Tuz Gölü'ndeki flamingo ölümlerinin sebebi belli oldu

Tuz Gölü'nde telef olan binlerce flamingonun neden öldüğü tartışmaları devam ederken Bakan Pakdemirli'den açıklama geldi.

Google Haberlere Abone ol
Tuz Gölü'ndeki flamingo ölümleri

Türkiye'nin en büyük sulak alanları arasında yer alan Tuz Gölü'nde binlerce yavru flamingo hayatını kaybetti. Ölen flamingolarla ilgili yapılan ilk incelemeler hakkında bilgilendirmede bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Bin kadar yavru flamingo öldü, ilk tespitlere göre zehirlenme yok. Bu konunun çevredeki kuyularla ya da tarımsal sulamayla doğrudan bir bağı da yoktur" dedi.

Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olan Tuz Gölü'ndeki flamingo ölümleriyle ilgili inceleme tamamlandı. İlk incelemelere göre zehirlenme şüphesine rastlanmadı.

Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü'ne her yıl olduğu gibi bu yıl da göç yoluyla gelen flamingoların, kuluçkalarından çıkan yüzlerce yavrusu öldü. Sosyal medyada çok sayıda paylaşım alan görüntülerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Konya Valiliği, Tuz Gölü'ndeki yavru flamingoların ölümüyle ilgili inceleme başlattı.

Bakanlığa bağlı uzman ekip, flamingolar ile gölü besleyen su kanallarının bentler çekilerek su akışının engellediği bölgeleri inceledi. Ekibin hazırlayacağı rapora göre bakanlık tarafından gerekli çalışmaların başlatılacağı öğrenildi.

İlk incelemelere ilişkin sonuçları paylaşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, zehirlenme iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Pakdemirli, "İlk incelemelerden çıkan raporların sonuçlarına göre bin kadar yavru flamingo öldü. Flamingo ölümlerine ilişkin herhangi bir zehirlenme durumuna rastlanmadı" dedi.

Açıklamalarına devam eden Bakan Pakdemirli, bin kadar yavru flamingonun susuzluk sebebiyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Bakan Pakdemirli, "Gerekli incelemeleri yaptırıyoruz. Daha önceden de bu tip ölümlerin takip edildiği yıllar oldu. Buradaki suyun azalması ve sudaki konsantrasyonun azalmasından dolayı uçamayan yavrularda ölümlerin gözlendiği gözüküyor. Gerekli tedbirler alındı. Bu konunun çevredeki kuyularla ya da tarımsal sulamayla doğrudan bir bağı yoktur. Konu etraflı bir şekilde araştırılıyor" ifadelerini kullandı.


 

Yorumlar