SSD HDD CPU nedir?

HDD, SSD, CPU gibi kavramları bilgisayarla ilgilenenler iyi bilir ancak ilgilenmeyenlere yabancı gibi gelebilir. Peki nedir bu HDD, SSD, CPu?

Google Haberlere Abone ol
SSD HDD CPU nedir?

Günümüz teknolojisinde performans arıyorsanız SSD’siz bilgisayar kullanmak bir hayli zor. Peki SSD ve HDD arasındaki farklar neler? SSD’ler ilk ortaya çıktığında sahip olduğu müthiş hız övgü alırken, hassas ve dayanaksız olmasının yanı sıra fiyatının yüksek olması sebebiyle eleştirilen bir üründü. Yıllar geçtikçe firmalar daha dayanıklı ürünler üretmeye başlarken, seri üretime geçildikçe de fiyatlarda düşmeye başladı.

1 TB alana sahip 7200 RPM bir harddisk ortalama 270 TL fiyatında iken 250 GB yüksek hızda bir SSD’de benzer fiyattan satılmaktadır. Bu ürünler ilk ortaya çıktığında 1 TB harddisk ile 60 GB SSD aynı fiyata sahipti.

Yüksek alan ihtiyacı olmayan kullanıcıların ilk tercihinin SSD olması mantıklı bir karar olacaktır. SSD’ler normal harddisk’lere oranla çok daha yüksek hızda çalışması ve zamandan tasarruf ettirmesi sebebiyle özellikle ofis bilgisayarlarının vazgeçilmezi. Bu disklerin diğer bir önemli özelliği ise dosya aktarım hızlarının yüksek olması.

Bu iki teknoloji arasındaki en büyük fark, dosyaların saklanması sırasında ortaya çıkıyor. Çalışma mantığı olarak harddisk’ler ilgili işlemi veya veriyi plaklar üzerinde tutarken, SSD’lerde tüm veriler özel yongalar içerisinde saklanıyor. SSD’ler bu teknolojileri sebebiyle RAM’lere benzemektedir. Harddiskler plaklar sebebiyle ağırken, SSD’ler çok daha hafif ürünlerdir.

SSD Disk Türleri

Single-Level Cell (SLC)

SLC flash bellekler her bir hücrede 1 bit veri saklar. SLC tipi flash bellekler bu nedenle daha az kapasite sunarlar. Fakat daha yüksek performans için SLC tipi bellekler tercih edilmektedir.

Multi-Level Cell (MLC)

MLC tipi flash bellekler ise her bir hücrede 2, 3 ve daha fazla bit veri saklayabilir. MLC tipi bellek yongaları daha fazla kapasiteli SSD’lerde tercih ediliyor. Performans anlamında ise SLC’nin gerisinde kalıyor.

SSD Avantajları

1. SSD’ler HDD’ye oranla çok daha hafiftir.

2. SSD’ler okuma ve yazma hızı olarak HDD’ye oranla çok daha performanslı çalışır ve zamandan tasarruf sağlar.

3. Güç tüketimi olarak SSD’ler çok daha cimridir.

4. Sahip oldukları teknoloji sebebiyle Windows işletim sisteminde çok daha hızlı bir açılışa ve kapanışa sahiptir.

HDD Avantajları

1. HDD’ler rakiplerine oranla çok daha fazla depolama imkanı sunmaktadır.

2. Fiyatları daha uygundur ve düşük bütçeli bilgisayarlar için idealdir.

3. HDD’ler rakiplerine oranla daha dayanıklı ürünlerdir ve kullanım süresi çok daha uzundur.

SSD ve HDD Aynı Anda Kullanılabilir mi?

SSD ve HDD arasındaki farklar sonrasında sistemi SSD içerisine kurmak, depolanacak arşivsel ürünleri de HDD içerisinde saklamak isteyebilirsiniz. Peki ama bu aynı anda yapılabilir mi? Bu soru sıklıkla sorulmaktadır. Birçok bilgisayar kullanıcısı işletim sistemlerini SSD üzerine kurarak yüksek performans almasına rağmen depolayacak olan dosyalarını harici harddisk’lerde tutmaya çalışırlar. Masaüstü ve Laptop bilgisayarlarda bu iki disk aynı anda kullanılabilir. Masaüstü bilgisayarlarda bu iki diski kullanmak için güç kaynağından çıkış verip ara kabloyu anakarta bağlamak yeterlidir. Laptoplarda SSD ve HDD’yi aynı anda kullanmak için, Laptop’un DVD Rom kısmı sökülmelidir. Eğer bu bölüm yoksa iki diski aynı anda kullanmak zor olabilir.

Not: Masaüstü bilgisayarlarda SSD yeri mutlaka olmalıdır. Kasa yeni nesil değilse SSD’yi bilgisayara monte etmek zor olabilir. SSD’ler hassas ürünler olduğu için montajı iyi yapılmak zorundadır.

SSD konusunda en popüler markalar; Kingston, Sandisk ve Samsung’dur. Bu 3 firma arasında ise Sandisk‘in satış oranları çok daha fazladır.

İşlemci – CPU Nedir?

Merkezi işlem birimi olarak adlandırılan ve terminolojik kısaltması CPU olan işlemciler, 1970’li yıllarda ilk defa hayatımıza girdiğinde binlerce transistöre ev sahipliği yaparken şimdi milyonlarca transistörün silikon bir çip üzerinde birleştirilmesi ile meydana gelmektedir.

Aritmetik ve mantıksal işlem yapma yeteneğine sahip olan işlemciler, kısaca bilgisayarların verileri işleyen ve yazılım komutlarını gerçekleştiren bölümü olarak ifade edilebilir.

İlk mikroişlemci Intel 4004’ün 1970’te, geniş çaplı bir mikroişlemci olan Intel 8080’in ise 1974’te tanıtılmasının ardından günümüze kadar uzanan gelişim, MİB teriminin mikroişlemciler yerine kullanılmasına neden oldu.

Çalışma hızları kullanılan mimari ve üretim teknolojisine bağlı olarak değişkenlik gösteren işlemcilerin hız birimleri HZ, MHZ ve GHZ olarak ifade edilirken, gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde genellikle hız birimi GHz olan işlemcileri görmekteyiz.

Bu alanda MİB’lerin tek kalıp üzerinde üretilmesinin sağladığı avantajlar, 10 MHz civarlarında olan saat hızlarının günümüzde GHz seviyelerine taşınmasına fayda sağladı.

Kaynak: SonHaberler

Yorumlar