Sosyal yardımdan kimler faydalanıyor?

Sosyal yardımdan kimler faydalanıyor, 1000 TL için kimler başvuru yapabiliyor, kimlere veriliyor? Aile ve Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Selçuk, üçüncü parti sosyal yardım paketini de dün açıklamıştı. Son yardım paketinden faydalananların şartları değiştirildi. Peki, kimler alabiliyor?

Google Haberlere Abone ol
Sosyal yardımdan kimler faydalanıyor?

Koronavirüs nedeniyle geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşlara yapılan ödemeler her geçen gün artıyor. Şu ana kadar devlet tarafından direkt olarak ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılan 1000 TL sosyal yardım parası vatandaşların adreslerinde kendilerine teslim edildi. İki parti halinde yapılan yardımların şartları ve kimlere verileceği ise belliydi. Ancak yeni açıklanan üçüncü parti yardımlar ise daha farklı kesimlere verilecek. Peki, sosyal yardımlar kimlere veriliyor, 1000 TL yardım parasını kimler alabiliyor, kimler nereden başvuru yapabiliyor?

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, dün akşam yaptığı açıklamada şu ana kadar 4 milyondan fazla vatandaşa verilen 1000 TL sosyal yardım parasına benzer yeni bir sosyal yardım paketinin daha devreye alındığını söyledi. 

Daha önce verilen 1000 TL'lik yardımlar, valilik ve kaymakamlıklarda zaten kaydı bulunan ihtiyaç sahibi vatandaşlara, hiçbir başvuru olmadan direkt evlerinden, adreslerinde teslim edildi. Yardımların tamamına yakını dağıtıldı. 

Ancak Bakan Selçuk'un açıkladığı üçüncü paket sosyal yardım ise daha farklı bir şekilde işleyecek. Bu paket, daha önce 1000 TL yardım alanları kapsamıyor. Peki, kimleri kapsıyor. 

Üçüncü 1000 TL desteği yardımından yararlanmak isteyen hemen hemen herkes bu yardımı alabiliyor. Ancak burada birkaç önemli nokta söz konusu. Yardımı alabilmek için devlet kurumlarından maaş ve daha önce destek almamış olmak, kısa çalışma ödeneği gibi devletin verdiği son yardımlardan yararlanmamış olmak şartı bulunuyor. 

Bunların dışında kalan ihtiyaç sahibi bütün vatandaşlar, devletin son yardım paketinden faydalanabiliyor. 

1000 TL sosyal yardım paketinden faydalanabilmek için öncelikle başvuru yapmak gerekiyor. Önceki paketlerde başvuru gerekmiyordu, çünkü zaten devlette kaydı bulunan ihtiyaç sahiplerine veriliyordu. Başvurular ise vatandaşların TC Kimlik numaraları ve şifreleriyle e-Devlet Kapısı'na girerek yapılıyor. 

e-Devlet Kapısı'ndan yapılacak sosyal yardım başvuruları, devletin ilgili birimleri tarafından değerlendirmeye alınıyor. 

Başvurusu uygun bulunanan vatandaşların alacakları 1000 TL sosyal yardım parası, PTT aracılığıyla vatandaşın kapısına götürülerek teslim edilecek. 

1000 TL YARDIM İÇİN KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

Üçüncü sosyal yardım paketinden faydalanmak isteyenler özetle burada sayılanların dışında kalan herkes faydalanabilecek:

- Kamu işçileri, memurlar, emeklililer, İŞKUR'un Kısa Çalışma Ödeneği ile İşsizlik Ödeneğinden yararlananlar ile 1. ve 2. fazdaki nakdi destekleri alanlar dışındaki tüm vatandaşlar.

- Her evden sadece bir kişi başvuru yapabilecek. 

- Ayrıca, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4/A maddesi kapsamındaki kamu işçileri, 4/C maddesi kapsamındaki memurlar, Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir veya aylık alanlar (emekliler) ile İŞKUR'un Kısa Çalışma Ödeneği ile İşsizlik Ödeneğinden faydalananların başvuruları değerlendirmeye alınmayacak. 

1000 TL İÇİN BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

e-Devlet üzerinden yapılacak destek başvurularında vatandaşların T.C. kimlik numarası dikkate alınacak. 

Bu kapsamda T.C. kimlik numarasının son hanesi "0" olanlar pazartesi, "2" olanlar salı, "4" olanlar çarşamba, "6" olanlar perşembe ve "8" olanlar cuma günü başvuruda bulunacak. 

Cumartesi ve pazar günleri ise başvurular, T.C. kimlik numarası ile ilgili sınırlama olmaksızın yapılabilecek. 

GELİRİ OLANLAR DA BAŞVURU YAPABİLECEK

3. Sosyal Yardım Paketi'ne başvurularda gelir kıstası şartı yok. 

Ancak e-Devlet üzerinden açılan Pandemi Sosyal Destek Ön Başvurusu bölümünde, başvurucunun iş ve sosyal durumu, aylık geliri, çocuk sayısı, kirada oturup oturmadığı, en son gelen su, gaz ve elektrik faturası bedelleri ile banka ve birikim bilgilerine ilişkin kapsamlı sorular yöneltiliyor. 

4,4 MİLYON VATANDAŞA 1000 TL DAĞITILDI

Hükümet tarafından çıkarılan ilk iki pakette şu ana kadar 4 milyon 400 bin vatandaşa 1000'er TL dağıtıldı. 

Birinci pakette 1-5 Nisan'da 2 milyon 111 bin haneye ödeme yapıldı.

19 Nisan'da başlayan 2. Paket'te ise 2,4 milyon vatandaş yararlandı. 

3. YARDIM PAKETİNDEN KAÇ KİŞİ FAYDALANACAK

Bakanlık tarafından başlatılan 3. sosyal yardım paketine başvurular başladı. Kaç kişiye yardım verileceği ise henüz belli değil. Muhtemelen sayı yapılacak başvuruya göre değişiklik gösterecektir. 

Faz 3 kapsamındaki ödemeler, kişi bazlı değil, hane bazlı yapılacak. Aynı haneden birden çok başvuru yapılması durumunda bu, tek başvuru olarak değerlendirilecek. Sosyal yardımlardan kimler faydalanıyor

1000 TL sosyal yardım başvurusu için e-Devlet Kapısı'na giriş yapmanız gerekiyor. Giriş yapmak için yukarıdaki resmin üzerne tıklayarak TC Kimlik Numarası ve Şifrenizle giriş yapabilirsiniz.

 

 

Yorumlar

Nazlı bayraktar 1000TLyardim
Cemal bayraktar 1000 TL yardım
Cihat lahaclar Dukkanim kapali gunluk calişan bir esnafdim şüan zor durumdayim devletimizden yardim bekliyorum
Cihat lahaçlar Esnafdim dükkanim kapali hiç bir gelirim yok dstek bekliyorum