Tarihte bugün ya da tarihte 20 Eylül günü neler oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 20 Eylül günü meydana gelen olaylar arasında şüphesiz ki en önemli olanı İslam Peygamberinin Mekke'den Medine'ye hicretinin tamamlanmasıdır. Tarihte bugün meydana gelen bir diğer önemli olay ise İsrail işgalinin hızlandığı Filistin'de ilk kez hükümet kurulmasıdır.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün (20 Eylül) ne oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 20 Eylül günü neler oldu? Tarihte bugün veya tarihte 20 Eylül günü meydana gelen olaylar arasında şüphesiz ki en önemli olanı İslam Peygamberinin Mekke'den Medine'ye hicretinin tamamlanmasıdır. Tarihte bugün meydana gelen bir diğer önemli olay ise İsrail işgalinin hızlandığı Filistin'de ilk kez Filistin Hükümeti'nin kurulmasıdır. Öte yandan, Selahaddin-i Eyyübi'nin Kudüs kuşatmasını başlatması da bugüne denk geliyor.

İşte tarihte 20 Eylül günü önemli olayları:

Hicret’in tamamlandığı gün (622)

Mekkeliler Hz. Muhammed (sav)’i ortadan kaldırmaya karar verdiler. Bu durumdan haberdar olan Hz. Muhammed (sav) yakın arkadaşı Hz. Ebubekir ile Mekke’en ayrılarak Medine’ye hicret etmek için yola çıktı. Sıkıntılı ve tehlikeli bir yolculuktan sonra 16 Rebiülevvel yani 20 Eylül 622 günü Medine’ye ulaşılması ile hicret gerçekleşti.

İstanbul’da Görülmemiş  Büyüklükte Sel Felaketi (1563)

20 Eylül 1563 Günü yirmi dört saat aralıksız yağan yağmur sonrasında İstanbul’daki dereler taşmış önüne ne geldiyse yutarak denize götürmüştür. Hatta tarihçiler bazı yerlerde sel sularının surların üzerinden aştığını belirtirler. Bir çok insan ölmüş maddi hasarın boyutları oldukça büyük olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman’da av esnasında bu felakete yakalanmış ve son anda kurtulabilmiştir.

Lehistan’ın Barış İsteği (1620)

Lehistan 1617 barış şartlarını ihlal etti. Silistre valisi İskender Paşa Lehistanlıları yendi. Bu yenilgi üzerine barış isteyen Lehistan’ın teklifi kabul edilmedi.

İtalyan Birliği Kuruldu (1870)

Piyemonte kırallığının 1820’lerde başlattığı İtalyan birliğini gerçekleştirme çalışmaları nihayet 20 Eylül 1870’de başarıya ulaştı. Fransa Prusya’ya yenilip Roma’dan çekilince İtalyanlar  Romayı ele geçirip başkent yaptılar. Böylece İtalya birliğini tamamlamış oldu.

ABD’den İran’a Destek (1947)

SSCB askerlerini İran’dan çekme karşılığında kuzey İran petrollerinin %51 hissesini istedi.Bu antlaşma İran’da yoğun tepkilere neden oldu. Bu durum üzerine ABD İran’a SSCB tehdidine karşılık 20 Eylül 1947’de destek açıklaması yaptı. SSCB geri adım atmak zorunda kaldı.

Filistin Hükümeti Kuruldu (1948)

Mısır’ın işgali altında bulunan Gazze’de 20 Eylül 1948’de Filistin hükümetinin kurulduğu ilan edildi. Ahmet Hilmi Paşa başbakan, Dr.Cemal El-Hüseyin dışişleri bakanı oldu. Bir hafta sonra Kudüs eski müftüsü Hacı Emin El-Hüseyin cumhurbaşkanlığına seçildi. Ürdün dışındaki bütün Arap ülkeleri Filistin hükümetini tanıdıklarını ilan ettiler.

Yemen’de Yeni İmam’ın Açıklamaları (1962)

İmam Ahmed’in ölümü ile yerine geçen oğlu İmam Muhammed el-Bedr 20 Eylül 1962’de radyodan halka esaslı reformlar yaparak Yemen’i çağdaşlaştırma sözü verdi. Ancak kendi getirdiği genelkurmay başkanı bir hafta sonra darbe yaparak O2nu iktidardan uzaklaştırdı.

Ürdün’de İç Savaş (1970)

26 Ağustos 1970’de Filistinli gerillalar ile Ürdün silahlı kuvvetleri arasında çatışmalar başladı. 20 Eylül 1970’de Ürdün Silahlı kuvvetleri durumu kontrol altına almaya başladı. Fakat aynı gün Suriye zırhlı birlikleri 250-300 tank ile Ürdün sınırından içeri girdi.

TARİHTE 20 EYLÜL GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR

622 - Peygamber Efendimizin Mekke'den Medine'ye Hz. Ebubekir ile birlikte hicreti tamamlandı.

1187 - Büyük İslam Kumandanı Selahaddin Eyyubi, Kudüs'ü kuşattı.

1519 - Portekizli kaşif Ferdinand Magellan, 270 kişi ve 5 gemiyle İspanya'dan yola çıktı.

1633 - Galileo Galilei, İspanyol engizisyon mahkemesinde, dünyanın güneşin etrafında döndüğünü söylediği için yargılandı.

1922 - Fransız ve İtalyan kuvvetleri Çanakkale'den çekildi.

1928 - İtalya'da "Yüksek Faşist Konsey" en yüksek yasama organı oldu.

1933 - Başbakan İsmet İnönü ve Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras'ın, Sofya'yı ziyaretinde, 1929 Tarafsızlık Antlaşması'nın süresi uzatıldı.

1937 - İkinci Türk Tarih Kurultayı, Dolmabahçe Sarayı'nda toplandı.

1937 - Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi'nde, Atatürk'ün de isteğiyle, Türkiye'nin ilk resim ve heykel müzesi açıldı.

1942 - Ukrayna'nın Letiçiv kentinde, Alman SS birlikleri, iki gün içinde yaklaşık 3 bin Yahudiyi öldürdüler.

1946 - Basın Yasası TBMM'de kabul edildi.

1946 - Fransa'da Cannes Film Festivali başladı.

1951 - Türkiye’nin NATO’ya katılması kabul edildi.

1980 - Başbakanlığa emekli Amiral Bülend Ulusu atandı.

1988 - Naim Süleymanoğlu, Seul Olimpiyat Oyunlarında halter dalında 6 dünya rekoru kırdı.

1990 - Güney Osetya, Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan etti.

1993 - CINE 5 yayın hayatına başladı.

1994 - Bakü'de petrol anlaşması imzalandı. İngiliz BP, Amerikan Amaco, Penzol, Rus Lukoil ve TPAO, bir konsorsiyum oluşturdu.

1995 - Deniz Baykal, Necdet Menzir'in görevden alınma isteğini reddeden Başbakan Tansu Çiller'le yürüttüğü DYP-CHP koalisyon hükümetini bozdu. Tansu Çiller hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e verdi.

2002 - İsrail askerleri, Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın karargahındaki üç binayı havaya uçurdu.


 

Yorumlar