TCMB Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan'dan Kararlılık Mesajı

TCMB Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan, 2024 yılında enflasyonla mücadelede kararlı bir yıl olacağının altını çizerek önemli mesajlar verdi.

Google Haberlere Abone ol
MB Başkanı Erkan'dan kararlılık mesajı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan, Türkiye'de dezenflasyona ulaşma konusunda kararlı olduklarını vurgulayarak, "Dezenflasyon patikası; sadece bir projeksiyon değildir, başarı ölçümüzdür. Bunu başarmaya kararlıyız." şeklinde konuştu. Haber, 12 Ocak 2024 tarihinde yayımlandı ve 07:36 itibarıyla güncellendi.

"YATIRIMCI GÜNÜ" ETKİNLİĞİNDE ÖNEMLİ MESAJLAR

TCMB'nin "Yatırımcı Günü" etkinliği, ABD'nin New York kentinde düzenlendi. Etkinliğe, dünyanın en büyük yatırım fonlarından 200'ü aşkın üst düzey temsilci katıldı. Toplantı, JPMorgan Chase genel merkezinde gerçekleşti. Dr. Hafize Gaye Erkan, Türkiye'de para politikası ve enflasyon görünümüne ilişkin bir sunum yaptı. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de video konferans yoluyla toplantıya katılarak yatırımcıların sorularını yanıtladı.

PARASAL SIKILAŞTIRMA VE DEZENFLASYON STRATEJİSİ

Dr. Hafize Gaye Erkan, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngördüklerini bildirdi. Parasal sıkılaştırma hızının aralık ayında azaltıldığı, TL mevduata güçlü bir geçiş ve tüketim ile ithalat talebinde azalma yaşandığı belirtildi. Bu durum, cari açık ve rezerv artışında iyileşmeye, enflasyon beklentilerinde ve enflasyonun ana eğiliminde düşüşe yol açtı.

SERMAYE GİRİŞLERİ VE REZERV ARTIŞI

TCMB Başkanı, hızlanan sermaye girişleri ve rezervlerin ihtiyatlı şekilde artırılmasının devam edeceğini vurguladı. Kasım ve aralık aylarında 9 milyar doların üzerinde sermaye girişi gerçekleştiği belirtilerek, makroihtiyati çerçevenin sadeleştirilmesi ve TL mevduat payının artırılmasına devam edileceği ifade edildi.

BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MEVDUAT ORANI

TCMB Başkanı, bankacılık sektörünün parasal sıkılaştırma süreci boyunca sağlamlığını ve dayanıklılığını koruduğunu, sermaye tamponlarının yeterli seviyelerde olduğunu kaydetti. TL mevduatın artışı, KKM hesaplarının azalması ve yabancı para mevduatının düşüşü ile ilgili bilgiler paylaşıldı.

 

Yorumlar