Tarım Kredi Kooperatifi kimin, sahibi kimdir, devletin mi, özel mi?

Tarım Kredi Kooperatifi kimin, sahibi kimdir, devletin mi, özel mi, kim tarafından ne zaman kuruldu? İndirim kararı alan marketler dikkatleri üzerine çekmeye başladı.

Google Haberlere Abone ol
Tarım Kredi Kooperatifi kimin, sahibi kimdir, devl

Tarım Kredi Kooperatifi kimin, sahibi kimdir, devletin mi, özel mi, kim tarafından ne zaman kuruldu? İndirim kararı alan marketler dikkatleri üzerine çekmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada enflasyon nedeniyle artan gıda fiyatlarının bir nebze de olsa düşürülmesi için Tarım Kredi Kooperatiflerinin devreye sokulacağını söyledi.

Erdoğan, kısa süre içinde Türkiye genelinde 1300 şubeye ulaşan Tarım Kredi Kooperatiflerinde 40 çeşit ürüne indirim kararı alındığını söyledi.

İndirim kararı alınan ürünler temel gıda ihtiyacı olan ürünlerden oluşuyor. 

Bunlar arasında, un, süt, yumurta, çay, şeker gibi gıdalar var.

Tarım Kredi Kooperatifi kimin, sahibi kimdir, devletin mi, özel mi
Tarım Kredi Kooperatifi kimin, sahibi kimdir, devletin mi, özel mi

 

Peki, Tarım Kredi Kooperatifi kimin, sahibi kimdir, devletin mi, özel mi? Tarım Kredi Kooperatifi kimin, sahibi kim, kim tarafından ne zaman kuruldu? 

Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin kuruluşu, 1863 yılında Mithat Paşa’nın kurmuş olduğu “Memleket Sandıkları”na dayanır...

Türk milletinin tarih boyunca başarı ile yaşatmış olduğu “Ahilik” ve “İmece” gibi yardımlaşma ve dayanışma esaslı sosyo-ekonomik örgütlenmeler; çağdaş anlamda kooperatifçiliğin gelişmesine zemin oluşturmuş, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile daha ileri noktalara taşınmıştır.

Türkiye’nin tarımsal kredi ve girdi lideri, çiftçilerin sosyoekonomik güvencesi durumunda olan Tarım Kredi Kooperatifleri bugün, Merkez Birliğine bağlı bölge birlikleri, kooperatifleri, hizmet büroları, şirketleri ve 800 binden fazla ortağı ile Türkiye’nin en büyük çiftçi kuruluşudur.

Ülkemiz ve dünya için tarımın, stratejik önemini kavramış ve sektörün en büyük öncü kuruluşu olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, ülke tarımının iftihar kaynaklarından biri haline gelmiştir.

Tarım Kredi Kooperatifi kimin, sahibi kimdir, devletin mi, özel mi
Tarım Kredi Kooperatifi kimin, sahibi kimdir, devletin mi, özel mi

 

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, Türkiye'de 1581 Sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri kanunu hükümlerinden faydalanmak üzere, üreticilerin aralarında ekonomik menfaatlerini korumak ve özellikle meslek ve geçimleriyle ilgili ihtiyaçlarını sağlamak amacıyla karşılıklı yardım ilkesine dayanarak kurdukları, tüzel kişiliği olan değiştir ortaklı, değişir sermayeli çiftçi kuruluşudur.

Gıda, sigorta, bireysel emeklilik, hayvancılık, gübre, yem, tohum, sera ve sulama sistemleri, lojistik, lisanslı depoculuk ve bilişim sektörlerinde üretim ve hizmet vermektedir.[4] Türkiye'nin en önemli çiftçi kuruluşu kabul edilir. Kuruluşun temeli, Osmanlı Devleti'nin Niş eyaletinde 1863 yılında vali Mithat Paşa tarafından kurulan ve tarımsal kooperatiflerin ilk adımı niteliği taşıyan Memleket Sandıkları'na dayanır. Cumhuriyetin ilanından sonra 1935 yılında çıkarılan 2836 sayılı "Tarım Kredi Kooperatifleri Kanunu" ile günümüzdeki anlamıyla kuruluşu gerçekleşmiştir.

Tarım Kredi Kooperatifleri 17 Bölge Birliği, 1625 birim kooperatifi, 188 hizmet bürosu, 7244 personeli ile 1 milyon 100 bin çiftçi ortağına hizmetlerini sunmaktadır.[6] Tarım Kredi Kooperatifleri, kendi ortakları arasından seçilerek oluşan Yönetim Kurulu tarafından yönetilmektedir.

Kooperatif, 1972 yılına kadar Ziraat Bankası’na bağlı faaliyet gösterirken; 1972'de çıkarılan 1581 sayılı "Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu" ile 1977 yılında Merkez Birliği’nin kurulmasıyla bağımsız bir çiftçi kuruluşu olarak teşkilatlanması tamamlandı.[7] . 1985 yılında yayımlanan 3223 numaralı Yasa ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın koordineli kurumu durumuna geldi. 553 numaralı Kanun Hükmünde Kararname ile Tarım Kredi Kooperatifleri Yasasının birtakım maddelerinde değişiklikler yapıldı ve özerk bir yapıya kavuştu.

2005 yılında 5330 numaralı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Yasasında Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun ile kooperatifler bağımsız hale geldi.


 

Yorumlar