Tarihi On Gözlü Köprü'nün gözlerini kör ettiler

Diyarbakır'daki tarihi On Gözlü Köprü'nün iki gözü çay bahçesi için toprakla kapatılarak tarihi köprünün görünümüne zarar verildi

Google Haberlere Abone ol
Tarihi On Gözlü Köprü'nün gözlerini kör ettiler

Adına türkülerin yakıldığı, binlerce yıl kara ulaşımını sağlayan, 2008'de Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla, trafiğe kapatılan tarihi On Gözlü köprü'nün iki gözünün toprak ile doldurulup, bazalt taşlarla donatılıp çay bahçesine dönüştürülmesi yönündeki "tarihi katliam" skandala dönüşürken, idari zafiyet ortaya çıktı. Söz Haber, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun, iki hafta önce aldığı karara ulaştı. Karar'da izinsiz işgal ve yapılan yapılara müdahale edilmesini isterken, İl Kültür Müdürlüğünün üç ay önce, fotoğraflarla yetkili makamları uyardığı öğrenildi.

Diyarbakır Söz'de yer alana habere göre Merkez Sur İlçesi'nde Dicle nehri üzerinde bulunan ve geçen yıllarda onarılarak trafiğe kapatılan tarihi On Gözlü Köprü'nün iki gözü kısa süre önce su düzeyinin  düşmesi ve iki gözden su akmaması üzerine toprak ile duldurulması ve buraya masa sandalye atılarak kafe bahçesi olarak işletilmeye açıldı.

Duvarla örülen ve kafe eklentisi olarak kullanılan tarihi köprünün iki gözünün adeta kör edilmesi yönündeki skandalın, kamuoyuna yansıması, yerel gazeteler ve Genel Yayın Yönetmenimiz Ömer Büyüktimur'un "Kalemin Dili" köşesinde, gündeme getirmesi, Diyarbakır'da günün konusu oldu.

Büyük tepki çeken, Dicle Nehri ve On Gözlü Köprünün iki gözünün işgal altına alınması olayıyla ilgili idari zafiyet ortaya çıkarken, işletme sahibi bu işlemin kendisi tarafından yapılmadığını söylerken, bölgede bulunanlar duruma tepki gösterdi.  "Kim köprünün iki gözünü kör etti" sorusu gündeme gelirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından aynı bölgede yürütülen 'Diyarbakır İli Dicle Vadisi, Kırklar Tepesi Rekreasyon Alanı Kentsel Tasarım ve Peyzaj Uygulama Yapım İşi' projesi de bölgede devam etmesi dikkat çekti.

Yorumlar