Tarihte bugün veya tarihte 8 Ağustos günü ne oldu?

Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylar arasında Dördüncü Murat'ın Revan'ı alması, Kırım Hanı'nın Rus ordusunu yenmesi, Sultan İbrahim'in darbeciler tarafından indirilmesi, Nixon'u Watergate skandalı üzerine istifa etmek zorunda kalması gibi gelişmeler bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün (8 Ağustos) ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 8 Ağustos günü ne oldu? Sultan İbrahim, Yeniçeriler tarafından düzenlenen darbeyle tahttan indirildi. Ayaklanmayı kışkırtan ise saraydan uzaklaştırılan Mahpeyker Sultan'dı.

İşte Tarihte bugün 8 Ağustos gününde meydana gelen önemli olaylardan bazıları şöyle:

IV.Murat, Kanuni’nin Alamadığı Revan’ı 11 Günde Aldı (1635)

IV.Murat uzun süredir devam eden İran savaşlarında yeni bir dönem açmak için 1635 yılında I.İran Seferine çıktı. Bu seferin nihai hedefi Revan şehriydi. IV.Murat aldığı sert ve tavizsiz tedbirler ile orduyu eski gücüne ve disiplinine kavuşturmuştu. Şiddetli geçen bir kuşatma sonunda 8 Ağustos 1635 tarihinde Revan teslim alındı. Safevi ordusu Osmanlı Ordusunun karşısına çıkmaya cesaret edemedi.  Revan’ı daha önce Kanuni alamamıştı.

Kırım Hanı Safa Giray ve Veli Paşa Rus Ordusunu İmha Etti (1738)

Osmanlı Devleti iki devlet (Rusya, Avusturya) ile sürdürdüğü savaşı başarı ile götürüyordu. Son olarak Kırım Hanı Safa Giray ile Veli Paşa, Mareşal Münich komutasında ki bir Rus ordusunu 8 Ağustos 1738 tarihinde, Dniestr nehri kıyısında imha ettiler.

İhtilalciler Sultan İbrahim’i Tahttan İndirdiler (1648)

Devlet yönetiminden uzaklaştırılan padişahın annesi Kösem Mahpeyker Sultan’ın kışkırtması ile harekete geçmiş olan yeniçeri ağaları (generaller), İstanbul’da bir isyan hareketi başlattılar. İhtilalciler sadrazamı öldürmekle yetinmeyerek 8 Ağustos 1648 tarihinde Sultan İbrahim’i de tahttan indirdiler.

Bitlis Rus İşgalinden Kurtuldu (1916)

Bitlis I.Dünya Savaşı sırasında Ruslar tarafından işgal edilmişti. Osmanlı Genelkurmayının Bitlis’i almak için başlattığı harekat sonunda 8 Ağustos 1916 tarihinde Bitlis geri alındı. Bitlis bu tarihlerde doğunun önemli ilim ve kültür kentlerinden birisiydi.

İngilizler Afganistan’ın Bağımsızlığını Tanıdı (1919)

İngilizlere karşı büyük bir mücadele başlatan Amanullah Han sonunda amacına ulaştı. İngilizler 8 Ağustos 1919 tarihinde imzaladıkları Ravalpindi Antlaşması ile Afganistan’ın bağımsızlığını tanıdılar ve Afganistan’dan çekildiler.

Taksim Cumhuriyet Anıtı Açıldı (1928)

İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından yapılan, Kurtuluş savaşı ve Cumhuriyeti simgeleyen Taksim Cumhuriyet anıtı 8 Ağustos 1928 tarihinde açıldı. Anıtta Mustafa Kemal’in arkasında iki de SSCB generali yer almaktadır.

Türk Uçakları Kıbrıs’ta Rum Mevzilerini Bombaladı (1964)

Kıbrıs’taki Rumların Türklere karşı katliam başlatmaları üzerine Türkiye olaylara daha fazla seyirci kalamadı ve 8-9 Ağustos 1974 tarihinde adada ki Rum mevzileri Türk uçakları tarafından bombalandı.

ABD Başkanı Nixon İstifa Etmek Zorunda Kaldı (1974)

ABD Başkanı Nixon, Watergate skandalının patlak vermesi üzerine 8 Ağustos 1974 tarihinde istifa etmek zorunda kaldı. Bu olayda başkan Nixon’un, muhalefet partisinin (Demokrat Parti)genel merkezine (Watergate adlı bina) gizlice dinleme cihazı koydurduğu ortaya çıkmıştı.

Gürcü-Oset Savaşı Başladı (2008)

Gürcü kuvvetleri, bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya topraklarına 8 Ağustos 2008 tarihinde operasyon düzenlediler. Ancak Rusya’nın müdahalesi sonucu Gürcistan yenildi.

TARİHTE 8 AĞUSTOS GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR

1220 - İsveç, Lihula Savaşı'nda Eston kabilelerine yenildi.

1588 - İspanyol Armada'nın, İngiltere'ye çıkarma amaçlı seferi yenilgiyle sonuçlandı.

1648 - Osmanlı tahtına IV. Mehmet (Avcı) çıktı.

1876 - Thomas Edison mimeograph da denen teksir makinesinin patentini aldı.

1908 - Wilbur Wright, Le Mans, Fransa'daki yarış pistinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

1915 - Mustafa Kemal, Anafartalar Grup Komutanlığı'na atandı.

1925 - ABD'de, siyah düşmanı Ku Klux Klan'ın ilk kongresi yapıldı.

1928 - İstanbul'da, İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'nın yaptığı Taksim Cumhuriyet Anıtı törenle açıldı. Açılışa 30.000'i aşkın İstanbullu katıldı.

1929 - Alman hava gemileri olan Zeplin'lerin en gelişmişlerinden biri olan LZ 127 Graf Zeppelin dünya turu için havalandı.

1931 - Hoover Barajı'nda işçiler greve başladı.

1945 - II. Dünya Savaşı: Sovyetler Birliği, Japonya'ya savaş ilan etti.

1949 - Avrupa Konseyi ilk toplantısını Strazburg'da yaptı. Türkiye, Avrupa Konseyi'ne kabul edildi.

1949 - Bhutan bağımsızlığını ilan etti.

1951 - Halkevleri'nin kapatılarak, mallarının Hazine'ye devredilmesine dair 5830 sayılı kanun TBMM'de kabul edildi.

1963 - ABD, Birleşik Krallık ve SSCB, nükleer denemelerin durdurulması konusunda yaptıkları antlaşmayı Kremlin'de imzaladılar.

1964 - Kıbrıs'a düzenlenen harekat sırasında uçağı isabet alan pilot yüzbaşı Cengiz Topel, Rum kesimindeki hastanede hayatını kaybetti.

1974 - ABD Başkanı Richard M. Nixon, Watergate skandalı nedeniyle istifa etti. Nixon, istifa eden ilk ABD Başkanı oldu.

1981 - Türkiye'nin ilk turistik havaalanı olan Dalaman Havaalanı açıldı.

1990 - Irak, Kuveyt'i işgal etti.

1992 - Çorlu'da bir fabrikada metan gazı sıkışması nedeniyle patlama oldu: 29 kişi öldü, 86 kişi yaralandı.

2000 - Konfederasyona ait H.L. Hunley adlı denizaltının batığı 136 yıl okyanus tabanında kaldıktan sonra su yüzüne çıkartıldı.

2008 - 29. Olimpiyat Oyunları Pekin'de başladı.

2008 - Güney Osetya Savaşı başladı.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar