Tarihte bugün ya da tarihte 22 Mart günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 22 Mart günü meydana gelen önemli olaylar arasında, Sultan Kılıçarslan'ın sonunu hazırlayacak Musul'un ele geçirilmesi, Almanya'da siyasi tutuklular için toplama kampı açılması, 68 olaylarının Paris'te başgöstermesi gibi gelişmeler var.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 22 Mart günü meydana gelen önemli olaylar arasında, Yunan Devleti'nin kurulmasına yönelik protokolün Londra'da imzalanması, Arap Birliği'nin kurulması, Sultan Kılıçarslan'ın sonunu hazırlayacak Musul'un ele geçirilmesi, Almanya'da siyasi tutuklular için toplama kampı açılması, 68 olaylarının Paris'te başgöstermesi gibi gelişmeler var.

Arap Birliği Kuruldu (1945)

Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan ve Suriye devletleri tarafından 22 Mart 1945'te Arap Birliği kuruldu. Merkezi Kahire olan Arap Birliğinin günümüzde 22 üyesi bulunmaktadır. Türkiye Arap Birliğinin daimi gözlemci statüsündedir.

Sultan Kılıç Arslan Musul’a Girdi (1107)

Sultan I. Kılıç Arslan Anadolu’da büyük oranda hakimiyet sağlamıştı. Hakimiyet sahasını Irak bölgesine doğru genişletmek istedi. Bu istek onu Büyük Selçuklu Devleti ile karşı karşıya getirdi. I.Kılıç Arslan Emir Çavlı yönetimindeki Musul’u 22 Mart 1107’de ele geçirdi. Babası Süleyman Şah gibi güneye doğru inme teşebbüsü onun da sonunu hazırlayacaktı.

Büyük Devletler Girit’e Asker Çıkardılar (1897)

Osmanlı Devleti Girit’te çıkan olaylara engellemeler nedeniyle müdahale edemiyordu. Yunanistan Girit’te askeri birlik göndererek adaya el koyduğu nu açıkladı. Osmanlı Devleti olayı protesto etti. Durumun ciddiyetini anlayan Avrupalı devletler Yunanistan’dan Girit’i boşaltmasını istediler. Arkasından da Girit’i kuşatan ve özerk yönetim ilan eden büyük devletler ertesi gün yani 22 Mart 1897’de adaya çıkartma yaparak Girit’i işgal ettiler. Böylece Girit’te yeni bir statü oluşturularak Yunan istekleri bir süreliğine ertelenmiş oldu.

Siyasi Tutuklular İçin İlk Toplama Kampı Almanya’da Açıldı (1933)

Siyasi tutuklular için Almanya’da Bavyera eyaletinde ilk toplama kampı 22 Mart 1933’te açıldı. Eski bir mühimmat fabrikası kamp haline getirildi. Nazi Almanyası tarafından kurulan bu ilk düzenli kampın ismi Dachau Kampıdır.

Celal Bayar Tahliye Edildi (1963)

27 Mayıs İhtilali ile tutuklanarak idam ile yargılanan eski cumhurbaşkanlarından Celal Bayar hükümetin af yasası kapsamında 22 Mart 1963 tarihinde tutuklu bulunduğu Kayseri’de şartlı olarak tahliye edildi.

68 Olayları Paris’te Başladı (1968)

Fransa’nın başkenti Paris’te  Nanterre Üniversitesi'nde, ABD'nin Vietnam savaşına karşı çıkan ve eğitimde reform yapılmasını isteyen öğrenciler, Daniel Cohn-Bendit'in liderliğinde 22 mart 1968’de Nantern Üniversitenin birinci amfisini işgal ederek, ''68 Olayları''nı başlattı. Başlangıçta okuldan atılan öğrencilerin katıldığı eylem polisin müdahalesi ile giderek yaygınlaştı ve hatta Fransa sınırlarını aştı.

TSK En Kapsamlı Kuzey Irak Harekatın da Teröristlere Ağır Kayıplar Verdirildi (1995)

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 20 Mart 1995’te Kuzey Irak’taki terör hedeflerine karşı en kapsamlı harekat başlatıldı. Bu operasyonda sınırın 40 kilometre kadar içerisine girilmiş ve yaklaşık 35 bin asker görev almıştır. Harekatta 22 Mart 1995 günü kuşatma altına alınan çok sayıda teröriste ağır kayıplar verdirildi.

TARİHTE 22 MART GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1829- Yunan devletinin kuruluşuna ilişkin protokol, Londra'da düzenlenen konferansta Avrupa devletleri elçilerince imzalandı.

1945- Mısır, Suriye, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Irak ve Yemen, Kahire'de Arap Birliği'ni kurdu.

1963- Yassıada duruşmalarında anayasayı ihlal suçundan idama mahkum edilen ancak cezası yaş haddinden müebbete çevrilen eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar, adli tıbbın verdiği rahatsızlığına ilişkin rapor üzerine, 22 Mart'ta Kayseri Cezaevi'nden tahliye edildi ve ertesi gün Ankara'da büyük bir kalabalık tarafından karşılandı. Bayar'ın serbest bırakılması tepkilere yol açınca, cezasının ertelenmesine ilişkin karar 28 Mart'ta kaldırıldı. Bayar, gözaltına alınması üzerine 30 Mart'ta başladığı açlık grevini 3 Nisan'da bıraktı.

1968- Paris'te, Nanterre Üniversitesinde, ABD'nin Vietnam'da yürüttüğü savaşa karşı çıkan ve eğitimde reform isteyen öğrenciler, Daniel Cohn-Bendit'in liderliğinde üniversitenin birinci amfisini işgal ederek ''68 Olayları''nı başlattı.

2001- Atatürk'ün manevi kızı, ilk kadın pilot Sabiha Gökçen, Ankara'da öldü. Gökçen, 21 Mart 1913'te Bursa'da doğmuştu.

2007- İş adamı Kadir Has, İstanbul'da öldü.

2011- Sözleşmeli erbaş ve er alınması ile YAŞ kararları veya yargı denetimine kapalı işlemlerle TSK'den ilişiği kesilenlere emeklilik ya da kamuda istihdam olanağı getiren düzenleme yürürlüğe girdi.

2013- Başbakanlık, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde Mavi Marmara baskını sebebiyle Türk halkından özür dilediğini, tazminat ödemeyi ve Gazze dahil Filistin topraklarına sivil halkın kullanacağı malların girişine ilişkin kısıtlamaları kaldırmayı kabul ettiğini bildirdi.

2015- Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, BM Güvenlik Konseyi'ne, Ensarullah Hareketi (Husilerin) saldırıları karşısında "acil yardım" çağrısında bulundu.

2016- Belçika'nın başkenti Brüksel'de Zaventem Havalimanı'nda ve Maelbeek metro istasyonunda üç ayrı terör saldırısı düzenlendi. 32 kişinin hayatını kaybettiği, 270 kişinin yaralandığı saldırıları terör örgütü DEAŞ üstlendi.

2016- İş adamı Rıza Sarraf, "İran'a uygulanan yaptırımları delmek için komplo düzenlemek" suçlamasıyla ABD'de tutuklandı.

2016- Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi yanlısı Halk Direniş Güçleri (HDG) ile Husiler arasında çıkan çatışmalarda 36 militan öldürüldü, yönetim yanlısı 12 kişi hayatını kaybetti.

2017- Londra'yı hedef alan terör saldırısında, saldırgan ve polis dahil 5 kişi hayatını kaybetti, 40 kişi yaralandı. Eylemi terör örgütü DEAŞ üstlendi. 

2017- Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'i ilk sorgulayan eski CIA Ajanı John Nixon, iki aydan fazla süren sorgulamalardan sonra bu ülkede kimyasal silah olmadığı sonucuna vardıklarını söyledi.

2018- Travelexpo 3. Uluslararası Turizm Fuarı ve Gastronomi Zirvesi'nde 515 kilogramlık baklavanın özel fırında pişirilmesiyle "Guinness Dünyanın En Büyük Baklava Rekoru" kırıldı.

Yorumlar