Türkiye'nin dört bir yanında yangın, İzmir'deki dördüncü gününde

İzmir'in Menderes ilçesinde üç gün önce başlayan yangın hala söndürülemedi. Önce makilik alanda başlayarak ormana sıçrayan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Havanın kararmasıyla sadece karadan müdahale edilebilen alevleri kontrol altına almak için iki helikopter ve bir amfibi uçak sabah yeniden devreye girdi. Öte yandan Dyarbakır, Tunceli, Mersin, Antalya, Çanakkale ve Mardin'de de yangınlar çıktı

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin dört bir yanında yangın, İzmir'deki dördüncü gününde

Sonhaberler | Haber Merkezi

İzmir'in Menderes ilçesinde 1 Temmuz'da makilikte başladıktan sonra rüzgarın etkisiyle ormanlık alana yayılan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Havanın kararmasıyla sadece karadan müdahale edilebilen alevleri söndürmek için iki helikopter ve bir amfibi uçak sabah saatlerinde tekrar devreye alındı.

Kısmen kontrol altına alındığı ve tek noktada kaldığı belirtilen yangını söndürme çalışmaları aralıksız sürüyor. Diğer hava unsurlarının ise bölgede başka yerlerde çıkan yangınlara müdahale ettiği öğrenildi.

Menderes ilçesi Şaşal Mahallesi yakınında 1 Temmuz Cumartesi günü öğle saatlerinde makilik arazide başlayan ve çevredeki ormana sıçradıktan sonra geniş bir alanda etkili olan yangın için havadan ve karadan söndürme çalışması başlatılmıştı. İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal dün yangının kısmen kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarına başlandığını bildirmişti.

İzmir Tire'de de yangın

İzmir’in Menderes ilçesinde 3 gündür devam eden orman yangını hala söndürülemezken, Tire ilçesinde ikinci bir orman yangını başladı.

Menderes ilçesinde 3 gün önce başlayan orman yangını hala devam ederken, bugün öğle saatlerinde Tire’ye bağlı Karateke köyü yakınlarında “Eski Tekke” olarak bilinen mevkiide orman yangını çıktı. Rüzgarın da şiddetiyle büyüyen yangına 30 arazöz ve İzmir İtfaiyesi’ne bağlı çok sayıda itfaiye ekibi müdahale ediyor. Yangının sıçraması ihtimaline karşı çevredeki çiftlik ve hayvan barınakları çevresinde önlem alındı. Çevrede tarlası olan vatandaşlar ise, yangın tarlaya ulaşmadan önce kuru ot olan tarlalarını sürmeye başladı. Yangının çıkış sebebinin cam kırıkları ve aşırı sıcaklar olduğu ihtimali üzerinde durulurken, yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

Denizli Sarayköy'de de yangın

Denizli'nin Sarayköy ilçesinde de dün çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları devam ediyor.

Alınan bilgiye göre, Tekkeköy, Kabaağaç ve Tırkaz mahalleleri yakınında ormanlık alanda başladıktan sonra rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayılan yangınla mücadele gece boyunca karadan sürdü.

Havadan müdahaleye ise akşam karanlığı başlayınca ara verilmişti. Günün ağarmasıyla üçer helikopter ve amfibi uçak yeniden devreye sokuldu.

Arazide İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri yaşanabilecek olumsuzluklara karşı hazır bekletiliyor.

Jandarma ve polis ekipleri ise tahliye edilen söz konusu mahallelere görevliler dışında kimsenin girmesine müsaade etmiyor.

Yangın söndürme çalışmalarına Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı ekipler de destek veriyor.

Denizli'nin Sarayköy ilçesi Tekkeköy, Kabaağaç ve Tırkaz mahallelerindeki ormanlık alanda yangın çıkmış, rüzgarın da etkisiyle yaklaşık 100 hektarlık alana yayılan yangın nedeniyle bölgedeki üç mahalle boşaltılmıştı. Yangına havadan müdahale eden 3 yangın söndürme helikopteri ile 2 yangın söndürme uçağı, havanın kararması nedeniyle çalışmalarına ara vermiş, karadan 21 arazöz, 17 ilk müdahale aracı, 2 dozer ve çok sayıda orman işçisi ile mahalleliler söndürme çalışmalarına katılmıştı.

Tunceli Çemişgezek'te yangın

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde çıkan arazi yangını güçlükle söndürüldü. Edinilen bilgiye göre, Çemişgezek ilçesine bağlı Akçayunt köyünde meyve bahçeleri ve ağaçların bulunduğu bölgeden yükselen dumanları gören vatandaşlar itfaiyeyi aradı.

Olay yerine Çemişgezek ve Pertek Belediyelerine ait itfaiye, jandarma, Orman Bölge Şefliği, AFAD ve sağlık ekipleri sevk edildi. Korucular ve çevre köylerden gelen vatandaşların da desteği ile ekipler yangını yerleşim yerlerine ulaşmadan söndürdü. Yangında çok sayıda meyve bahçesi ve ağaçlık alan zarar gördü. Yangının çıkış nedeni henüz belirlenemezken, Kaymakam Harun Kazez de yangın bölgesine giderek söndürme çalışmalarını yerinde takip etti.

Karabük

Karabük’te çöp depolama alanında 2 gündür süren yangın nedeniyle kent semaları dumanla kaplandı.

Karabük merkeze bağlı Aşağı Kızılcaören köyünde belediyeye ait çöplük alanda dün akşam saatlerinde gaz sıkışması sonucu yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle yayılan alevlere itfaiye ekipleri müdahale etti. Yoğun şekilde devam eden yangını söndürme çalışmaları bugün de devam ederken, kent duman altında kaldı. D-750 karayolunun Asit ve Kemaloyman mevkii dumanla kaplandı. Sürücüler yolda ilerlerken görüş zorluğu yaşadı.

Öte yandan, Safranbolu’da belediyenin çöp depolama alanında da bu sabah saatlerinde yangın çıktı. Küçük alanda başlayan yangın, itfaiyenin çalışmasıyla kontrol altına alındı.

Diyarbakır Kayapınar

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde meydana gelen anız yangını korkuttu. Yoldan geçen bazı vatandaşların itfaiyeye haber vermek yerine yangını arkalarına alarak özçekim yapması dikkat çekti.

Yangın, merkez Kayapınar ilçesi 75. Metre Yol yakınlarında bir arazide meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, arazide henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan anız yangını, kuru otların tutuşmasıyla kısa sürede büyüdü. Yangın geniş bir araziye yayılırken, çevreden geçen bazı vatandaşların itfaiyeyi aramak yerine araçlarından inerek yangını arkalarına alıp özçekim yapması dikkat çekti. Bir süre sonra olay yerine gelen itfaiye ekiplerinin müdahale ettiği yangın, güçlükle kontrol altına alındı.

Çanakkale Ezine

Çanakkale’nin Ezine ilçesi yakınlarında dün öğlen saatlerinde başlayan yangında soğutma çalışmaları sürüyor.

Dün öğlen saatlerinde Karagömlek köyü yakınlarında çıkan ve yaklaşık 30 hektar çam ormanını etkileyen yangını söndürme ve soğutma çalışmaları devam ediyor. Havadan ve karadan müdahale edilen yangında, 20 arazöz, 10 su tankeri, 6 dozer, 2 helikopter ve 200 personel görev yapıyor. Yangın sebebiyle Ayvacık ve Ezine ilçeleri sınırında bulunan ve dün tahliye edilen Misvak köyünde de hayat normale döndü. Bölgede etkisini artıran rüzgar nedeniyle yangının kısmen kontrol altında tutulabildiği, daha geniş alana yayılmaması için tedbirlerin alındığı belirtildi.

Balıkesir Avşa Adası

Balıkesir’in Marmara Adalar ilçesine bağlı Avşa Adası’nda arazi yangını çıktı.

Edinilen bilgiye göre, öğle saatlerinde başlayan yangında 50 dönüm makilik alan tamamen yandı. Yangına Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Marmara Adalar İtfaiye Grup Amirliği ile Avşa Müfrezesine bağlı 5 müdahale aracı, 1 arozöz, 1 öncü müdahale aracı ile 15 personel ve Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı bir araç müdahale etti. Yetkililer yangının tamamen kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Yangının çıktığı bölgenin turistik tesislere ve yerleşim alanına uzak bir bölgede olması yüreklere su serpti.

Mardin'in Nusaybin ilçesi

Mardin’in Nusaybin ilçesi ile Suriye’nin Kamışlı kenti arasında bulunan mayınlı arazide anız yangını çıktı. Yangın, itfaiyenin yaklaşık 4 saatlik çalışması sonucu kontrol altına alındı.

Yangın, Nusaybin’in Durakbaşı köyü ile Kamışlı arasındaki mayınlı arazide öğle saatlerinde meydana geldi. Durumu fark eden vatandaşların bildirmesi üzerine olay yerine Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Nusaybin Belediyesine bağlı çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Yangın, yaklaşık 4 saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alındı.

Antalya Kaş

Antalya Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk, Kaş ilçesindeki orman yangınının tamamına yakınının kontrol altına alındığını bildirdi.

Akkörü Mahallesi Kirazağacı mevkisindeki ormanlık alanda dün öğleden sonra henüz belirlenemeyen nedenle başlayan yangına, havadan ve karadan müdahale edildi. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangına müdahale çalışmalarına, yangın söndürme uçakları ve helikopterlerin yanı sıra 20'den fazla arazöz, 4 dozer ve çok sayıda orman işçisi katıldı.

Gece saatlerinde kısmen kontrol altına alınan yangına müdahale eden ekipler, çalışmalarına devam ediyor.

Antalya Orman Bölge Müdürü Türk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu an yangının tamamına yakınının kontrol altına alındığını bildirdi.

Rüzgarın etkisiyle duman çıkan yerlere, tekrar yangına yol açmaması için ekiplerin anında müdahale ettiğini belirten Türk, "Bir helikopteri bölgede hazır bekletiyoruz. Olası bir duman çıkması halinde hemen yer ekipleriyle beraber müdahale etmek için." dedi.

Türk, yangının kontrol altına alındığı yerlerde soğutma çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti.

Mersin Anamur

Mersin'in Anamur ilçesinde 3 gündür devam eden orman yangınında şu ana kadar yaklaşık 150 hektar kızılçam alanı zarar gördü.

Alınan bilgiye göre, Asmaca ile Yukarı Kükürt mevkileri yakınında 1 Temmuz'da çıkan ve dün kısmen kontrol altına alınan orman yangınını söndürmek için ekiplerin çalışması aralıksız sürüyor.

Gece saatlerinde ara verilen havadan müdahaleler güneşin doğmasıyla yeniden başladı. Orman işçileri de karadan söndürme çalışmalarını yürütüyor.

Mersin Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cumartesi günü sabah saatlerinde ihbar aldıktan 15 dakika sonra ekiplerin yangının çıktığı bölgeye ulaşarak müdahale ettiğini söyledi.

İlk gün havanın çok rüzgarlı olması nedeniyle alevlerin kısa sürede yayıldığını hatırlatan Yılmaz, arazinin sarp kayalık olmasının da çalışmaları olumsuz etkilediğini vurguladı.

Şiddetli rüzgar nedeniyle zaman zaman yangın söndürme helikopterlerinin uçuşta zorlandığının altını çizen Yılmaz, "Yangına 3 helikopter, 46 arazöz, 20 su tankı, 200 orman işçisi, 25 teknik eleman ve yaklaşık 100 köylümüzle müdahale ediyoruz. Kısmen kontrol altında olan yangın şu an bir noktada devam ediyor. Yaklaşık 150 hektar kızılçam alanımız zarar gördü. Can ve mal kaybının olmaması tek tesellimiz. Yangını söndürmek için cansiparane şekilde çalışmalara devam ediyoruz." dedi.

Mersin'in Anamur ilçesinde Asmaca mevkisindeki cumartesi günü ormanlık alanda çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle hızla büyümüştü. Tedbiren bazı mahallelerin boşaltıldığı yangın, dün öğle saatlerinde kısmen kontrol altına alınmıştı.

Yorumlar

zeki bu yangınların çoğu sabotaj orman idaresi kontrol etsin