Türkiye gri listeden nihayet çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, yabancı yatırımcı için son derece önem arz eden "gri liste" konusunda Türkiye'nin nihayet hakkettiği aşamaya geldiğini açıkladı. Şimşek, Türkiye'nin o listeden çıkacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye gri listeden nihayet çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) gri listesinden çıkışı sürecinde son aşamaya gelindiğini belirterek, "FATF ekibi tarafından Türkiye'ye yapılacak ziyaret akabinde hazırlanacak değerlendirme raporu haziran ayındaki Genel Kurul toplantısında ele alınacak ve bu toplantıda ülkemize yönelik gri liste kararının kaldırılması bekleniyor" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek FATF'ın bugün gerçekleştirilen Genel Kurul toplantısında alınan karara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Toplantıda Türkiye'ye ilişkin alınan karara işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:

"FATF ülkemizin, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele sisteminin daha da güçlendirilmesi için oluşturulan Eylem Planı'nın tüm maddelerini tamamladığı kararına varmıştır. Böylece ülkemizin gri listeden çıkışı sürecinde son aşamaya gelinmiştir. Prosedür uyarınca FATF ekibi tarafından Türkiye'ye yapılacak ziyaret akabinde hazırlanacak değerlendirme raporu haziran ayındaki Genel Kurul toplantısında ele alınacak ve bu toplantıda ülkemize yönelik gri liste kararının kaldırılması bekleniyor."

Şimşek, bugün gelinen aşamanın, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) koordinasyonunda, başta Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuruluşların yürüttüğü yoğun çalışmaların sonucu olduğuna işaret ederken, "Bu başarılı sonucun elde edilmesinde emeği geçen başta MASAK olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımızın temsilcilerine teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

GRİ LİSTE NEDİR?

FATF nedir, gri liste ne demek, kimler var listede, ne anlama geliyor?

Türkiye ekonomisine dışarıdan ve içeriden yapılan saldırılara bir yenisi eklendi.

Yeni saldırı OECD bünyesindeki FAFT'tan geldi.

FATF, Türkiye'nin üzerine düşen sorumlulukları büyük oranda yerine getirmesine rağmen onu gri listeye aldı.

FATF'ın bu kararı Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada sert bir şekilde eleştirildi.

Peki, FATF nedir, gri liste ne demek, kimler var listede, ne anlama geliyor?

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) Genel Direktörü Dr. Marcus Pleyer, kuruluşun Türkiye raporunun işaret ettiği bulgular ışığında, Türkiye’nin gri listeye alındığını duyurdu.

Pleyer FATF’ın, 2019 yılındaki raporunda yapılan uyarılar konusunda tüm alanlarda ilerleme kaydetmesine rağmen, bankacılık, altın ve değerli metaller, ve emlak gibi ciddi konularda kara para aklama konusundaki tedbirlerini artırması gerektiğini söyledi.

G7 ülkeleri tarafından 1989 yılında kurulan Paris merkezli FATF, 200'den fazla ülkede insan kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı, terör saldırıları ve kitle imha silahlarının finansmanı dahil bir dizi ciddi suçla mücadele için politikalar üretiyor ve standartlar belirliyor.

FATF’in tanımına göre, gri listeye alınan ülkeler artırılmış bir izlemeye tabi oluyor. FATF, gri listeye alınan ülkelerin stratejik eksikliklerini belirlenen zamanda giderme taahhütünde bulunduğunu belirtiyor.

IMF’nin Mayıs ayında yaptığı bir araştırmada, FATF gri listesine dahil olmanın bir ülkenin sermaye girişleri üzerinde ‘büyük ve önemli derecede olumsuz bir etkiye’ sahip olduğunu ortaya koymuştu.

FATF, 2019 yılında yayımladığı 238 sayfalık Türkiye raporunda, Türkiye'nin, gelecek yıllarda para aklama ve terörizm finansmanıyla mücadelede ilerleme sağlamazsa "Pakistan, Moğolistan ve Yemen gibi gri listeye ekleneceği" uyarısında bulunmuştu.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ise raporu, "haksız, gerçeklerden uzak ve kabul edilemez" olarak tanımlamış ve konuyu FATF yönetimine ve G20'ye iletmişti.

FAFT NEDİR, NE İŞE YARIYOR?

Financial Action Task Force (FATF), OECD bünyesinde faaliyetlerini yürüten bir kurum ve bağımsız bir statüye sahip.

Hükümetler arası organizasyon olan Mali Eylem Görev Gücü (FAFT), Kara para aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı ile mücadele ediyor.

FATF, bu standartlarla uyumlu yasal ve kurumsal tedbirlerin alınması ve bu tedbirlerin operasyonel açıdan etkili bir şekilde uygulanmasını teşvik etmek amacıyla 1989 yılında kuruldu.

FATF’nin 31 ülke ve 2 bölgesel kuruluş olmak üzere toplam 33 üyesi bulunmaktadır. 

Türkiye, 24 Eylül 1991 tarihinde FATF’ye üye olmuştur.

FATF ÜYESİ ÜLKELER

FAFT üyesi ülkeler şöyle:

Arjantin
Avustralya
Avusturya
Belçika
Brezilya
Kanada
Çin
Danimarka
Avrupa Komisyonu
Finlandiya
Fransa
Almanya
Yunanistan
Körfez İşbirliği Konseyi
Hong Kong, Çin
İzlanda
Hindistan
İrlanda
İsrail
İtalya
Japonya
Kore
Lüksemburg
Malezya
Meksika
Hollanda Krallığı
Yeni Zelanda
Norveç
Portekiz
Rusya Federasyonu
Suudi Arabistan
Singapur
Güney Afrika
ispanya
İsveç
İsviçre
Türkiye
Birleşik Krallık
Amerika Birleşik Devletleri

FATF faaliyetlerini, her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen toplantılar yoluyla yürütmektedir.

FATF'nin gri listesinde Arnavutluk, Bahamalar, Babardos, Kamboçya, Gana, İzlanda, Jamaika, Moğolistan, Myanmar, Pakistan, Nikaragua, Panama, Suriye, Uganda, Yemen ve Zimbabve gibi ülkeler bulunuyor.


 

 

 

Yorumlar