'Türkiye ABD’den Patriot istedi' iddiası

İdlib'de dün akşam yaşanan çatışma sonrasında ismini açıklamayan bir Türk yetkili, Ankara'nın geçen hafta James Jeffrey'den Patriot talebinde bulunduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Türkiye ABD’den Patriot istedi' iddiası

Suriye'nin kuzeyinde Esed rejiminin ardından Rusya ile karşı karşıya gelen Türkiye’nin ABD’den, Suriye’nin İdlib bölgesinde devam eden çatışmalar dolayısıyla Suriye sınırına Patriot hava savunma sistemlerini yerleştirmesini istediği iddia edildi.

Bloomberg’in haberine göre, Türkiye bugün İdlib’de yapılan saldırının ardından iki askerin şehit olması ve beş askerin yaralanmasının ardından ABD’den ‘acilen’ patriot desteği istediği ileri sürüldü.

Haber, Ankara’daki ‘üst düzey bir Türk yetkiliye’ dayandırılırken ‘Türkiye’nin Suriye politikasından aşina olunan’ yetkilinin, ABD’nin Hatay’a Patriot hava savunma sistemi yerleştirmesi halinde, Suriye’de Esad’a bağlı birliklere F-16 uçaklarıyla saldırıda bulunabileceğini söylediği aktarıldı.

Türkiye’nin bu talebini ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin geçen haftaki Ankara ziyareti sırasında iletildiği ancak henüz ABD’den resmi yanıt alınamadığı kaydedildi.

ABD’nin Ankara büyükelçiliği ile Beyaz Saray ve ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nden yetkililerin, konu ile yorum yapmayı reddettikleri ifade ediliyor.

AKAR: PATRİOT DESTEĞİ OLABİLİR

Öte yandan CNNTürk televizyonunda konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “ABD askerlerinin İdlib’de bizzat sahaya inmesi gibi bir şey yok. Hava savunma bataryalarını bize gönderdiler. Bizim ülkemize karşı hava, füze tehdidi var. Patriot desteği olabilir. NATO genel sekreterinin çeşitli açıklamaları var. Onların da birtakım teşvikleri ortaya çıkabilir” dedi.

PATRİOT ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Uçaklara olduğu kadar, taktik balistik füzelere karşı da kullanılabilmektedir. Körfez Savaşında Irak’ın elindeki Scud füzelerine karşı pek bir etkisi olmamıştır. Track Via Missile (Füze Güdüm Sistemiyle İzleme) Tam güdümlüdür. Mobil ve sâbit rampadan kullanılabilir. Çok fonksiyonlu AN/MPQ 53 radarı mevcuttur. Amerika, Körfez Savaşında, Türkiye, İsrail ve Suudî Arabistan’daki önemli sanayii merkezlerini, limanları ve diğer stratejik yerler dâhil yerleşim merkezlerini korumak için Patriot ve Hawk füze bataryalarını kullanmıştır. Bu savaşta Patriot, Hawk ve E-3 Awacs sistemleri birbirlerini tamamlayarak bölge savunması görevini yerine getirmişlerdir. Esas itibarıyla hava savunmasının sevk ve idâresini yapan Patriot atış ünitesi, diğer ana parçalardan ayrı olarak görev yapmaktadır. Normal olarak sistem bilgi koordinasyon merkezi aracı tarafından kontrol edilen bir taburda birleştirilmiş altı üniteli gruplar hâlinde kullanılmaktadır.

Yorumlar