Konya'da çalınan mihrap Berlin'de çıktı

Anadolu'nun farklı bölgelerinden Avrupalılar tarafından çalınan kıymetli tarihi eserler Berlin'deki Bergama Müzesi'nde sergileniyor. Müzede Konya'dan çalınan mihrap ve tarihi kapı bile var.

Google Haberlere Abone ol
Konya'da çalınan mihrap Berlin'de çıktı

Sonhaberler.com | Haber Merkezi

Anadolu'nun farklı bölgelerinden çeşitli dönemlerde çıkarılan ya da tarihi yapılardan koparılan eserler Almanya'daki Bergama Müzesi'nde sergileniyor. 

Star'dan Ersoy Dede, Berlin'deki Bergama Müzesi'nde gördüğü tarihi mirasımızı bugünkü köşesinde anlattı. Dede, gördükleri için, "‘Berlin’de Bergama Müzesine muhakkak git’ diyen dostlarımın bir bildiği varmış.. Tarihimizin nasıl haraç mezat satıldığını göstermesi bakımından ibretlik bir tablo.. " dedi. İşte Dede'nin Star'daki 11 Mart 2018 tarihli "Bize ait değerler nasıl çalınmış!.." başlıklı yazısının ilgili bölümü:

Sadece Konya'nın Selçuklu ilçesi Beyhekim Mahallesi'ndeki Beyhekim Camii'nin çini mozaikli mihrabını ve cami kapısını bile gördüğünüzde içiniz gidiyor.. Böyle bir soygun düzeni yok.. Nasıl gelmiş bu koskoca çinili mihrap (fayans) diye baktım.. Meğer 1907'de Almanya’nın Konya Konsolosu Loytvedin tarafından göstere göstere çıkarılmış dışarıya.. Onarım bahanesiyle.. Bir daha kendi topraklarına dönmemiş.. Kültür Bakanı Numan Kurtulmuş’a sordum, ‘Resmen istedik, ama vermediler, çalışmalarımız sürüyor’ yanıtını aldım..  

Zeus Sunağı’ndan Agora Kapısına, Uşak halısına kadar daha neler neler.. Çalmışlar resmen.. Fakat altına yazmışlar ki; şu padişah şu kayzere hediye etti falan.. Yani hiç hak iddia etmeyin diyorlar.. Hatta orada turist gezdiren bir Alman rehbere sordum. Dedi ki; Türkiye içindeki topraklarda yapılan kazılardan elde edildi bu eserler, doğru. Fakat o kazılar alınan izinler ve imzalanan bir sözleşme karşılığında yapıldı. Yani eserlerin burada olması yasal.. 'Peki nerede muhafaza ediliyor o sözleşmeler’ diye sordum.. ‘Bakanlıklar iade yazışmalarında belge olarak sunuyor’ yanıtını verdi, sessizce uzaklaştı.. Bize ait olan o eserleri binlerce kilometre uzakta eski bir dostla hasret giderir gibi izledim hüzünle.. 

Yorumlar

kerem devlet niye karşı çıkmıyor