Tarihte bugün 2 Şubat günü neler oldu, hangi olaylar yaşandı?

Tarihte bugün 2 Şubat günü neler oldu, hangi olaylar yaşandı? Tarihte bugün veya tarihte 2 Şubat günü yaşanan en trajik olayların başında Beşşar Esed'in babası Hafız Esed tarafından Hama'da işlenen katliam oldu. İddialara göre Hama'da 25 bin kişi Esed rejimi tarafından katledildi.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün 2 Şubat günü ne oldu?

Tarihte bugün 2 Şubat günü neler oldu, hangi olaylar yaşandı? Tarihte bugün 2 Şubat günü meydana gelen önemli olayların başında Hama'da yaşanan katliamdır. Hafız Esed 1982 yılında bugün Hama'da onbinlerce insanı katletti. Tarihte bugün 2 Şubat günü neler oldu, hangi olaylar yaşandı?

FATİH SULTAN MEHMET’İN BÜTÜN DÜŞMANLARI BİRLEŞTİ (1468)

Osmanlı Devletine karşı Akkoyunlularla antlaşma yapan Venedik Avrupa’da 2 Şubat 1468’de büyük bir ittifak oluşturdu. Bu koalisyon içerisinde bütün İtalyan devletleri olduğu gibi Macaristan, Almanya, Polonya, İspanyol Krallıkları, Fransa, Kıbrıs, Rodos ve Gürcistan vardı. Bir ara koalisyon devleti sayısı 25’e kadar çıktı. Ancak Fatih Sultan Mehmet karşısında bu koalisyon pek bir başarı elde edemedi. Akkoyunlu Uzun Hasan Otlukbeli Savaşında darmadağın oldu. Koalisyonun başı Venedik 1479’da pes ederek antlaşma isteğinde bulunmak zorunda kaldı.

PERİYODİK CETVELİN MUCİDİ DİMİTRİ MENDELEYEV ÖLDÜ (1907)

Elementler üzerine çalışmaları ile tanınan ünlü Rus bilim adamı Dimitri Mendeleyev 2 Şubat 1907’de St.Petersburg’da öldü. Elementler üzerine yoğunlaşmış ve elementleri özeliklerine göre sıralayarak ilk periyodik cetveli yapmıştır. O zamanlar bu periyodik cetvelde 63 element yer alıyordu. Genç yaşta St. Petersburg Üniversitesi'nde kimya profesörü oldu. Çalışmalarını yaklaşık yirmi beş kitapta toplamıştır. Ölümünden iki yıl bile geçmeden periyotlar cetvelinde ki element sayısı sekseni geçmiştir.

KANAL HAREKATI BAŞARISIZLIKLA SONUÇLANDI (1915)

Kanal Harekatı Almanların isteği ile Süveyş Kanalının ve Mısır’ın ele geçirilmesi amacıyla düzenlenmişti. Bahriye Nazırı Cemal Paşa komutasında yetersiz donanım ile yapılan harekat 2 Şubat 1915’tebaşarısızlıkla neticelendi. Bu başarısızlık üzerine İngilizler Aden ve Süveyş bölgesinden karşı saldırıya geçtiler. Bu saldırılar ve Araplardan bir bölümünün İngilizler ile işbirliği yapması neticesinde Osmanlı ordusu Suriye’nin kuzeyine kadar geri çekilmek zorunda kaldı. Ayrıca İtilaf Devletleri Çanakkale’yi geçme teşebbüsünde bulunmuşlardır.

SİLAHSIZLANMA KONFERANSI AÇILDI (1932)

Dünya devletleri silahlanmaya büyük paralar harcamaya başlamışlar ve silahlanan devletler çevreleri için tehlikeli tutumlar içerisine girmişlerdi. Bunun üzerine duruma el koymak isteyen Milletler Cemiyeti İtalya’nın önerisi ile 2 Şubat 1932’de Cenevre’de bir Silahsızlanma Konferansı düzenledi. Ancak bu konferansın fazla başarısı şansı daha başlangıçta yoktu. 

SURİYE ORDUSU HAMA’DA MÜSLÜMAN KARDEŞLERE YÖNELİK KATLİAM YAPTI (1982)

Hama "Müslüman Kardeşler" Teşkilatının kalesi konumunda idi. Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad’ın emri ile Suriye ordusu büyük bir güçle 2 Şubat 1982’de Hama’da büyük bir katliam gerçekleştirdi. Bu katliamda tam olarak ne kadar insanın hayatını kaybettiği bilinmemektedir. Ancak 25 bin rakamı en çok telaffuz edilenidir, bazıları bu rakamın 40 bin civarında olduğunu iddia etmektedirler. Ayrıca ordu birlikleri Hama şehrinin yaklaşık dörtte birini de yok etti.

Tarihte bugün 2 Şubat günü neler oldu, hangi olaylar yaşandı?
Caption

 

KONYA’DA ZÜMRÜT APARTMANI ÇÖKTÜ (2004)

Konya’nın Selçuklu ilçesinde Kerkük Caddesi üzerinde bulunan Zümrüt Apartmanı'nın 2 Şubat 2004'de çökmesi sonucu 92 kişi hayatını kaybet yaklaşık 30 kişi yaralandı. Zümrüt apartmanı iddianamesinde Cumhuriyet Savcılığı iddiaların da proje hatalarını, eksik ve yetersiz malzeme kullanımını gerekçe göstermişti.

TARİHTE BUGÜN 2 ŞUBAT GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLLAR

1918 - ABD, I. Dünya Savaşı’na girdi.

1928 - Ankara Çimento Fabrikası açıldı.

1935 - Kız Teknik Öğretmen Okulu kuruldu.

1938 - Bursa’da Merinos Fabrikası, Atatürk tarafından törenle açıldı.

1959 - Hindistan’da Kongre Partisi liderliğine İndra Gandhi seçildi. İndra Gandhi Hindistan’da parlamenter sistemin kurucusu Cavaharlal Nehru’nun kızıydı.

1981 - Milli Güvenlik Konseyi, eski Sosyal Güvenlik bakanlarından Hilmi İşgüzar’ın hakkındaki iddiaların incelenmesi için Yüce Divan’a sevketmeyi kararlaştırdı.

1981 - Türkiye’nin ilk kadın rektörü Prof. Dr. Ayşe Saffet Alpar öldü.

1990 - Güney Afrika Devlet Başkanı De Klerk, Afrika Ulusal Kongresi’ne konulan 30 yıllık yasağı kaldırdı; aralarında Nelson Mandela’nın da bulunduğu siyasi mahkumların en kısa zamanda serbest bırakılacağını söyledi.

2000 - Fildişi Sahili Milli Takımı, Afrika Kupası'nın ilk turunda elenince, ülkenin diktatörü futbolcuların tümünü bir askeri kampa hapsettirdi.

2007 - Birleşmiş Milletler İklim Raporu açıklandı. Küresel ısınmanın insan yaşamını tehdit ettiği uyarısı yapıldı

Yorumlar