Türk Akımı'nda imzalar atıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin'in İstanbul'daki görüşmesinden sonra Türk Akımı Projesi'nin imzaları atıldı

Google Haberlere Abone ol
Türk Akımı'nda imzalar atıldı
Sonhaberler / Haber Merkezi 

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasında, Türk Akımı Gaz Boru Hattı Projesi'ne ilişkin anlaşma imzalandı. Anlaşmayla, Rus gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya akacak. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 1 saat 40 dakika süren görüşmelerinin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.

Türk Akımı anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Rus Enerji Bakanı Aleksandr Novak, tarafından imzalandı.

Kameralar önünde atılan imzalardan sonra iki lider birer konuşma yaptı. Konuşmaya önce Cumhurbaşkanı Erdoğan başladı. Erdoğan, konuşmasında Putin ile bugün dolu dolu bir gün geçirdiklerini belirterek, iki ülke arasında birçok alanda işbirliği anlaşması yaptıklarını, dış politikalar konusunda önemli görüş alışverişlerinde bulunduklarını ifade etti. Erdoğan, Halep konusunda da insani yardımın ulaştırılabilmesi için nelerin yapılabileceği konusunu masaya yatırdıklarını söyledi. 

PUTİN'İN KONUŞMASI

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk Akımı anlaşması imzaladıktan sonra "Daha önce imzalanmış olan mutabakat anlaşmayı görmüş oldunuz. Aynı zamanda bu anlaşma çerçevesinde, bu alanda işbirliğimizin geliştirilmesi kapsamında Türkiye'ye doğalgaz indirimi sağlanması konusunda mutabık kalmıştık." dedi.

Putin, 23. Dünya Enerji Kongresi gibi büyük bir organizasyonun başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinden dolayı Türk dostlarını tebrik ettiğini söyledi.

Putin, bugünkü görüşmeler kapsamında iki ülke için son derece güncel olan çok sayıda konu üzerinde görüş alışverişi yaptıklarını ifade ederek, ikili ilişkilerde tam olarak normalleşme sürecini tamamlamak için ilave çaba göstermek konusunda mutabık kalındığını söyledi.

Bugün Rusya hükümetinin bir karar aldığını anlatan Putin, Türkiye’den ihraç edilen ve kısıtlama olan bazı kalemlerin tekrar Rusya’ya ithalatını açtıklarını hatırlattı. Putin, özellikle narenciye, diğer yaş meyve, sebze ve tarım ürünlerini Rus piyasasına açmış olduklarını belirterek, Türkiye’den Rusya'ya bu ürünlerin ithal edilmesiyle sonra ülkesindeki fiyatların düşeceğine işaret etti.

Bu ithalatın Türk ortaklar için Rusya’nın piyasasının açılışı anlamına geldiğini vurgulayan Putin, bu ürünlerin 2015 yılında ihracat hacminin 500 milyon dolar civarında olduğunu kaydetti.

Putin, toplantıda önemli kararlar alındığını belirterek, "İkili ilişkilerimizin tam olarak normalleşmesini tamamlamak üzere mutabık kaldık. Önümüzdeki günlerde bu konuyu Karma Ekonomik Komisyon (KEK) misyonu takip edecektir. Rusya bu çalışmaya ilgi duymaktadır." diye konuştu.

AKKUYU'DA ÇALIŞMALARA DEVAM

Erdoğan ile görüşmesinde özellikle enerji alanındaki işbirliğini ele aldıklarını vurgulayan Putin, bu noktada Akkuyu Nükleer Santrali'nin büyük projedeki çalışmalara devam edilmesinden bahsettiklerini söyledi.

Putin, bu projenin Türkiye açısından sadece yeni nükleer güç anlamına gelmediğini kaydederek, "Aynı zamanda, Türkiye’de yeni sanayi branşı da ortaya çıkmaktadır. Bu proje personel yetiştirme ve teknolojiyi kapsıyor. Rusya’da hali hazırda 200’ü aşkın genç Türk öğrenci ve önümüzdeki günlerde nükleer güç uzmanı olacak gençler ilgili kurumlarda eğitim görmektedir." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Rusya arasında Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde imzaların atılmasına da değinen Putin, "Daha önce imzalanmış olan mutabakat anlaşmayı görmüş oldunuz. Türk Akımı, yani yeni doğalgaz boru hattından bahsediyoruz. Aynı zamanda bu anlaşma çerçevesinde, bu alanda işbirliğimizin geliştirilmesi kapsamında Türkiye'ye doğalgaz indirimi sağlanması konusunda mutabık kalmıştık. Özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Türkiye’nin bir enerji merkezi haline getirilmesi amacını yerine getirmek üzere bu adımlarla ilerliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRK AKIMI NEDİR? 

Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi, iki hattan oluşacak ve toplam 31,5 milyar metreküp kapasiteye sahip olacak. Hatlardan biri Türkiye'ye uzanacak ve Türkiye'nin ihtiyaçları için kullanılacak. Diğer hattın ise Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması planlanıyor.
Proje, ilk kez Aralık 2014'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından duyurulmuştu. 



Türk Akımı, Türkiye ile Rusya arasında uzun zamandır yapılması planlanan doğalgaz boru hattına verilen isimdir. Türk Akımı, Rusya'dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye'ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesinin adıdır. Projenin önerisi Türkiye'ye yaptığı bir devlet ziyareti sırasında, 1 Aralık 2014 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin tarafından yapıldı. Daha önceden yapılması planlanan "Güney Akım Projesi"nin yerini alan "Türk Akımı"nın Gazprom'a göre henüz resmi bir adı yok.

TÜRKİYE'DEN AVRUPA'YA İHRAÇ EDİLECEK

Boru hattının Anapa yakınlarındaki Russkaya kompresör istasyonundan başlatılması planlanırken, Türkiye'ye nereden giriş yapacağı henüz karara bağlanmamıştır. Hattın Türkiye'deki başlangıç noktasına karar verildiğinde Gazprom'un boru döşeme çalışmalarına hemen başlaması beklenmektedir. Ayrıca iki tane boru döşeme gemisi Karadeniz'de halihazırda beklemektedir.
Boru hattının planlanan tahmini taşıma kapasitesi yılda 63 milyar metreküp'tür. Türkiye'nin bu projeden yılda yaklaşık 14 milyar metreküp doğal gaz alması ve geriye kalan 49 milyar metreküp gazın Avrupa'ya ihraç edilmesi düşünülmektedir. Ancak, Türk-Yunan sınırından Avrupa'ya aktarılacak doğal gaz hattının bu miktarı taşımak için yeterli kapasite olmadığı yönünde endişeler de vardır. Avrupa Enerji Komisyonu başkanı Maroš Šefčovič ise önerilen boru hattının müşterilerinin taleplerini aştığını belirtmektedir.

Sonuç olarak Rusya ile Türkiye arasındaki müzakereler halen tamamlanmış değildir.
Türkiye ve Rusya arasındaki ilk doğrudan doğal gaz boru hattı olan Mavi Akım 2005 yılında devreye girdi. Daha sonra genişletme planı çerçevesinde ismi "Güney Akım" olarak değiştirildi. 2009 yılında Rusya devlet başkanı Putin, Karadeniz'in altından geçerekSamsun'dan Ceyhan'a kadar uzanan ve ayrıca Suriye, Lübnan, İsrail ve Kıbrıs'ı da içeren "Mavi Akım 1" projesini açıkladı.

FÜZE İHALESİ İÇİN DE TEKLİF ALINACAK

Öte yandan Dışişleri kaynaklarından alınan bilgilere göre Hava Savunma Sistemi ihalesinde Rusya'dan da teklif alınacağını belirtildi. Ayrıca "vize serbestisi" konusunda da "İki ülkenin istihbaratları görüşüyor. Vize serbestisinde öncelik işadamlarına verilecek" açıklaması yapıldı. Türk Akımı Projesinde ise imzaların enerji zirvesi bitmeden atılacağı belirtildi.

CNN Türk'te yer alan habere göre Dışişleri kaynaklarından yapılan açıklamada, Hava Savunma sistemi ihalesinde Rusya'dan da teklif alınacağı belirtildi. Türk Akımı Projesi'nin de zirve bitmeden imzalanacağı açıklandı.

Ayrıca "Vize serbestisi" konusunda ise HaberTürk'te yer alan habere göre "İki ülkenin istihbaratları görüşüyor. Vize serbestisinde öncelik işadamlarına verilecek" açıklaması yapıldı.

 

Yorumlar