurken vatandaşlar da mutasyona uğramak ne demek, virüsün mutasyona uğraması ne anlama geliyor, nedir sorularını sormaya başladı. İşte konu hakkında detaylı bilgiler:

Mutasyon Fransızca mutation kelimesinden gelmektedir. Türkçe karşılığı ise Türk Dil Kurumuna göre "Değişinim" demektir. Değişim kelimesiyle de ifade edilebilir ancak tam olarak karşılamadığı için "Değişinim" kelimesi ile ifade ediliyor. Peki, değişinim ne demek, anlamı nedir?

Değişinim biyoloji alanında kullanılan bir terimdir. Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre değişinim, "Genlerde veya kromozomlarda oluşan hasara bağlı olarak ortaya çıkan ve sonraki kuşağa aktarılabilen kalıcı hücresel değişiklik" anlamına gelmektedir. 

Yani özetlersek; koronavirüsün mutasyona uğraması demek; virüsün yapısında yani genlerinde yaşanan değişim sonrasında farklı bir yapıdaki canlı halinde yaşamına devam etmesidir. 

Bu şu anlama gelmektedir: Şu ana kadar koronavirüse karış uygulanan tedaviler, bulunan aşılar ve uygulanan bütün yöntemler tekrar gözden geçirilmek zorunda. Çünkü ortaya çıkan yeni bir canlı var bu canlıya karşı da her şey yeniden tanımlanmak zorunda.

Koronavirüsün yani Kovid-19'un mutasyon geçirdiğinin ilk belirtileri İngiltere'de ortaya çıktı. İngiliz Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada virüsün mutasyona yani değişime uğrayarak yeniden yayılmaya başladığı ifade edildi. Açıklamadaki en korkunç detay ise virüsün eskisine oranla yüzde 70 oranda daha hızlı yayılmaya başladığı detayıydı. 

İngiliz hükümeti yeni durum sonrasında aldığı kararla tedbirleri daha da sıkılaştırmaya başladı. Hatta ülke genelinde tam kapanma kararı alınacağı söylentileri nedeniyle birçok şehirde yoğun bir hareketlilik başladı. Başta Londra olmak üzere birçok şehirden kaçışlar başladı, havalimanları ve terminaller doldu taştı.

Özellikle de İngiliz Sağlık Bakanının "kontrolü kaybettik" ifadelerinden sonra panik daha da artarken, tam kapanma söylentileri kuvvet kazanmaya başladı. 

Öte yandan Avrupa Birliği üyesi birçok ülkeye İngiltere'ye uçuşlarını durdurdu, İngiltere'den uçuşları iptal etti. İngiltere ile uçuşları iptal eden ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. 

İngiltere Avrupa Birliği ülkeleri tarafından tamamen ademe mahkum edildi, Manş Denizi Tüneli de tamamen geçişlere kapatıldı.

Uzmanların yaptığı açıklamalara göre mutasyona uğrayan koronavirüs ile ortaya çıkan yeni virüs, bilinmedik birçok değişik özelliklere sahip. İddiaya göre yeni virüs ulaştığı hücrelerde proteinleri yok ediyor ya da değiştiriyor, aşıyı da etkisiz hale getiriyor. 

Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından ortaklaşa üretilen BioNTech-Pfizer aşısı koronavirüsün neden olduğu hasara karşı bağışıklık kazandırıyordu, proteinlerin yok olmasını engelliyordu. Ancak yeni virüsün bu bariyerleri rahatlıkla aşabileceği belirtiliyor. 

Konuyla ilgili iyimser konuşan uzmanlar da var. Örneğin Basel Üniversitesi Bioteknoloji Uzmanı Richard Neher mutasyona uğrayan virüsle ilgili olarak, “Sadece bir tür mutasyonun, aşıyla tanımlanmış yeni korumayı tamamen devre dışı bırakabileceğini sanmam. Ama şu an için bir şey söylemek erken. Ama aşı ile bu tür mutasyona uğramış virüsün tanınmaması ve vücudun reaksiyon göstermemesi de mümkün olabilir. Artık önümüzdeki yıllarda virüsün bu şekilde daha fazla mutasyona uğrayacağını sanmam” dedi. 

ALMAN BAKAN'DANİYİMSER AÇIKLAMA

Alman devlet kanalı ZDF'ye konuşan Almanya Sağlık Bakanı Spahn, Avrupa Birliği'ndeki uzmanların, Kovid-19 aşılarının İngiltere'de hızla yayılan koronavirüsün mutasyona uğramış yeni türüne karşı da etkili olacağına inandıklarını söyledi.

Avrupalı otoriteler arasındaki konu ile ilgili konuşmalara işaret eden Spahn, "Şimdiye kadar mutasyona uğramış türle ilgili tüm bildiklerimizi göz önüne alırsak, aşıların yeni tür üzerinde de aynı şekilde etkili olacağını söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Mutasyon sonrası dünyada gelişen son haberler:

 

Yorumlar

kedidir o kedi virüs bahane önce harca sonra faizle öde ekonomisi çöküyor ve nedense en çok tüketim ekonomisi üzerine kurulu ülkelerde daha çok bu virüs.