Sultan Abdülaziz hangi Avrupa şehirlerini gezdi?

Sultan Abdülaziz'in yanında hünez şehzade olan V. Murad ve RR. Abdülhamit'le birlikte ziyaret ettiği şehirler arasında hangisi yoktur?

Google Haberlere Abone ol
Sultan Abdülaziz hangi Avrupa şehirlerini gezdi?

Padişahken yurt dışı ziyaretlerinde bulunan ilk ve tek Osmanlı Padişahı olan Sultan Abdülaziz'in yanında hünez şehzade olan V. Murad ve RR. Abdülhamit'le birlikte ziyaret ettiği şehirler arasında hangisi yoktur?

Kim Milyoner Olmak İster yarışmasının 4 Şubat 2024 Pazar günü etabında çıkan sorulardan bir diğeri de şöyle oldu: 

Sultan Abdülaziz hangi Avrupa şehirlerini gezdi?

A) Brüksel

B) Napoli

C) Roma

D) Londra

Sorunun doğru cevabı şöyle:

Roma

SULTAN ABDÜLAZİZ'İN AVRUPA ZİYARETİ

Sultan Abdülaziz, tahtta olduğu süre zarfında (1861-1876) birkaç Avrupa şehrini ziyaret etmiş ve bu ziyaretler sırasında yanında zamanın önemli şahsiyetlerinden olan V. Murad ve II. Abdülhamit de bulunmuştu. Ziyareti esnasında Napolu, Paris, Londra, Brüksel gibi Avrupa'nın ünlü başkentlerini ziyaret etmişti.

Sultan Abdülaziz'in Avrupa ziyareti, Osmanlı İmparatorluğu tarihinde dikkate değer bir olaydır ve 19. yüzyılın ikinci yarısında, 1867 yılında gerçekleşmiştir. Bu ziyaret, Osmanlı padişahının Avrupa'ya yaptığı ilk resmi ziyaret olma özelliğini taşır ve Sultan Abdülaziz, bu tur ile Osmanlı İmparatorluğu'nun Batı dünyasıyla ilişkilerini güçlendirmeyi, modernleşme ve reform çabalarını sergilemeyi amaçlamıştır.

Sultan Abdülaziz, 21 Haziran 1867'de İstanbul'dan ayrılarak önce Tuna Nehri üzerinden Romanya ve Sırbistan'a uğramış, ardından Budapeşte, Viyana ve Paris'i ziyaret etmiştir. Ziyaretin bir diğer önemli durağı ise Londra olmuştur. Bu tur kapsamında Sultan, Avrupa'nın önemli liderleri ve monarşileri ile görüşmeler yapmış, Batı'nın sanayi, teknoloji ve kültür alanlarındaki ilerlemelerini yakından inceleme fırsatı bulmuştur.

Paris'te, Sultan Abdülaziz dünya tarihinin en büyük sergilerinden biri olan 1867 Paris Dünya Fuarı'na katılmış, burada Osmanlı İmparatorluğu'nun zengin kültürünü ve sanayisini sergileyen bir pavilyon açmıştır. Londra ziyareti sırasında, İngiltere Kraliçesi Victoria tarafından çok sıcak bir karşılama almış ve Osmanlı-İngiliz ilişkilerinin güçlendirilmesi yönünde önemli adımlar atılmıştır.

Sultan Abdülaziz'in Avrupa turu, Osmanlı İmparatorluğu'nun Batı ile entegrasyonunu ve modernleşme sürecini teşvik etme konusunda önemli bir kilometre taşı olarak değerlendirilir. Aynı zamanda, bu ziyaret Osmanlı diplomasisi için bir dönüm noktası olmuş ve Batı'da Osmanlı İmparatorluğu'nun imajını olumlu yönde değiştirmeye yardımcı olmuştur. Sultan Abdülaziz, ziyareti sırasında edindiği izlenimler ve tecrübelerle döndüğünde, Osmanlı İmparatorluğu'nda bir dizi modernleşme ve reform hareketini daha da ileriye taşıma konusunda motive olmuştur.

Yorumlar