Tarihte bugün veya tarihte 12 Mart günü neler oldu?

Tarihte bugün meydana gelen olaylar arasında, seçilmiş hükümeti deviren 12 Mart muhtırası, İstiklal Marşı'nın TBMM'de okunarak "Ulusal Marş" olarak kabul edilmesi bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 12 Mart günü meydana gelen önemli olaylar arasında 12 Mart Muhtırası, İstiklal Marşı'nın kabul edilişi, Mahatma Gandi'nin Tuz Yürüyüşü'nü başlatması gibi olaylar bulunuyor.

İşte Tarihte 12 Mart günü meydana gelen önemli gelişmeler:

Askerler 12 Mart Muhtırasını Verdiler (1971)

Türk Silahlı Kuvvetleri Cumhurbaşkanı, TBMM ve Senato’ya 12 Mart 1971’de muhtıra verdiler. Verilen muhtırada ‘’Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye Cumhuriyetini korumak ve kollamak görevini yerine getirerek, doğrudan idareyi üzerine almaya kararlıdır’’ deniliyordu. Bunun üzerine Başbakan Süleyman Demirel hükümeti istifasını sundu.

İngiltere Ve Fransa’nın Osmanlı Devleti’nin Yanında Savaşa Girme Kararı(1854)

Osmanlı Donanmasının Sinop’ta Ruslar tarafından yakılması üzerine 12 Mart 1854’te Osmanlı Hükümeti’yle bir

askeri ittifak antlaşması imzalayan İngiltere ve Fransa, Osmanlı Devleti’nin yanında savaşa katılma kararı aldılar. Bu karada Avrupa’da oluşan kamuoyunun etkisi büyüktür.

İstiklal Marşı TBMM’de Kabul Edildi (1921)

TBMM tarafından açılan Milli Marş yarışmasında Mehmet Akif Ersoy’un yazmış olduğu İstiklal Marşı 12 Mart 1921’de TBMM’de Milli Marş olarak kabul edildi.

TBMM Temsilcisi Bekir Sami Bey İtalya İle Antlaşma İmzaladı (1921)

Londra Konferansının son günlerinde yapılan ikili görüşmelerde TBMM temsilcisi Bekir Sami Bey İtilaf Devletleri ülkeleri ile çeşitli konularda ayrı ayrı antlaşmalar imza etti. Bunlardan bir tanesi de 12 Mart 1921’de İtalya ile Londra Konferansının son gününde yapılan antlaşmadır. Buna göre İtalyanlar İzmir ve Trakya’nın geri verilmesine çalışacak karşılığında özellikle Akdeniz bölgesinden bir çok ekonomik imtiyaz elde edecekti. Bu antlaşma da diğerleri gibi TBMM tarafından eşitlik ilkesine aykırı bulunarak kabul edilmedi. Hatta Bekir Sami Bey Dış İşleri Bakanlığını bırakmak zorunda kaldı.

Gandhi Tuz Yürüyüşünü Başlattı (1930)

Gandhi İngilizlere karşı en en etkili eylemlerinden birisi olan Tuz vergisini protesto etmek amacıyla 12 Mart 1930 ünlü 400 kilometrelik ‘’tuz yürüyüşünü’’ başlattı.

SSCB Japonya’nın Asya İçlerine Sokulmasını Engellemek İstiyordu (1936)

Mançurya’yı işgal eden Japonya gözünü Asya’nın içlerine dikmişti. Japonya’nın İç Moğolistan ile ilgilenmesi SSCB’yi harekete geçirdi. SSCB ile Dış Moğolistan Halk Cumhuriyeti arasında 12 Mart 1936’da bir ittifak antlaşması imzaladı.

Nazi Almanya’sı Avusturya’nın Başkenti Viyana’yı İşgal Etti (1938)

Avusturya Almanların bütün isteklerine boyun eğmesine rağmen bunu yeterli görmediler. Alman orduları Avusturya sınırını geçerek 12 Mart 1938’de başkent Viyana’yı işgal ettiler. Arkasından Avusturya Almanya’nın bir eyaleti olarak ilan edildi.

Truman Doktrini İlan Edildi (1947)

SSCB’nin yayılmacı politikası Yunanistan’ı iyiden iyiye rahatsız ettiği bir dönemde ABD Truman Doktrini’ni 12 Mart 1947 hayata geçirme kararı aldı. Truman Doktrini’nin amacı SSCB yayılmacılığının hedefindeki ülkelerinin güçlendirilmesi esasına dayanıyordu. Bu kapsamda ilk olarak Yunanistan’a 300 milyon dolar, Türkiye’ye ise 100 milyon dolarlık askeri yardım yapılması karar altına alındı.

CENTO İşlevini Yitirdi (1979)

Irak’ın Bağdat Paktından ayrılması ile paktın adı CENTO olarak değiştirilmiş ve merkezi Ankara’ya taşınmıştı. Pakistan ve İran 12 Mart 1979’da CENTO’dan çekildiklerini açıkladılar. Bunun üzerine Türkiye herhangi bir etkinliği kalmayan CENTO örgütünün kaldırılası için gerekli girişimleri başlatma kararı aldı.

TARİHTE 12 MART GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1918- Erzurum düşman işgalinden kurtuldu.

1921- Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı ''İstiklal Marşı'', milletvekillerince ayakta dinlenildi ve TBMM'de ''Ulusal Marş'' olarak kabul edildi.

1921- Londra Konferansı sona erdi. İtilaf Devletleri barış önerdi.

1925- Çinli lider Sun Yat Sen öldü, yerine General Çan Kay Şek getirildi.

1930- Hindistan'da Mahatma Gandi, tuz üretimindeki hükümet tekeline karşı çıkmak amacıyla Ahmetabat'tan denize doğru yürüyüşe başladı.

1933- Türk Dili Tetkik Cemiyetince eski sözcüklere Türkçe karşılık bulmak için ''Dil Anketi'' başlatıldı.

1935- Tarihçi Yusuf Akçura öldü.

1947- ABD Başkanı Harry Truman, Kongre'den Sovyetler Birliği'nin baskısı altında bulunan Türkiye ve Yunanistan'a toplam 400 milyon dolarlık bir yardımda bulunulması ve bu devletlerin sivil ve askeri personeline ABD'de eğitim verilmesi için yetki istedi.

1971- Silahlı Kuvvetler ''12 Mart Muhtırası''nı verdi. Başbakan Süleyman Demirel, bu gelişme üzerine istifa etti.

1979- Pakistan ve İran, CENTO'dan çekileceklerini açıkladı.

1985- Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği'ne Ermeni teröristler saldırı düzenledi. Kanadalı polisi öldüren teröristler, elçilikte 11 kişiyi rehin aldı. Büyükelçi Coşkun Kırca, pencereden atlayarak kurtulabildi.

1985- Sovyetler Birliği ile ABD arasında, Cenevre'de Stratejik Nükleer Kuvvetler, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler, Uzay ve Savunma sistemleri ile İlgili Yeni Silahların Kontrolü Görüşmeleri başladı.

1995- Bir taksiyi gasbeden teröristler, Gazi Mahallesi'nde Alevilere ait olduğu bildirilen üç kahvehaneyi gece otomatik silahlarla taradı; bir kişi öldü, 20 kişi yaralandı. 14 Mart'ta Gaziosmanpaşa'da çıkan olaylarda 96 iş yeri tahrip edildi, 13 araç yakıldı.

1998- Komedi oyuncusu Ali Sururi, İzmir’de öldü.

1999- Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Macaristan, NATO'ya katıldı.

2000- Papa II. John Paul, ''kilise''nin geçmişte Yahudilere, muhaliflere, kadınlara ve yerlilere karşı işlediği günahlardan ötürü af diledi.

2003- Sırbistan başbakanı Zoran Dindiç, Belgrad'da öldürüldü.

2004- Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar'ın özel kalem müdürlüğünü yapan Haldun Derin 92 yaşında vefat etti.

2016- Danimarka ekibi Nordsjaelland'da forma giyen 18 yaşındaki futbolcu Emre Mor'un milli takım tercihini Türkiye'den yana kullanmasının ardından, Türkiye Futbol Federasyonunun yaptığı başvuru, FIFA Oyuncu Statüleri Komitesi tarafından kabul edildi.

2017- Hollanda'da Türk toplumuyla ve diplomatik temsilcilerle bir araya gelmek amacıyla yapacağı ziyaretler engellenen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Almanya'dan özel uçakla İstanbul'a geldi.

2018- İran'ın Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletinde düşen Başaran Holding'e ait özel uçak kazasında hayatını kaybedenlerden 8'inin cesedi tespit edildi. Uçağın kara kutusunun Helen Dağı'nda bulunduğu açıklandı.

2018- Dünya Uluslararası Pediatri Kurumu, mülteci çocuklara yönelik hizmetlerinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "Uluslararası Barış Ödülü" verme kararı aldı.

Yorumlar