TOKİ arsa başvuru şartları 2022 nelerdir, kimler başvuru yapabilir, son tarih ne zaman?

TOKİ arsa başvuru şartları 2022 nelerdir, kimler başvuru yapabilir, son tarih ne zaman? TOKİ arsa başvuruları yarın itibariyle başlıyor. Evini kendisi yapmak isteyen vatandaşa arsayı devlet uygun bir meblağ karşılığında veriyor. Arsa satışları evi olmayan vatandaşa verilecek.

Google Haberlere Abone ol
TOKİ arsa başvuru şartları 2022 nelerdir?

TOKİ arsa başvuru şartları 2022 nelerdir, kimler başvuru yapabilir, son tarih ne zaman? TOKİ arsa satışları başlıyor. Ev yapmak isteyenlere devletin belirlediği yerlerden arsa satışı yapılacak. Arsa alacak kişilerin üzerine kayıtlı herhangi bir ev veya arsa olmaması gerekiyor. "İlk Evim" projesi kapsamında başlayan TOKİ projelerinin bir diğer ayağı olan "TOKİ arsa temini" projesiyle evi olmayan kendi evini kendisi yapabilecek. Arsa başvurusu yapmak isteyenlerin aklında bazı soru işaretleri var: TOKİ arsa başvuru şartları 2022 nelerdir, kimler başvuru yapabilir, son tarih ne zaman?

TOKİ arsa satışı yöntemiyle vatandaşı ev sahibi yapıyor. Daha önce ev almamış, arsası olmayan vatandaşlar, devletin getirdiği yeni bir düzenlemeyle hazine arazileri üzerine ev yapabilecekler. Hazine tarafından arsa statüsüne çıkarılmış, alt yapısı devlet tarafından hazırlanmış arsalar, evi olmayan vatandaşa uygun fiyat ve taksitlerle verilecek. Vatandaş, devletin sağladığı imkanlar çerçevesinde evini rahatlıkla yapabilecektir. 

Cumhuriyet tarihinin en büyük Sosyal Konut Projesi'nde başvurular devam ediyor. Projede yer alan İlk İş yerim ve İlk Evim Arsa programına dahil olan İlk Evim Arsa başvuruları yarın başlıyor. Proje ile arsa ve iş yeri sahibi olmak isteyenler için TOKİ başvuruları yarın başlıyor.

"İlk Evim Arsa"ya başvurular 7 Kasım'a kadar devam edecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, önceki gün yaptığı açıklamada sosyal konut projesine başvuru yapanların arsaya da başvuru yapabileceğini açıkladı.

"İlk Evim Arsa"ya başvurular 7 Kasım'a kadar sürecek. 100 bin konut arsası için başvuranlardan o ilde ikamet etme ve 16 bin liranın altında aylık gelir şartı aranacak.

Yarın başvuruları başlayacak diğer bir proje de "İlk İşyerim". 7 Kasıma kadar E-Devlet üzerinden ve İl Merkezlerinde Halk Bankası, İlçelerde ise Ziraat Bankası Şubelerinden 10 bin işyeri için başvurular alınacak

İlk İşyerim için ise başvuru bedeli 2 bin lira olacak.

2023’ün ilk çeyreğine kadar konut ve arsalar için tüm kuraların çekilmesi ve hak sahiplerinin belirlenmesi planlanıyor.

ARSA FİYATLARI NE KADAR?

Proje kapsamında iki çeşit arsa var. Müstakil konutların yapılacağı arsalar 350 ila 500 metrekare büyüklükte olacak.

ÖDEME PLANI NASIL OLACAK?

Piyasa fiyatına kıyasla yüzde 30 indirimle satılacak arsalar için yüzde 10 peşinat verilecek. Ayrıca 10 yıl vadeyle, faizsiz şekilde sunulacak.

İŞYERİ ÖDEME PLANI

TOKİ'nin küçük ve orta ölçekli sanayicilere sunacağı işyerleri 28 ilde yer alacak.

10 bin adet işyeri metrekare büyüklüklerine göre 50, 100, 150 ve 250 metrekare olmak üzere 4 kategoride satışa sunulacak. Piyasa fiyatı üzerinden yüzde 40 indirim yapılacak.

Buna göre işyerleri 351 bin liradan başlayan fiyatlar ve 2 bin 633 liradan başlayan taksitlerle satışa sunuluyor.Dükkân bedeli üzerinden yüzde 10 peşinat bedeli alınacak. Kalan bakiye borç, banka sözleşmesi sonrasında başlamak üzere 120 ay vade ile ödenecek.

TOKİ ARSA BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

TOKİ'den arsa alabilmek için bazı şartlar var. Bu şartları taşımayanlar başvuru yapamıyor.

İşte TOKİ arsa başvuru şartları:

T.C. Vatandaşı olmak.

* 18 yaşını doldurmuş olmak.

* O Belediye sınırları içerisinde ikamet etmek.

Tahsis edilecek arsalar, Büyükşehir Merkez ilçelerden herhangi birisinde ise Merkez ilçelerden herhangi birisi sınırı içinde ikamet etmek. Diğer Belediyelerde ise arsa tahsisi öngörülen Belediye sınırları içerisinde ikamet etmek.

* Aylık Gelir Durumu 16.000 TL'nin altında olması.

* Arsa tahsis edilecek kimselerin, kendisinin veya eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içinde ev yapmaya müsait arsaya veya her hangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesine karşılık olan arsa payına sahip olmaması şarttır.

* 775 sayılı Gecekondu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümleri uyarınca yapılmış olan uygulamalardan daha önce faydalanmamış olmak.

* Başvuru bedeli olarak 500 TL yatırılması

(Noter kurası sonucu kendilerine asıl ve yedek olarak arsa isabet etmeyenler ile arsa tahsisinden yararlanmaktan vazgeçen ve yedek listede sırası gelmeyenlerin başvuru bedeli iade edilecektir. Kendilerine arsa tahsis edilenlerin ödemiş oldukları başvuru bedeli peşinat bedeline dahil edilecektir.)

TOKİ HANGİ İLLERDE ARSA SATIŞI YAPIYOR?

İlk evim ilk iş yerim proje kapsamında 1 milyon arsa 10 bin iş yeri için başvurular alınacak.

Ankara'da bin, İzmir'de 700, Bursa, Konya, Adana, Malatya, Gaziantep ve Şanlıurfa'da 500, Diyarbakır ve Kocaeli'de 450, Eskişehir, Kayseri ve Manisa'da 350, Mersin, Denizli ve Balıkesir'de 300, Van, Erzurum, Trabzon, Tekirdağ'da 250, Afyonkarahisar, Aksaray, Isparta, Çorum, Ordu, Sivas'ta 200, Şırnak'ta 150 ve Kastamonu'da ise 100 adet inşa edilecek.

TOKİ arsa başvuruları 10 Ekim 2022 - 7 Kasım 2022 tarihleri arasında Ziraat Bankası Şubelerinden gerçekleştirilecektir.

ÖDEMELER NE ZAMAN BAŞLAYACAK VE TAKSTLER NE KADAR OLACAK?

Arsa tahsis bedelinin 1/10'u peşin geriye kalanı 9 yılda 9 eşit taksitle ve faizsiz olarak ödenecek. Arsa tahsisi yapıldıktan sonra, 1/10 arsa tahsis bedeli peşinatı ödenecek, noter taahhütnamesi imzalanarak arsa tahsis bedelinin geriye kalan 9 taksitin 9 yılda 9 eşit taksite bölünecek.

Tahsis sahibi peşinat tutarı yatırıldıktan 1 yıl sonra başlamak üzere, taksitler aylık ya da yıllık eşit taksitler halinde ödeyebilecek. Ancak sözleşme aşamasında aylık ya da yıllık sözleşme tiplerinden sadece biri tercih edilebiliyor.


 

Yorumlar