Tarihte bugün 12 Ocak günü neler oldu?

Tarihte bugün 12 Ocak günü neler oldu?Tarihte bugün yani tarihte 12 Ocak günü meydana gelen olaylar arasında neler var? İşte tarihte bugün:

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün 12 Ocak günü neler oldu?

Tarihte bugün 12 Ocak günü neler oldu? Tarihte bugün medana gelen olaylar şöyle:

ALPTİGİN GAZNE ŞEHRİNİ ELE GEÇİRDİ (963)

Samanoğlu Devletinin üst dereceli komutanlarından Alptigin 12 Ocak 963 tarihinde Gazne Şehrini ele geçirdi. Samanoğlu Devleti ile arası açılan Alptigin burada meşhur Türk-İslam devletlerinden Gaznelilerin temellerini attı. Gazneliler Türk devleti özellikle Sultan Mahmut zamanında Hindistan bölgesinde İslamiyet’in yayılması için büyük çaba harcamıştı.

AYASOFYA’DA KATOLİK VE ORTODOKSLARIN BİRLEŞME AYİNİ YAPILDI (1452)

Fatih’in İstanbul’u almak için büyük hazırlıklara girişmesi Bizans İmparatorunu endişelendirdi. Bizans İmparatoru Konstantin Dragenez Avrupa’dan yardım alabilme ümidiyle Ayasofya’da 12 Ocak 1452’de bir birleştirme ayini yaptırdı. Halkın büyük tepkisi ile karşılaştı. Halk ‘’İstanbul’da kardinal serpuşu (başlık) görmektense Osmanlı sarığı görmeyi tercih ederiz’’diye tepkisini dile getirdi. Bizans halkının Latinlerden nefret etmelerinde en büyük etken IV.Haçlı seferinde Haçlıların İstanbul’da yaptıkları olumsuzluklardan alınan ders etkiliydi.

SAFEVİLER BAĞDAT’I ELE GEÇİRDİLER (1624)

IV.Murat’ın saltanatının ilk yıllarında İran Savaşları devam ediyordu. Bu savaşlar esnasında 12 Ocak 1624’te Safeviler Kanuni Sultan Süleyman zamanında fethedilen Bağdat’ı ele geçirdiler. Bağdat tekrar ancak IV.Murat’ın 1638 Bağdat seferi ile geri alınabildi.

SON OSMANLI MEBUSLAR MECLİSİ TOPLANTISI BAŞLADI (1920)

Sivas’ta oluşturulan Temsil heyetinin istekleri doğrultusunda Meclis-i Mebusan’ın açılmasına karar verildi. Seçimler yapılarak 12 Ocak 1920 tarihinde Meclis-i Mebusan son kez açıldı. Misak-ı Milli kararlarının alınması üzerine İtilaf Devletleri işgalcileri Meclis_i Mebusan’ı bir daha açılmamak üzere kapattılar.

Tarihte bugün 13 Ocak günü neler oldu?
Tarihte bugün 12 Ocak günü neler oldu?

 

Mareşal Fevzi Çakmak Genelkurmay Başkanlığından Emekli Oldu (1944)

Mareşal Fevzi Çakmak 1922 yılından beri yürüttüğü Genelkurmay Başkanlığı görevinden 12 Ocak 1944 tarihinde yaş haddinden (68 yaşında) emekli oldu. Sakarya Savaşından sonra Mustafa Kemal’in isteği ile Mareşallik rütbesi verilmişti. Mustafa Kemal’in ölümü ile kendisine Cumhurbaşkanlığı teklif edilmiş fakat o bu teklifi bulunduğu makamı kullandığı söylentilerine mahal vermemek gerekçesiyle kabul etmemişti.

Mehmet Ali Ağca Yanlışlıkla Tahliye Edildi (2006)

Kamuoyunda Rahşan affı olarak adlandırılan af yasasından yararlanan Mehmet Ali Ağca 12 Ocak 2006 tarihinde tahliye edildi. Ancak Yargıtay'ın tahliye kararını bozması üzerine tekrar tutuklanan Mehmet Ali Ağca 2010 yılına kadar cezaevinde kaldı.

Son İstiklal Savaşı Gazilerinden Ömer Küyük Vefat Etti (2006)

Kurtuluş savaşının hayattaki son üç gazisinden birisi olan nişancı er Ömer Küyük Çorum’un İskilip ilçesi Çatkara köyünde 106 yaşında iken vefat etti. Son üç gazinin yaşamı ile ilgili bir belgesel hazırlanmıştı. Gazi Ömer Küyük, kendisi ile yapılan son söyleşi de, “Bu vatanın kıymetini iyi bilin, bundan sonrası size düşüyor” demişti.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1923. Paris’te Pasteur Enstitüsü’nde tetanosa karşı serum geliştirildi.

1934. Osmanlı devleti ile Sevr Antlaşması’nı imzalayan Yunanistan’ın eski başbakanı Elefterios Venizelos, Atatürk’ü Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdi.

1952. ABD yönetimi, Marshall Planı çerçevesinde Türkiye’ye 58 milyon dolarlık askeri yardım yapılmasını onayladı.

1959. Sovyet uzay aracı Luna, güneş çevresindeki yörüngesine yerleşti. Luna yerçekiminden kurtulan ilk uzay aracı oldu.

2000. Hükümeti oluşturan partilerin genel başkanları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, idama mahkum edilen terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan hakkında verdiği ihtiyati tedbir kararına uyulmasını kararlaştırdılar.

2006.Mina, Suudi Arabistan'da şeytan taşlama sırasında çıkan kargaşada 362 hacı adayı öldü.


 

Yorumlar