Türkiye Rakka'ya girer mi? YORUM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin dönüşü uçakta yaptığı açıklamalar, "Türkiye Rakka'ya girer mi?" düşüncesini beraberinde getirdi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Rakka'ya girer mi? YORUM
Sonhaberler / Mina İlter

Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlamak amacıyla başlattığı operasyon, YPG'nin Fırat'ın doğusuna çekilmeyi kabul etmemesi ve IŞİD'in sınır hattına iyice yaklaşması dolayısıyla uzun zamandır Ankara'nın gündemindeydi. 22 Ağustos akşamı Gaziantep'te yaşanan patlamanın hemen ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başlattığı Fırat Kalkanı operasyonu yaklaşık 20 gündür başarıyla devam ediyor.

ÇOK BİLİNMEYENLİ DENKLEM

Fırat Kalkanı operasyonu sonrasında Suriye Dışişleri Bakanlığı bir yazılı açıklama yaparak "Türk tanklarının Suriye’ye girmesi egemenliğimizin ihlalidir" dedi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner ise, "Her iki tarafa da burada asıl düşmanın IŞİD olduğunu hatırlatmaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, "NATO Müttefikimiz Türkiye DAEŞ karşıtı çabalara değerli katkılarda bulundu" denilirken ertesi gün yapılan açıklamada ise ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Cook, "Fırat Kalkanı Operasyonu DAEŞ'e büyük bir darbe vurdu" şeklinde konuştu.

Suriye'nin geleceğinde söz sahibi olmasını Suriye'nin talep ettiği Rusya Dışişleri'nden yapılan açıklamada, Türkiye-Suriye sınırında yaşanan gelişmelerin Moskova'da derin bir endişeye neden olduğu bildirildi. Açıklamada "Türkiye'nin Cerablus'taki operasyonlarında Şam ile işbirliği yapmalı." ifadelerine yer verildi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Donald Tusk'ın Türkiye ziyareti sırasında Avrupa Parlamentosu'nda konuşma yaptırılan ve AP'nin Türkiye cephesinden büyük tepkiler almasına yol açan PYD Lideri Salih Müslim, Türkiye'nin başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu ile alakalı olarak "Türkiye, Suriye batağında çok şey kaybedecektir." açıklamasında bulundu.

Yine PKK ve YPG'nin sırtını yasladığı önemli dayanaklardan biri olan Fransa 'nın Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Fransa, uluslararası koalisyonun ortağı olan Türkiye'nin IŞİD'le mücadeledeki çabalarını yoğunlaştırmasını memnuniyetle karşılamaktadır." denildi. Ertesi gün cumhurbaşkanı François Hollande, "IŞİD'in saldırılarına sahne oluşunu göz önüne aldığımızda Türkiye'nin bu operasyonunu anlayışla karşılıyoruz. Fakat aynı zamanda bu operasyonun, müzakereye götüren ortak bir iradeye dönüşmesini sağlamalıyız." dedi

Mülteci anlaşmasının feshinin facia olacağı düşüncesinin hakim olduğu Almanya da operasyonun destekçileri arasında kendini gösteriyor. Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schäfer, "Türkiye'nin başlattığı harekatı anlayışla karşıladıklarını" belirterek, "Ankara'nın Uluslararası Koalisyon güçlerinin IŞİD'e karşı mücadeledeki hedefleri ve amaçları ile uyumlu hareket ettiğini" dile getirdi.

Türkiye ile son dönemde ilişkileri eski seviyeye getirmeye çalışan İsrail, "Türkiye, sınırlarında IŞİD’in olmasına izin veremez. Türkiye’yle hemfikiriz ve destekliyoruz” yaklaşımıyla, operasyonun salahiyetine dikkat çekti.

Senelerce PKK'nın İran kolu olan PJAK ile mücadele etmiş olan İran, IŞİD ve YPG ile olan mücadele ederken, rejimi saf dışı etmenin doğru olmayacağı düşüncesine hakim. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bahram Kasimi yaptığı açıklamada, "Suriye topraklarındaki terörist gruplarla mücadele, uluslararası hukukun temel ilkelerinden biri olan o ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarına saygı gösterilerek merkezi yönetimle koordineli şekilde yapılmalı" ifadesinde bulundu.

Türkiye'nin yürüttüğü Fırat Kalkanı operasyonu, görüldüğü üzere çok bilinmeyenli denklemin çözümü halinde devam etmekte. Zira bölgenin en kilit ülkesi Türkiye olmasına rağmen, bölgede rol almak isteyen birçok devletin yaklaşımları, operasyonun sadece askeri değil, aynı zamanda diplomatik bir operasyon da olduğunu gözler önüne seriyor.

YPG RAKKA'DA TÜRKİYE'NİN MÜTTEFİKİ Mİ OLACAK?

Rakka an itibariyle IŞİD'in Suriye'deki kalesi konumunda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin ziyareti sırasında ABD Başkanı Barack Obama ile konuyu ele aldıklarını belirtmiş,“Obama, özellikle Rakka konusunda beraber bir şeyler yapmak istiyor. Bizim açımızdan bir sıkıntı olmayacağını belirttik. Askerlerimiz bir araya gelsinler, görüşsünler, ne gerekiyorsa bu yapılır dedik" açıklamasında bulunmuştu. Rakka'ya yapılacak operasyonun artıları ve eksileri masaya yatırılmaya başlanmıştı. Ancak hem bölgenin etnisitesi, hem de siyasi durumlar Türkiye'nin Rakka'ya girmesi ihtimalini karmaşık hale getiriyor.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, ABD'li mevkidaşı Ashton Carter ile Londra'da bir araya gelerek, Rakka'ya yapılması düşünülen operasyonu konuştu. Işık, IŞİD'e karşı yapılan operasyonda YPG'nin rol almasını istemediklerini, IŞİD bahanesiyle alanlarını genişletmelerine izin vermeyeceklerini bildirmişti. ABD'li bakan ise, YPG ve SDG ile ortak çalışma içerisine girme düşüncesi içerisinde olduklarını belirtmişti. Zira Menbiç'te IŞİD'e karşı ABD desteğiyle yapılan operasyonda ABD, YPG ve SDG ile müttefik olmuşlardı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise 'IŞİD’in koalisyon desteğiyle Rakka ve Musul’dan temizlenebileceği’ düşüncesini dile getirmişti. Fakat Rakka operasyonu yapılırsa, Rusya için çok daha karmaşık bir hal alacak. YPG, Türkiye için hem bir terör örgütü, hem de bir tehdit. Şayet ABD ortaklığı ile Rakka'ya bir operasyon düzenlenirse, YPG ile dolaylı olarak ittifakta bulunmuş olacak.

Türkiye ABD ile YPG sorununu halledebilirse, Rakka'ya ortak operasyon düzenleneceği düşüncesi hakim. Fakat ABD'nin YPG'yi 'yüzüstü' bırakması da pek mümkün gözükmüyor. Dolayısıyla çok bilinmeyenli bu denklem ya farklı ayrılıkları beraberinde getirecek, ya da hiç başlamadan rafa kalkacak.

Yorumlar

İbrahim-i Milleti Girersin girersin Ama çikamazsiniz!! Ey Küfrün başı Amerika ve usaklari şerdoğan!! Yenileceksinizz ve cehenneme sürükleneceksiniZ. .
Mehmet erdogan Rakkaya gireriz Bagdata gireriz. Asil onemli Musul ve Kerkuk hak bize oralari alalim.