Seçimlerde oy kullanmamak suç mu, cezası var ?

Yerel seçimlere sandığa gitmeyip oy kullanmayan vatandaşlara para cezası kesiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Oy kullanmayana para cezası var

Türkiye'deki seçim yasalarına göre, vatandaşların oy kullanması yasal bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesi, seçimlerde oy kullanmanın bir yasal zorunluluk olduğunu belirtiyor. Oy kullanmamanın cezai yaptırımları ise YSK (Yüksek Seçim Kurulu) tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde uygulanıyor.

SEÇİMLERDE OY KULLANMAMANIN CEZASI

2010 yılında yapılan bir açıklama ile oy kullanmamanın cezası 22 TL olarak belirlenmişti. Ancak, 2023 yılında gerçekleşen genel seçimlerde bu ceza miktarı 300 TL'ye yükseltildi. Oy kullanmayan seçmenlere ceza tebligatı gönderilirken, cezanın ödemesi Maliye Bakanlığı ya da PTT gibi kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor.

OY KULLANAMAYACAK KİŞİLER

Seçim yasalarına göre bazı durumlarda bireyler oy kullanma hakkından mahrum bırakılabiliyor. Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, askerlik hizmeti gören erler, onbaşılar, kıta çavuşları ve askeri öğrenciler ile kasıtlı suçlardan dolayı cezaevinde bulunan hükümlüler, seçimlerde oy kullanamıyor. Taksirli suçlar bu kapsamın dışında tutuluyor.

Seçimler, demokrasinin temel taşlarından biri olarak kabul ediliyor ve oy kullanma, vatandaşlık görevlerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Türkiye'de seçim yasaları, bu görevin ihlali durumunda belirli cezai yaptırımlar öngörüyor.

Yorumlar