Devletin zincir marketleri ucuzluk için devrede

Fırsatçılar nedeniyle yükselen fiyatlara karşı devlet harekete geçti. Alınan tedbirlere bir yenisi daha eklenerek devlet tarafından kurulan Tarım Kredi Kooperatifleri yaygınlaştırılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Devlet marketleri devreye giriyor

Piyasada tekel haline gelen büyük marketlerin fiyat oyunlarına karşı hükümet devreye girdi. Devlet tarafından kurulan Tarım Kredi Kooperatifleri'ne bağlı marketlerden yenileri açılacak. Piyasadaki fiyat dengesi oluşturmak için devreye girecek yeni marketlerde ürünler ucuz fiyata vatandaşla buluşacak.

Özellikle koronavirüs salgını sonrası ortaya çıkan taleple de doğru orantılı kimi zincir marketlerdeki fahiş fiyat uygulamalarına yönelik dikkat çeken adım atılıyor. Zincir marketlerin fahiş fiyat uygulamalarını eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin sayısının 500'e çıkartılması yönünde talimat verdi. Erdoğan bu sayının da gerekli görülmesi halinde 1000 ve üzerine de çıkarılabileceğinin mesajını verdi.

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ HANGİ İLLERDE VAR?

Hem üreticinin hem de tüketicin hakkını koruyarak ucuz, kaliteli ve doğal ürünleri hesaplı fiyatlara satışa sunan Tarım Kredi Kooperatifleri'nin 26 ilde şubesi bulunuyor. Bu iller ise; Afyon, Aydın, Ankara, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Bolu, Çanakkale, Çankırı, Düzce, Eskişehir, Giresun, İzmir, İstanbul, Karaman, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Ordu, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon ve Yalova olarak öne çıkıyor.

ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE ULAŞTIRIYOR

Sözleşmeli üretim modeliyle çiftçilerden doğrudan alınan ürünleri marketler kanalıyla halka arz eden kurum piyasada bazı ürünlerin fiyatlarında ortaya çıkan aşırı artışa yönelik uygun fiyatlarla tüketicinin de imdadına yetişiyor. Hem market açıp hem de 20 binin üzerinde markete ürün veren kurum ürünleri sadece marketlerde değil, dijital platformlar ile de tüketiciye ulaştırıyor.

SALGIN DÖNEMİNDE FİYATLARDA ARTIŞA GİTMEDİ

Çiftçilerin el emeği doğal ve kaliteli ürünlerini uygun şartlarda tüketici ile buluşturarak hem tarımsal üretimin devamlılığı hem de vatandaşların kaliteli ürünlere ulaşımını sağlayan Tarım Kredi Kooperatifleri, koronavirüs salgını sürecinde piyasanın aksine ürünlerinin fiyatlarında artış yapmayarak da tüketicinin takdirini toplamış durumda.

5 ÜRÜN İÇİN YASAK YOLDA

Öte yandan Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan zincir marketlerle ilgili iki taslak metin de görüşe açıldı. 27 meyvenin açıkta satışına yasak getiren, bozulabilen hızlı tüketim mallarına ilişkin ödeme süresini 30 gün ile sınırlayan ve raflara coğrafi ürün zorunluluğu getiren düzenlemede gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren zincir mağazalarda tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satışının yasaklanması öngörülüyor.

OSMANLI KURULUŞU TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'nin geçmişi Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. Sultan Abdülaziz döneminde 1983 yılında kurulan Tarım Kredi Kooperatifleri, o günden bu yana çiftçilerin kendi aralarındaki dayanışmayı simgeleyen bir kuruluş oldu.

Devletin zincir marketleri ucuzluk için devrede

Tarım Kredi Kooperatifleri, 1581 Sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri kanunu hükümlerinden faydalanmak üzere, üreticilerin aralarında ekonomik menfaatlerini korumak ve özellikle meslek ve geçimleriyle ilgili ihtiyaçlarını sağlamak amacıyla karşılıklı yardım ilkesine dayanarak kurdukları, tüzel kişiliği olan değiştir ortaklı, değişir sermayeli çiftçi kuruluşudur.

Tarım Kredi Kooperatifleri 17 Bölge Birliği,1625 birim kooperatifi, 188 hizmet bürosu, 7244 personeli ile 1 milyon 100 bin çiftçi ortağına hizmetlerini sunmaktadır.

Tarım Kredi Kooperatifleri, kendi ortakları arasından seçilerek oluşan Yönetim Kurulu tarafından yönetilmektedir.

MARKETLER 2017 YILINDA AÇILMAYA BAŞLADI

Tarım Kredi Kooperatiflerinin geçmişi 160 yıla yakın bir zamana kadar uzansa da marketler henüz 4 yıllık.

Devletin zincir marketleri ucuzluk için devrede

17 bölge birliği, 1625 kooperatif, 12 bin çalışan ve yaklaşık 850 bin ortağıyla Türkiye'nin en büyük çiftçi kuruluşu olarak bilinen Tarım Kredi Kooperatifleri yaklaşık 300 çeşit gıda ürününü tüketiciyle buluşturuyor. 2017'de bir şubeyle başlayan şu an ise 170 adete ulaşan market sayısının yıl sonuna kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da talimatıyla 500'e çıkarılması hedefleniyor.

 

 

Yorumlar

ismi lazım değil marketlerle fiyatlar aynı hatta daha pahalı