Trump'ın Çin kararı Apple'a zarar verecek

Apple, ABD Başkanı Trump'ın Çin mallarına getireceğini açıkladığı 200 milyar dolarlık tarifelere sert tepki gösterdi. Trump'ın aldığı bu kararın Apple'a zarar vereceğini açıklandı. 

Google Haberlere Abone ol
Trump'ın Çin kararı Apple'a zarar verecek

Apple firması ile ABD Başkanı Donald Trump, Çin yüzünden karşı karşıya geldi. 1 trilyon dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en büyük şirketi olan ABD'li teknoloji devi olan Apple, Trump'ın Çin mallarına getirmeye hazırlandığı 200 milyar dolarlık verginin şirkete zarar vereceğini açıkladı. Apple, Çin'e uygulanması düşünülen söz konusu verginin, Apple Watch ve AirPod'ların yanı sıra bir dizi ürünü etkileyeceğini bildirdi. 

1 trilyon dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en büyük şirketi olan ABD'li teknoloji devi, ABD Ticaret Temsilciliği'ne gönderdiği mektupla gündeme geldi.

Mektupta Trump'ın Çin ürünlerine getirmeye hazırlandığı 200 milyar dolarlık tarifelerin Apple Watch, AirPods, Apple Pencil gibi bir dizi ürünü etkileyeceği, sonuç olarak da tüketicilerin Apple için daha fazla ödeme yapmaları gerekeceği belirtildi. Teorik olarak, Apple'ın etkileyici marjları, kar ve nakit akışı artan maliyetlerin bir kısmını karşılayabilirken şirketin son çeyrekte 53.3 milyar dolarlık satıştan 11.5 milyar dolar kazandığı hatırlatıldı.

Apple, mektubunda tarifelerin maliyetleri ne kadar artıracağı yönünde herhangi bir tahmin yapmazken; “Önlemleri yeniden gözden geçireceğinizi ve ABD ekonomisi ile ABD tüketicisini hiç olmadığı kadar güçlü ve sağlıklı bırakan başka çözümler bulmak için çalışacağınızı umuyoruz” dedi.

Diğer taraftan, Apple CEO'sunun daha önce de Trump'ın tarifeleri ekonomiyi ve tüketiciyi kötü etkileyebilir şeklinde açıklama yaptığı ifade edildi. Açıklamasında tarifelerin Apple'a henüz vermediğini söyleyen Cook, buna rağmen etkilerin nihayetinde doğrudan ya da dolaylı olarak hissedileceğini söylemişti.

Mektup hakkında açıklama yapan Beyaz Saray sözcüsü Lindsay Walters, ABD Ticaret Temsilciliği'nin önerilen ek tarifeler ilişkin kamuya açık bildiri m ve yorum döneminin Perşembe günü sona erdiğini vurguladı. Tüm bunların yanı sıra, Apple hisselerinin Cuma günü % 1'lik düşüşle kapanış yaptığı, tedarikçilerinden Skywords'un % 1.3, Cirrus Logic'in ise % 2.3 oranında düşüş yaşadığı görüldü.

Yorumlar