Tarihte bugün ne oldu? Tarihte 13 Mart günü olayları nelerdir?

Tarihte bugün ya da tarihte 13 Mart günü meydana gelen olaylar arasında, Müslümanlar ile Mekkeli müşrikler arasında ilk savaşın yapılması, Bizans'ın Türkler'in önünü kesmek için yola çıkması, CHP'li milletvekillerinin çarşafın yasaklanmasını istemesi gibi olaylar bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 13 Mart günü meydana gelen en ilginç olaylardan biri CHP milletvekillerinin çarşafın yasaklanması için yaptıkları girişim bulunuyor. Bugün yaşanan acı olaylar arasında ise İstanbul Boğazı'nda 30 kişinin hayatını kaybettiği tanker faciası oldu.

Tarihte bugün veya 13 Mart'ta meydana gelen olaylar şöyle:

Müslümanlar İle Mekkeli Müşrikler Arasında İlk Savaş Yapıldı (624)

Müslümanlar ile Mekkeli müşrikler arasında ilk savaş 13 Mart 624 tarihinde Bedir kuyuları etrafında gerçekleşti. Savaşın sebebi Mekkeli müşriklerin kendilerine verdiği zararı biraz da olsa tazmin etmek isteyen Müslümanlar Mekkelilerin ticaret kervanına el koymak istediler. Müslümanlar kendilerinden üç kat daha fazla olan düşmanı Bedir’de bozguna uğrattılar. Öldürülen müşriklerin arasında komutanları Ebu Cehil’de vardı.

Romen Diyojen Türkleri Yok Etmek İçin Yola Çıktı (1071)

Bizans İmparatoru Romen Diyojen Türklerin Anadolu’ya olan akınlarını durdurmak istiyordu. Bu amaç ile topladığı ordu ile 13 Mart 1071 tarihinde İstanbul’dan hareket etti. Fakat Romen Diyojen’in bu seferi Malazgirt’te tam bir trajedi ile sonuçlanacaktır.

Karadeniz’in Tarafsızlığı Kaldırıldı (1870)

1856 Paris Antlaşması ile Karadeniz silahsız ve tarafsız hale getirilmişti. Rusya’nın isteği ile Karadeniz’in durumunun ele alınması için Londra’da Osmanlı İmparatorluğu, Rusya, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Avusturya’nın katıldığı bir konferans düzenlendi. Konferans sonunda Karadeniz’in tarafsızlığını ortadan kaldıran Londra Antlaşması 13 Mart 1870’de imzalandı.

CHP’li Vekiller Çarşafın Yasaklanmasını İstedi (1956)

Türk Kadınlar Birliği ve Mustafa kemal Derneği öncülüğünde çarşafa karşı bir kampanya başlatıldı. Çarşafın çağdışı bir görüntü sergilediği düşüncesi ile hareket eden bu grup basın desteği de alıyorlardı. Bütün bu kampanyalar sırasında CHP’li üç bayan vekil tarafından 13 Mart 1956’da TBMM’ye çarşafın yasaklanmasına dair bir önerge verildi.

Kennedy Küba Devriminin Etkilerini Sınırlamaya Çalıştı (1961)

ABD Başkanı Kennedy başkan olur olmaz ilk olarak Küba meselesine el attı. Küba devriminin bir komünist devrime dönüşmesi üzerine diğer Latin Amerika ülkelerine yayılması tehlikesi ortaya çıkmıştı. Bunu engellemek isteyen Kennedy 13 Mart 1961’de ‘’Gelişme İttifakı’’ sistemini ortaya attı. Bu Latin Amerika ülkelerine yönelik bir kalkındırma yardım programı idi.

Erzincan’da Şiddetli Bir Deprem Yaşandı (1992)

Erzincan’da 13 Mart 1992 tarihinde 6.8 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Meydana gelen bu depremde 653 kişi yaşamını yitirdi. Depremin merkez üssü 1939 depreminin merkez üssü yakınlarında idi.

İstanbul Boğazında Tanker Faciası Yaşandı (1994)

Petrol yüklü Kıbrıs Rum Kesimi bandıralı Nassia tankeri İstanbul Boğazında 13 Mart 1994’te bir kuru yük gemisi ile çarpışması sonucu büyük bir yangın çıktı. Bu olayda toplam 30 kişi hayatını kaybetti. İnfilak eden tankerden denize petrol sızmış ve yangın günlerce sürmüştür.

TARİHTE 13 MART GÜNÜ DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1781- Alman kökenli İngiliz astronom William Hershel, Uranüs gezegenini keşfetti.

1899- Atatürk, ''1283'' yaka numarasıyla Harp Okulunun piyade sınıfına yazıldı.

1919- Kazım Karabekir, Erzurum'da 15. Kolordu Komutanlığına atandı.

1923- Mustafa Kemal, Adana'dan başlayan bir geziye çıktı.

1926- Mustafa Kemal Paşa'nın Falih Rıfkı (Atay) ve Mahmut (Soydan) Bey'e anlattığı hayat hikayesi ve hatıralarının kısaltılmış şekli, Milliyet gazetesinde yayımlandı.

1955- Fenerbahçe-Galatasaray futbol maçında taraftarlar arasında tribünde kavga çıktı, bir kişi öldü.

1970- Dublaj sanatçısı ve yazar Adalet Cimcoz 60 yaşında İstanbul'da öldü.

1983- Beylerbeyi'nde restorasyonu süren tarihi İsmail Hakkı Efendi Yalısı, gece çıkan yangında kül oldu. Yalının yanındaki 205 yıllık Beylerbeyi Camisi'nin kubbesi de tamamen hasar gördü.

1992- Erzincan'da 6,8 büyüklüğündeki depremde 653 kişi öldü.

1994- İstanbul Boğazı'nda iki Rum gemisinin çarpışmasında yangın çıktı. 15 denizcinin öldüğü, 17 denizcinin kaybolduğu kaza sonucu denize yayılan petrol, çevre kirliliğine yol açtı.

1996- Efes Pilsen basketbol takımı, Avrupa Koraç Kupası'nı kazandı.

2003- Anayasa Mahkemesi HADEP'i kapattı.

2003- 1998 yılından bu yana tadilat gören Etnografya Müzesi yeniden açıldı.

2008- Eski MHP İstanbul Milletvekili Mehmet Gül, iş gezisi için gittiği Ukrayna'nın başkenti Kiev'de vefat etti.

2012- Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin ana davadan dosyaları ayrılan yedi sanık hakkındaki davanın, iki sanık yönünden ölmeleri, beş sanık yönünden ise zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verdi.

2013- Vatikan'da papalık seçiminin ikinci gününde Arjantinli Kardinal Bergoglio, Katolik dünyasının yeni lideri seçildi.

2015- Almanya anayasa mahkemesi, öğretmenlerin derslerde başörtüsü takmasına getirilen yasağın anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

2015- Avrupa Parlamentosu, AB ülkelerine Ermeni iddialarını tanıma çağrısında bulundu.

2015- Birleşmiş Milletler, İran'da geçen yıl 753 kişinin idam edildiğini açıkladı. Bunun, son 12 yılın en yüksek rakamı olduğu belirtildi.

2016- Ankara Kızılay Güvenpark'ta saat 18.45'de bir araç patlatılarak düzenlenen terör saldırısında 37 kişi hayatını kaybetti, 71 kişi yaralandı. Saldırıyı terör örgütü PKK üstlendi. 

2016- Fildişi Sahili'nin Abidjan kentine 40 kilometre mesafedeki bir tatil köyünde düzenlenen silahlı saldırıda, aralarında turistlerin de olduğu 22 kişi öldü.

2017- NASA, 8 yıl önce Ay'ın yörüngesindeyken Dünya ile irtibatı kesilen Hindistan Uzay Araştırma Örgütüne (ISRO) ait bir keşif uydusunun yerini tespit etmeyi başardı.

 

Yorumlar