Suudi Arabistan SİHA için Türkiye'yi yokluyor

ABD'den Trump döneminde 100 milyarlarca liralık silah alımı gerçekleştiren Suudi Arabistan, Biden yönetimiyle henüz uzlaşamadığı için SİHA alımı yapamıyor. Bu nedenle yönünü Türkiye'ye çevirdi. İddiaya göre Suud yönetimi SİHA alımı için Ankara'yı yokluyor.

Google Haberlere Abone ol
Suudi Arabistan SİHA için Türkiye'yi yokluyor

Suudi Arabistan'ın Türkiye'den SİHA almak için Katar üzerinden iletişime geçtiği belirtiliyor. İddiya göre ABD'nin uyguladığı silah ambargosundan sonra Yemen'de zor durumda kalan Suudi Arabistan yönetimi, Türkiye'den SİHA almak istiyor. Bunun için de Katar üzerinden Ankara'nın nabzını yoklamaya başladı.

Cemal Kaşıkçı cinayeti sebebiyle kopma noktasına gelen Suudi Arabistan - Türkiye ilişkilerinde yeni bir süreç başladı. Karşılıklı normalleşme açıklamaları sonrası en dikkat çeken adım Türkiye’nin tüm dünyada büyük yankı uyandıran İHA ve SİHA'ları ile ilgili atıldı. Suud medyası, Riyad’ın Türkiye’den silahlı ve silahsız insansız hava araçları istediğini ve Katar’da iki ülke heyetleri arasında bu yönde bir görüşme gerçekleştirildiğini yazdı.

Suudi Arabistan merkezli Sasa Post haber sitesi, ABD’nin Suudi Arabistan’a verdiği silahların Libya, Yemen gibi üçüncü ülkelerde kullanılmasını yasakladığını ve bu durumun Riyad için ciddi sorun teşkil ettiğini kaydetti.

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre yetkili bir isim, geçtiğimiz günlerde Katar’da gerçekleşen toplantıların önemine dikkat çekerek görüşmelerde İran’ın yer almadığını ve bu mesajın bölge denklemi açısından önemli olduğunu belirti. Türk yetkili, Türk ve Suud heyetleri arasında bazı görüşmeler gerçekleştiğini ve önümüzdeki günlerde daha net adımların atılabileceğini aktardı. Orta Doğu’da farklı bir dönemin başlayacağını söyleyen yetkili, Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır denkleminin Libya, Yemen, Filistin, Lübnan başta olmak üzere Orta Doğu, Akdeniz ve Afrika’da ciddi anlamda eksen değişikliğine yol açacağını vurguladı.

Suudi Arabistan merkezli bir kaynak da Türk SİHA/İHA’larının Taif Askerî Üssüne ulaştığı iddiasında bulundu.

Suud kaynak "Suud ekiplerin eğitimi başladı. Bu kapsamda Yemen-Mareb bölgesinde deneme uçuşları ve bazı özel operasyonlar gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda da olağanüstü sonuçlar alındı. Suudi Arabistan yönetimi ve ülke kamuoyu bu adımı Muhammed bin Selman’ın bugüne kadar aldığı en doğru karar ve Yemen denklemini değiştirecek bir hamle olarak görüyor’’ ifadelerini kullandı.

SUUDİ ARABİSTAN TÜRK OKULLARINI KAPATTI

Öte yandan Suudi Arabistan'ın ülkedeki Türk okullarını hiçbir gerekçe göstermeden 2020 yılı sonunda kapattığı öğrenildi. Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitimi Genel Müdürü Ahmet Emre Bilgili, TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar alt komisyonunda, açıklamalarda bulundu.

Suudi Arabistan'da 5 şehirde Türkçe eğitim veren okullar olduğunu ancak bazı sıkıntılar yaşandığını belirterek, "Suudi Arabistan hükümeti özellikle Mekke ve Medine'deki okullarımızı tüm girişimlere rağmen 2020 sonunda fiilen kapatmıştır" dedi.

Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, okulların kapatılmasının “tamamen siyasi bir karar” olduğunu söyledi.

Selvi, yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’daki okulların, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı, öğretmenlerin oradaki Türk öğrencilere eğitim vermek için Türkiye’den giderek görev yaptığı, uluslararası sözleşmelere uygun olarak mütekabiliyet ilkesine uygun olarak kurulan okullar olduğunu bildirdi.

 

Yorumlar