Türklerin en geniş ölçüde kullandığı alfabeler hangileridir?

Türklerin kullandığı alfabeler, Türklerin en uzun süre kullandığı alfabeler, Türklerin kullandığı ilk alfabe şeklinde araştırmalar yapılıyor. İşte sorularınızın yanıtı...

Google Haberlere Abone ol
Türklerin en geniş ölçüde kullandığı alfabeler

Türklerin kullandığı ilk alfabe, Türklerin kullandığı alfabeler, Türklerin en uzun süre kullandığı alfabeler, ile ilgili merakını gidermek isteyen vatandaşlar araştırmalarına devam ediyor. İşte daha önce Türkler tarafından kullanılan alfabeler...

TÜRKLERİN EN GENİŞ ÖLÇÜDE KULLANDIĞI ALFABELER

Türkler tarih boyunca 4 ayrı alfabe kullanarak günümüze kadar geldi. Dünyanın farklı bölgelerinde bağımsız devletler kuran, özerk yönetimlerle kendi bölgelerini yöneten ve bazı bölgelerde ise diğer devletlerin himayesinde yaşayan çeşitli Türk topluluklarının kullandığı bir çok alfabe vardır.

Ancak Türkiye Türkleri özelinde bir alfabe değerlendirmesi yapılacak olursa dört ayrı alfabeden söz etmek mümkündür. 

Bunlar şu şekildedir:

  • 1- Göktürk Alfabesi
  • 2- Uygur Alfabesi
  • 3- Arap Alfabesi
  • 4- Latin Alfabesi

TÜRKLERİN KULLANDIĞI İLK ALFABE

Bu listeden yola çıkarak Türklerin kullandığı ilk alfabe sorusuna Göktürk Alfabesi yanıtı verilebilir.

 TÜRKLERİN EN UZUN SÜRE KULLANDIĞI ALFABE

Türkler tarafından en uzun süre kullanılan alfabe Osmanlı Devleti, Selçuklu gibi tarihteki eski devletlerin de resmi yazı dilini oluşturan Arap Lafabesi idi.

TÜRKLERİN KULLANDIĞI DİĞER ALFABELER

Bugün dünyanın farklı bölgesinde yaşayan çeşitli Türk boyları bulunmaktadır. Bunlardan bir kısmı hala Rusya Federasyonu'nun hakimiyeti altındaki bölgelerde yer alan özerk devletlerde yaşıyor. Bu özerk devletlerde ve daha önce Rusya'dan ayrılan Türki Cumhuriyetlerin bir kısmında Kiril alfabesi kullanıyor. Yer yer Arap alfabesi kullanan Türkler ise hale bulunmkatadır. Öte yandan Soğd Alfabesi ve İbrani Alfabesi Türklerin kullandığı diğer alfabelerden biridir.
 

Yorumlar