Sinan Oğan MHP'den Neden ihraç edildi?

Sinan Oğan neden MHP'den ihraç edildi, partisinden kovulmasının nedeni neydi soruları son günlerde merakla soruluyor.

Google Haberlere Abone ol
Sinan Oğan MHP'den Neden ihraç edildi?

Türkiye'de Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) eski üst düzey üyelerinden Sinan Oğan, geçtiğimiz günlerde partiden ihraç edilmişti. Oğan'ın Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olmasından sonra bir kez daha soruları gündeme getirdi ve hem kamuoyunun hem de medyanın dikkatini çekti. Bu yazımızda Oğan'ın MHP'den ihraç edilmesinin sebeplerini ve olası sonuçlarını inceleyeceğiz.

SİNAN OĞAN NEDEN İHRAÇ EDİLDİ?

MHP yetkililerine göre Oğanrti ilke ve politikalarına aykırı faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla partiden ihraç edildi. Parti, Oğan'ın parti birliğini bozan ve bölücü açıklamalarda bulunduğunu ve partinin misyonunu baltalayacak eylemlerde bulunduğunu iddia etti.

Oğan ise partiden ihraç edilmesinin parti yönetimine yönelik eleştirileri ve parti içinde reform çabalarının bir sonucu olduğunu iddia ediyor. MHP lideri Devlet Bahçeli'yi sözlü olarak eleştirdi ve partinin yönünün değiştirilmesi çağrısında bulundu.

Oğan'ın sınır dışı edilmesinin nedenleri medyada tartışma ve spekülasyon konusu oldu. Bazıları bunun MHP içindeki muhalefete yönelik daha geniş çaplı bir baskının parçası olduğunu öne sürerken, diğerleri Oğan'ın ilmesinin parti liderliğine yönelik açık sözlü eleştirisinin bir sonucu olduğuna inanıyor.

Oğan'ın ihraç edilmesinin sonuçları hem MHP hem de daha geniş anlamda Türk siyaseti için önemlidir. Bu hamle, Türk siyasetinin önemli bir oyuncusu olan MHP içindeki gerilimleri ve bölünmeleri vurguluyor. Ayrıca partinin geleceği ve politikalarını ve liderliğini eleştiren üyeleri kendine çekme ve elde tutma becerisi hakkında soru işaretleri uyandırıyor.

Milliyet Hareket Partisi (MHP), milletvekilleri İsmail Ok, Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan ve eski milletvekili, MHP üyesi Sinan Oğan'ı 2017 yılında ihraç etti.

2011 Türkiye genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi'nden Iğdır milletvekili seçilmiştir. Türkiye-Arnavutluk ve Türkiye-Nijer Parlamentolararası Dostluk Grupları üyesi ve Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Genel Sekreteridir.

26 Ağustos 2015 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi'nden ihraç edildi. Açtığı davayı kazanarak 2 Kasım 2015 tarihinde ihraç edildiği MHP'ye geri döndü.

10 Mart 2017 tarihinde Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Isparta Milletvekili Nuri Okutan ile birlikte MHP'den tekrar ihraç edildi.

Üç milletvekili ve daha önce MHP'nin tartışmalı kongre sürecinde genel başkan adayı olan Sinan Oğan 16 Nisan'da yapılacak olan Anayasa değişikliği referandumda "hayır" oyu vereceklerini açıklamış ve parti içindeki diğer muhaliflerle birlikte etkin bir kampanya başlatmıştı.

MHP Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Halil Öztürk tarafından yapılan yazılı açıklamada dört MHP'linin "kesin çıkarma" ile cezalandırılmasına oy birliği ile karar verildiği belirtildi.

Daha önce genel başkan adaylıklarını açıklayan, Meral Akşener, Ümit Özdağ, Koray Aydın ve Sinan Oğan "Türk Milliyetçileri 'Hayır' Diyor" başlığı ile bir toplantı yaparak etkin olarak yürütmeyi planladıkları kampanyayı 18 Şubat'ta başlatmışlardı.

Bu toplantıda konuşma komite adına konuşma yapan Yusuf Halaçoğlu, "Hayır" kampanyasını başlatırken "Cumhurbaşkanının kontrolünde olan mahkemelere güven tamamen son bulacak, hukuk devleti tarihe karışacaktır. Bu sebeple bir kez daha yanıldık demelerini asla istemiyoruz. Anayasa değişikliğinin, kuvvetler ayrılığına dayanan başkanlık sistemiyle alakası yoktur" açıklamasında bulunmuştu.

Daha önce, genel başkan adayları Ümit Özdağ, Meral Akşener ve Koray Aydın da partiden ihraç edilmişti.

SİNAN OĞAN KİMDİR?

Sinan Oğan 1 Eylül 1967 tarihinde Iğdır'ın Melekli ilçesinde doğdu.

2011 Türkiye genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi'nden Iğdır milletvekili seçilerek meclise girdi. 2015 yılında MHP'den ihraç edildi, fakat açtığı davayı kazanarak partiye geri döndü. 2017 yılında üç MHP milletvekili ile birlikte tekrar ihraç edildi. 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi için ATA İttifakı tarafından aday gösterildi.

Sinan Oğan 1 Eylül 1967 tarihinde Azerbaycan Türkü bir ailenin çocuğu olarak Iğdır'ın Melekli beldesinde doğdu.

Marmara Üniversitesi İktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunu olup yüksek lisans çalışmasını aynı üniversitede tamamlamıştır. Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi'nde (MGİMO) doktora çalışmasını tamamlamıştır. İleri düzeyde Rusça ve akademik düzeyde İngilizce bilmektedir. Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünde araştırma görevlisi, Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesinde öğretim görevlisi ve Dekan Yardımcısı olarak görev yaptı. TİKA Azerbaycan Temsilcisi oldu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından "Devlet Nişanı" ile ödüllendirilmiştir. Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Rusya Ukrayna Araştırmaları Masası Başkanlığı yaptı.

TÜRKSAM'ı kurdu ve Başkanlığını yaptı. Yayınlanmış 3 kitabı ve 500'den fazla makalesi bulunmaktadır.

Milliyet Gazetesi "Sosyal Bilimler", Marmara Üniversitesi "Akademik Üstün Başarı" ve Ekoavrasya Derneği "Türk Dünyasına Hizmet" ödüllerinin sahibidir.

"İnterpress Media Takip Merkezi" tarafından 2010 yılında televizyon ekranlarında en çok tartışılan konu ve en çok ekranda yer alan isimler üzerine yapılan bir çalışmada 131 haberle, Türkiye'de televizyon ekranlarında en fazla boy gösteren isimleri arasında yer aldı.

Sonuç olarak, Sinan Oğan'ın ihraç edilmesinin ardındaki nedenler karmaşık ve çok yönlüdür. Parti, ilkelerine aykırı faaliyetlere karıştığı iddiasından kaynaklandığını iddia ederken, Ogan, bunun parti liderliğine yönelik eleştirisinin sonucu olduğuna inanıyor. 

 

Yorumlar