Tarihte bugün veya tarihte 9 Ağustos günü neler oldu?

Tarihte bugün 9 Ağustos günü meydana gelen en önemli olaylardan biri olarak Japonya'ya ABD tarafından ikinci atom bombasının atılmasıdır. İşte tarihte bugün yaşanan diğer olaylar:

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 9 Ağustos günü meydana gelen önemli olaylar arasında Balkan İttifakı'nın kurulması, Birinci Anafartalar zaferi kazanıldı, itilaf devletlerinin Türk-Yunan Savaşı'nda tarafsızlık ilan etmesi, Arapça harflerin terk edilerek latin harflerine geçilmesi, Gandi'nin İngilizler tarafından tutuklanması gibi olaylar bulunuyor.

İşte tarihte bugün meydana gelen olaylardan bazıları:

Balkan İttifakı Kuruldu (1954)

ABD, SSCB yayılmacılığına karşı SSCB etrafında bir ittifaklar çemberi oluşturmaya çalışıyordu. Bu kapsamda 9 Ağustos 1954 tarihinde Türkiye, Yunanistan ve Yugoslavya arasında Balkan İttifakı imzalandı. Diğer yandan Avrupa’da NATO’yu güçlendirme çalışmaları da devam ediyordu.

Özdemiroğlu Osman Paşa Safevi Ordusunu Çıldır’da Yendi (1578)

Özdemiroğlu Osman Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu ile Tokmak Han komutasında ki Safevi ordusu arasında Kafkasya hakimiyeti için 9 Ağustos 1578 tarihinde Çıldır’da yapılan meydan savaşını Özdemiroğlu Osman Paşa kazandı. Özdemiroğlu Osman Paşa bu zafer ile Safevilere karşı zafer serilerini de başlatmış oldu. Bu zaferler sonunda Osmanlı Devleti’nin doğu da sınırları Hazar Denizi’ne kadar uzandı.

I. Anafartalar Zaferi Kazanıldı (1915)

İngilizler Arıburnu’ndan saldırıya geçerek Suvla koyu’na çıkarma yapmışlardı. Anafartalar bölgesinde 9-10 Ağustos 1915 tarihinde şiddetli çatışmalar oldu. Mustafa Kemal komutasındaki karşı saldırı sonucunda İngilizler ilerleyemediler ve yenildiler. Böylece I. Anafartalar zaferi kazanılmış oldu.

İtilaf Devletleri Türk-Yunan Savaşında Tarafsızlık İlan Ettiler (1921)

İtilaf Devletleri Sakarya Savaşı öncesi Paris’te durum değerlendirmesi yaptılar. Yunanlıların iddialarının aksine Türk ordusunun çökertilemediğini tespit etmişler ve Yunanlıların işinin zor olduğunu görmüşlerdi. İtilaf Devletleri 9 Ağustos 1921 tarihinde bu savaşta tarafsız olduklarını ilan ettiler.

Mustafa Kemal Yeni Harflerin Tanıtımını Yaptı (1928)

Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal 9 Ağustos 1928 tarihinde, CHP’nin tertiplediği gecede, İstanbul Sarayburnu Parkında yeni kabul edilecek olan Latin harflerinin tanıtımını yaptı.

Müslüman lider Ebu'l Kelam Azad ve Hindu lider Gandhi İngilizler tarafından tutuklandı (1942)

Bombay'da düzenlenen büyük gösterilerinin sorumlusu olarak gösterilen Millet Meclisi başkanı Ebu'l Kelam Azad ve Kongre Partisi lideri Gandi İngilizler tarafından 9 Ağustos 1942 tarihinde tutuklandı. İngilizlerin Hint müslümanlarını parçalayacak Pakistan projesine karşı çıkan Ebu'l Kelam Azad Hindistan ve Pakistan devletlerinin kurulmasından sonra aktif mücadeleyi bırakarak hayatını ilmi çalışmalara adadı ve 1958'de vefat etti.

ABD Japonya’ya Karşı İkinci Atom Bombasını Kullandı (1945)

ABD Japonları teslime zorlamak için birincisini ardından ikinci bir atom bombasını Japonya’nın Nagazaki kentine 9 Ağustos 1945 tarihinde attı. Yine binlerce insan öldü ve yaralandı. Bu korkunç silah karşısında yapacak bir şeyi kalmayan Japonya teslim olmaktan başka çarelerinin olmadığını gördü.

Tarihte bugün veya tarihte 9 Ağustos günü neler oldu
Tarihte bugün veya tarihte 9 Ağustos günü neler oldu

 

SSCB İle Hindistan Dostluk Ve İşbirliği Antlaşması İmzaladılar (1971)

Çin ile ilişkileri gergin olan iki devlet SSCB ve Hindistan 9 Ağustos 1971 tarihinde Dostluk ve İşbirliği Antlaşması imzaladılar. Bu antlaşmanın imzalanması Çin için oldukça can sıkıcı bir gelişme olmuştu. Bu durum Çin’i Pakistan’a yaklaşmaya zorlamıştır.

TARİHTE 9 AĞUSTOS GÜNÜ MEYDANA GELEN ÖNEMLİ OLAYLAR

1173 - Yapımı iki asır sürecek olan Pisa Kulesi'nin inşası başladı.

1554 - Osmanlı ve Portekiz arasında Hürmüz Deniz Muharrebesi gerçekleşti.

1578 - Osmanlı Devleti ile Safevi kuvvetleri arasında Çıldır Muharebesi gerçekleşti.

1805 - Avusturya, Birleşik Krallık, İsveç, Rusya ve Napoli, Napolyon'a karşı ittifak oluşturdular.

1814 - Wetumpka yakınlarında Fort Jackson Antlaşması imzalandı.

1842 – Webster Ashburton Antlaşması ile Kanada ABD sınırı belirlendi.

1892 - Thomas Edison, iki yönlü telgrafının patentini aldı.

1902 - VII. Edward, Birleşik Krallık kralı olarak taç giydi.

1912 - Tekirdağ ilinin Mürefte beldesinde 7,3 MS büyüklüğünde deprem meydana geldi.

1915 - I. Anafartalar Muharebesi başladı.

1928 - Türkiye'de Arap alfabesi yerine Latin alfabesinin benimsendiği Harf Devrimi: Atatürk, harfleri Cumhuriyet Halk Partisi'nin Gülhane'deki galasına katılanlara tanıttı. Sonraki süreçte yeni alfabe yasal olarak kabul edildi ve yaygınlaştırılmaya başlandı.

1936 - 1936 Yaz Olimpiyatları: Jesse Owens dördüncü altın madalyasını kazandı.

1942 - Mahatma Gandhi, İngiliz birlikleri tarafından Bombay'da tutuklandı.

1942 - Leningrad Senfonisi, kuşatma altındaki Leningrad'da seslendirildi.

1945 - Amerika Birleşik Devletleri, Japonya'nın Nagazaki şehrine atom bombası attı: yaklaşık 70.000 kişi o anda öldü.

1949 - Türkiye, Avrupa Konseyi üyesi oldu.

1951 - Ücretli Hafta Tatili Kanunu yürürlüğe girdi. İşçilerin resmi tatil günleriyle hafta tatilinde çalıştıkları yerlerden yarım yevmiye almaları karara bağlandı.

1954 - Türkiye, Yunanistan ve Yugoslavya arasında, 28 Şubat 1953 tarihinde imzalanan Balkan Paktı'nın devamı niteliğinde, Bled şehrinde ittifak antlaşması imzalandı.

1965 - Singapur, Malezya'dan ayrılarak bağımsızlığını kazandı.

1969 - Charles Manson liderliğindeki bir kült grup üyeleri, Roman Polanski'nin hamile eşi Sharon Tate, Abigail Folger, Polonyalı oyuncu Wojciech Frykowski, erkek kuaförü Jay Sebring ve lise mezunu bir genç Steven Parent'i Los Angeles'ta öldürdüler.

1973 - Merkez Bankası genelgesiyle dolar alımı kısıtlandı ve İstanbul'da bankaların 200 dolardan fazlasını bozmayacakları açıklandı.

1974 - Watergate skandalının sonucu olarak, istifa eden Richard Nixon'ın yerine başkan yardımcısı Gerald Ford ABD başkanı oldu.

1992 - Barselona'da düzenlenen 25. Olimpiyat Oyunları sona erdi.

1994 - Aydın Doğan Hürriyet grubunu satın aldı.

1996 - Boris Yeltsin yemin ederek, Rusya Federasyonu Başkanı olarak ikinci dönemine başladı.

1999 - Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, Başbakan Sergei Stepashin'i azletti.

2007 - Köksal Toptan 535 geçerli oyun 450'sini alarak TBMM başkanı seçildi.


 

Yorumlar