Tarihte bugün veya tarihte 8 Temmuz günü meydana gelen önemli olaylar

Tarihte bugün veya tarihte 8 Temmuz günü meydana gelen önemli olaylar arasında Büyük İstanbul yangını bulunuyor. Bu yangında İstanbul esnafı büyük zarar görmüştü.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu?

Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylar arasında büyük İstanbul yangını da bulunuyor. Yangında İstanbul esnafı çok büyük bir zarar görmüştü.

İşte tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

İstanbul’da Büyük Bir Yangın Çıktı (1795)

İstanbul’da 8 Temmuz 1795 tarihinde hasırcılar iskelesinde başlayan yangın kısa sürede balık pazarı taşçılar, balmumcular, keresteciler, zeytinyağcılar, nalburlar, kutucular, kantarcılar, sepetçiler çarşılarını, pirinç mahzenlerini ve Ahi Çelebi Camii civarını yok etti.

Denize Düşen Yılana Sarılır (1833)

Osmanlı Devleti Mehmet Ali Paşa isyanında İngiltere ve Fransa’dan destek bulamadı. Bu nedenle ezeli düşman Rusya’dan yardım istemek durumunda kaldı. Rusya bu meseleyi kendi lehinde kullanarak Osmanlı Devleti üzerinde nüfuz elde etmeye çalışıyordu. İki devlet arasında 8 Temmuz 1833 tarihinde Hünkar İskelesi Antlaşması imzalandı. Sekiz yıl geçerli olacak olan bu antlaşma boğazlar sorunun ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Venizelos’un Oğlu Osman Gazi’nin Sandukasını Tekmeledi (1920)

Bursa’yı işgal eden Yunan ordusunun başında bulunan Venizelos’un oğlu Sofokles Osman Gazi’nin türbesine giderek sandukayı tekmeleyip ‘’Kalk ey koca sarıklı, koca Osman! Kalk da torunlarının halini gör! Kurduğun devleti yıktık. Seni öldürmeye geldim!’’ diye bağırdı.

Bu ibret verici olayın yaşandığında tarihler 8 Temmuz 1920’yi gösteriyordu.

Türkiye Kellogg Paktına Katıldı (1929)

ABD dış işleri bakanı Kellogg’un öncülüğünde uluslar arası barışı korumak için zamanın büyük devletleri arasında 1928 yılında Kellogg Paktı imzalanmıştı. Türkiye 8 Temmuz 1929 tarihinde bu paktı kabul eden ülkeler arasında yer aldı.

Sadabat Paktı İmzalandı (1937)

II. Dünya Savaşı öncesi Almanya ve İtalya’nın saldırgan tutumları çevre ülkeleri yakınlaşmaya itti. Bunlardan biriside 8 Temmuz 1937 tarihinde Türkiye, İran, Irak ve Pakistan arasında imzalanan Sadabat Paktı’dır.

DP Meşhur ‘’Yeter! Söz Milletindir’’ Afişi Bastırdı (1946)

Demokrat Parti kuruluşundan sonraki ilk genel seçimde kullandığı üzerinde dur işareti yapan bir elin bulunduğu ve ‘’Yeter! Söz Milletindir’’ yazan meşhur afişini 8 Temmuz 1946 tarihinde bastırdı.

Millet Partisi’ne Yönelik İrtica Soruşturması Genişletildi (1953)

Millet Partisi hakkında dini suistimal ettiği ve Atatürkçülüğe karşı çıktığı gerekçesi ile açılan soruşturma ülke çapında ki bütün Millet Partisi teşkilatlarını kapsayacak şekilde 8 Temmuz 1953 tarihinde genişletildi. Bu soruşturmalar sonunda aynı gerekçeler ile mahkeme tarafından Millet Partisi kapatıldı.

Refahyol Hükümeti Güvenoyu Aldı (1996)

Refah Partisi ile Doğru Yol Partisi arasında kurulan koalisyon hükümeti 8 Temmuz 1996 tarihinde TBMM’de yapılan oylama da güvenoyu aldı. Refahyol Hükümeti adı verilen bu hükümet Necmettin Erbakan başbakanlığında kurulmuştu.

TARİHTE 8 TEMMUZ GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMİL OLAYLAR

1522 - Kanuni Sultan Süleyman, Rodos'a çıktı.

1829 - Erzurum, Salih Paşa'nın Çarlık Ordusu'nun teslim koşullarını kabulüyle Rus işgaline uğradı.

1833 - Osmanlı İmparatorluğu ile Çarlık Rusyası arasında Hünkâr İskelesi Antlaşması imzalandı.

1889 - The Wall Street Journal'ın ilk sayısı yayımlandı.

1853 - ABD Deniz Kuvvetleri Pasifik Filosu Komutanı Matthew C. Perry, Japonya'nın Uraga kasabasına ulaştı.

1919 - Mustafa Kemal, resmî görevinden ve askerlikten çekildi.

1937 - Türkiye ile İran, Irak ve Afganistan arasında saldırmazlık paktı (Sadabad Paktı) imzalandı.

1947 - Roswell, New Mexico'da, bir UFO'nun düşerek parçalandığı iddia edilen ve hala tartışılan "Roswell UFO Vakası" meydana geldi.

1948 - Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, ilk kez başlattığı bir program çerçevesinde kadınları da birliklerinde eğitmeye başladı.

1960 - U-2 pilotu Francis Gary Powers, Sovyetler Birliği toprakları üzerinde uçağı düşürüldükten sonra yargılandığı mahkemede casuslukla suçlandı.

1965 - Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) kuruldu.

1967 - Hacettepe Üniversitesi kuruldu.

1982 - Düceyil'de Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e başarısız bir suikast girişimi düzenlendi.

1996 - Türkiye'de RP-DYP Koalisyon Hükümeti güvenoyu aldı; "Refahyol" dönemi başladı.

1997 - NATO; Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya'yı 1999'da birliğe katılmaya davet etti.

1997 - İstanbul Metris Cezaevi’nde isyan çıktı; 5 kişi öldü.

1999 - Florida'da Allen Lee Davis adlı bir mahkûmun idam cezası, "elektrikli sandalye" ile infaz edildi. Bu Florida'da elektrikli sandalyenin son kullanılışı oldu.

2003 - Sudan Havayolları'na ait bir yolcu uçağı, Sudan'da düştü: 117 kişi öldü, iki yaşında bir çocuk kurtuldu.

2018 - Çorlu tren kazası: Kapıkule'den İstanbul'a doğru hareket eden yolcu treni, Çorlu yakınlarından geçerken yağış nedeniyle rayların altındaki menfezde oluşan toprak kayması sonucu, 5 vagonun devrilmesiyle meydana gelen tren kazasında, 25 kişi öldü, 317 kişi de yaralandı.

Yorumlar