Tarihte bugün veya tarihte 13 Haziran günü meydana gelen olaylar

Tarihte bugün veya tarihte 13 Haziran günü meydana gelen önemli olaylara rasında Çin'de sömürgecilere karşı halk isyanının başlaması, Cemil Meriç'in vefat etmesi gibi önemli olaylar bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün meydana gelen olaylar

Tarihte bugün ya da tarihte 13 Haziran günü meydana gelen önemli olaylar arasında Çin'de batılı emperyalist sömürgecilere karşı halkın ayaklanmaya başlaması en göze çarpan gelişmedir. Avrupalı devletlere karşı ayaklanan halkın sakinleştirilmesi için Alman imparatoru o günlerde Sultan Abdülhamit'ten yardım talep etmişti. Abdülhamid, Çin'e "Nasihat Heyeti" göndermişti. Tarihte bugün yaşanan benzer bir olay da İngiltere'de meydana gelmişti. Halk, ayaklanarak yöneticileri infaz etmişti.

İşte tarihte 13 Haziran günü önemli olaylarından bazıları:

Sultan I.Kılıçarslan Habur Nehrinde Boğuldu (1107)

Sultan I.Kılıçarslan babası Süleyman Şah gibi hakimiyet alanını Suriye’ye doğru genişletme hatasında bulundu. Burada Büyük Selçuklu kumandanlarından Emir Çavlı ile karşılaşan I.Kılıçarslan hakimiyet savaşını kaybedince atıyla birlikte Habur ırmağından geçmek isterken 13 Haziran 1107 tarihinde boğularak hayatını kaybetti. Savaş sırasında onu koruyan zırhlar bu kez ölümüne neden oldu.

İtalya’da Cumhuriyet İlan edildi (1946)

İtalya’da yapılan referandum sonrası halkın büyük çoğunluğu karalı istemedi ve cumhuriyetten yana oy kullandı. Bunun üzerine İtalya Kralı II.Umberto İtalya’dan ayrıldı ve İtalya’da 13 Haziran 1946 tarihinde cumhuriyet ilan edildi.

Silistre Müdafaası Kazanıldı (1854)

Silistre Bulgaristan’da Tuna nehri kıyısında yer alan tarihi bir şehirdir. I.Murat zamanında 1388 tarihinde Osmanlı hakimiyetine girmişti. Osmanlı-Rus harbi sırasında 1854 tarihinde Rus orduları tarafından kuşatıldı. Rus başkumandanı General Gorçakof’un yaralanması ile 13 Haziran 1854 tarihinde Ruslar Silistre kuşatmasını kaldırdılar. Silistre 1878 yılında kaybedilecektir.

Çin’de Sömürgecilere Karşı Büyük Bir Halk İsyanı ‘’Boxer Ayaklanması’’ Çıktı (1900)

Emperyalizmin kıskacı altında ezilen Çin halkı yabancılara karşı örgütlenmeye başladı. Boxer adında ki bu örgütlerden birisi 13 Haziran 1900 tarihinde Şantung’da ayaklanmayı başlattılar. Avrupalı Devletler bu ayaklanma karşısında birleştiler ve yine Çinlilerden oluşan büyük bir ordu ile isyanı bastırdılar. İsyan sırasında oluşan maddi zarar ve giderlerini Çin Devletine ödettirdiler.

İnönü Johnson’un Mektubuna Cevap Verdi (1964)

Kıbrıs olayları nedeniyle Türkiye garantörlük hakkı kapsamında Kıbrıs’a müdahale kararı almıştı. Fakat 5 Haziran 1964 tarihinde Başkan Jonhson Başbakan İnönü’ye ağır ifadeler ile dolu bir tehdit mektubu gönderdi. Bu mektup Türkiye-ABD ilişkilerini derinden sarstı. Sol akımları güçlendirdi. Başbakan İsmet İnönü bu mektuba 13 Haziran 1964 tarihinde yumuşak bir ifade ile cevap verdi.

Cemil Meriç Vefat Etti (1987)

Ünlü yazar ve fikir adamı Cemil Meriç 13 Haziran 1987 tarihinde vefat etti. Bir çok gazete vergi de yazarlık yapmış, Fransızcadan bazı eserler tercüme etmiş, özellikle tenkit yazarı olarak da edebiyat alanında meşhur olmuştur.

TARİHTE 13 HAZİRAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1381 - Wat Tyler öncülüğündeki köylü isyancılar, Londra'yı basarak Hükümet binalarını ateşe verdi, hapishaneleri boşalttı ve zenginlerle yargıçların kafalarını uçurdu.

1550 - Mimar Sinan'ın eseri Süleymaniye Camii'nin temeli atıldı.

1859 - Erzurum'daki şiddetli depremde, kentin yarısından fazlası hasar gördü ve 3 bin kişi öldü.

1872 - Namık Kemal, İbret gazetesi'ni yayımladı. Bu fikir gazetesi, 27 gün sonra kapatıldı.

1878 - Berlin'de, Osmanlı İmparatorluğu, Çarlık Rusyası, Büyük Britanya, Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, İtalya Krallığı ve Fransa arasında, Berlin Antlaşması olarak adlandırılan barış antlaşmasını imzalamak üzere kongre toplandı.

1891 - İstanbul Arkeoloji Müzesi ziyarete açıldı.

1921 - Mustafa Kemal, Ankara'ya gelen Fransa Temsilcisi Henry Franklin-Bouillon ile görüştü.

1924 - Fransa'da Gaston Doumergue, Cumhurbaşkanlığı'na seçildi.

1928 - Türkiye ile Düyunu Umumiye (Osmanlı borçları) alacaklıları arasında sözleşme imzalandı.

1934 - Adolf Hitler ile Mussolini, İtalya'nın Venedik kentinde bir araya geldiler. Daha sonra bu buluşmadaki izlenimlerini anlatırken Mussolini, Hitler'den "aptal küçük maymun" diye bahsedecektir.

1946 - Üniversitelere özerklik veren 4936 sayılı kanun kabul edildi.

1951 - Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) Avrupalı üyelerinden Türkiye'nin Pakt'a kabul edilmesini istedi.

1952 - Fikir İşçileri Kanunu kabul edildi.

1957 - Siyahi lider Martin Luther King ile ABD Başkan Yardımcısı Nixon görüştüler.

1961 - Batı Almanya'ya işçi gönderilmesinin esaslarını düzenleyen protokol imzalandı. İlk işçi kafilesi, 24 Haziran'da trenle yola çıktı.

1962 - Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nden ayrılan Osman Bölükbaşı ve arkadaşları Millet Partisi'ni kurdu.

1963 - 1459 Harp Okulu öğrencisinin yargılanmasına başlandı.

1966 - Ankara'da ilk kapalı devre televizyon yayını için hazırlıklara başlandı.

1968 - Üniversitelerde başlayan boykot ve işgal eylemleri hızla yayılmaya başladı. İstanbul'dan sonra Ankara'da da 10 fakültede öğrenciler dersleri boykot ettiler. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi işgal edildi.

1969 - Irak Hava Kuvvetleri'ne ait iki jet uçağı, yanlışlıkla Hakkâri'yi bombaladı.

1971 - Kültür Bakanlığı kuruldu. Bakanlığa Talat Halman atandı.

1972 - Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Banu Ergüder, içinde ceset bulunan bavulla yakalandı. Ergüder'in tecavüze karşı öldürdüğü ifadesine karşın, cinayeti örgütsel anlaşmazlık nedeniyle aynı üniversite öğrencilerinden Zeynel Altındağ'ın işlediği ortaya çıktı. Sıkıyönetimce aranan Adil Ovalıoğlu'nun öldürülmesine adı karışan Garbis Altınoğlu da yakalandı.

1972 - THKP-C davasında hüküm giyen Necmi Demir, Kamil Dede ve Ziya Yılmaz'ın idam kararları Yargıtay'da bozuldu.

1973 - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, Devlet Güvenlik Mahkemeleri Kanunu kabul edildi.

1977 - Başbakan Süleyman Demirel istifa etti. Hükümeti kurma görevi Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit'e verildi.

1983 - Pioneer 10 uzay sondası, güneş sistemi dışına çıkan ilk insan yapımı nesne oldu.

1991 - Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında pasaport uygulaması kaldırıldı.

1993 - Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanı seçilmesiyle boşalan DYP Genel Başkanlığı'na Tansu Çiller seçildi.

1993 - Kim Campbell, Kanada'nın ilk kadın Başbakanı seçildi.

1996 - Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, Habitat II. Kent Zirvesi'ne katılmak üzere İstanbul'a geldi.

2000 - Papa II. Jean Paul'e suikast girişiminden İtalya'da cezaevinde yatan Mehmet Ali Ağca, Türkiye'ye iade edildi.

2002 - Afganistan'da geleneksel Meclis "Loya Jirga" toplanarak, Geçici Hükümet Başkanı olarak Hamid Karzai'yi seçti.

2009 - İran Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları açıklandı. Seçimi Mahmud Ahmedinejad kazandı. Sonuçlar açıklanır açıklanmaz ülkede protesto gösterileri başladı. Kısa süre sonra da isyana dönüştü.

2013 - Sibel Siber, KKTC'nin ilk kadın başbakanı oldu.

Yorumlar