Schengen vizesi durduruldu mu son dakika gelişme var mı, neden durduruldu, son durum nedir?

Schengen vizesi durduruldu mu, neden durduruldu, son durum nedir? Başvuru ne zaman kabul edilecek, yeniden açılacak mı?

Google Haberlere Abone ol
Schengen vizesi durduruldu mu, neden?

Schengen vizesi durduruldu mu, neden durduruldu, son durum nedir, Schengen vizesi başvuruları neden alınmıyor, sorun nedir, neden kaynaklanıyor?

Avrupa ülkelerine gitmek isteyen Asya, Afrika, Balkan ülkelerinin vatandaşları bu aralar Schengen vizesi alamıyor.

Avrupa'nın 26 ülkesinde geçerli olan vizeyi almak için her yıl milyonlarca insan başvuru yapıyor.

Ancak son günlerde başvuru yapmak isteyenler engelle karşılaşıyor.

Başvurular alınmıyor. 

Schengen vizesi durduruldu mu, neden durduruldu, son durum nedir?
Schengen vizesi durduruldu mu, neden durduruldu, son durum nedir?

 

Peki, Schengen vizesi durduruldu mu, neden durduruldu, son durum nedir, Schengen vizesi başvuruları neden alınmıyor, sorun nedir, neden kaynaklanıyor?

Koronavirüs pandemisi kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından yüksek talep nedeniyle Schengen vizesi başvurularının eylül ayına kadar alınamayacağı açıklandı. Schengen vizesi, Avrupa ülkelerinin çoğunu kapsayan Avrupa Birliği (AB) pasaportsuz seyahat bölgesinde serbest dolaşımı sağlıyor. 

Schengen vizesi, Schengen Bölgesi’ne üye devletlerden herhangi birine seyahat edenlerin seyahat başına turizm veya iş amaçlı 90 güne kadar kalmalarına izin veriyor.

Euronews'in haberine göre, Schengen vizesinin internet sitesinde henüz vize başvurusu yapmamış kişilerin büyük olasılıkla eylül ortasına kadar randevu bulamayacağını bildirildi. Seyahat endüstrisi yöneticilerine göre şu anda 26 Schengen Bölgesi ülkesinde temmuz ve ağustos için boş yer bulunmuyor. Sadece birkaç ülkenin ağustos ayı için müsait yerleri olabileceği kaydedildi. 

Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden gelen yolcular, Schengen Bölgesi'ne girmek için bu vizeye ihtiyaç duyuyor. Ülke büyükelçiliklerinin belli sayıda vize randevusu verdikleri ve talep yüksek olsa bile bu sabit sayının artırılmadığı biliniyor.

SCHENGEN ÜLKELERİ HANGİLERİDİR?

Schengen Bölgesi olarak nitelendirilen bölge Avrupa ülkelerinin bulunduğu alanı kaplıyor. Schengen, Avrupa Birliği üyeleri ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyelerini kapsayan bölgeye deniyor. Bu ülkeler; Belçika, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre ve Lihtenştayn olarak sıralanıyor.  Ancak Avrupa Birliği’ne üye olup Schengen bölgesinde bulunmayan ülkeler de mevcut: İrlanda, Birleşik Krallık, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Kıbrıs. 

SCHENGEN VİZESİ ÜCRETLERİ NE KADAR?

Yaşa ve vize kategorilerine göre değişkenlik gösteren ücretlerin Şubat 2020 itibariyle en güncel fiyatlandırması aşağıdaki tabloda yer almaktadır.  

Yetişkin 80 Euro

6-12 Yaş 40 Euro

0-6 Yaş Ücretsiz 

Avrupa Birliği ile vize kolaylaştırma anlaşması olan ülkelerin vatandaşları 35 Euro

'SCHENGEN VİZESİ ALAMAYANLAR TÜRKİYE'Yİ TERCİH EDİYOR'

Seyahat şirketleri, Schengen Bölgesi için vize bulamayan kişilerin Türkiye, Malezya, Tayland, Endonezya ve Mısır gibi diğer bölgelere gitmeyi düşündüğünü kaydetti. Önceki aylarda büyükelçiliklerin vize başvurularını işleme koyması çok uzun sürdüğü biliniyordu. Ancak, ek personel istihdam edildiği için genel olarak, vize başvuruları 15 iş günü içerisinde sonuca bağlanıyor. 

AB'ye turizm amaçlı seyahat etmeyi planlayanların turist vizesine başvurmaları gerekiyor. Turist vizesi, üçüncü ülke vatandaşlarının altı aylık bir süre içinde en fazla 90 gün boyunca Schengen Bölgesi'ne girmelerine izin veriyor. 

TÜRKİYE'DEN VİZE BAŞVURULARI GERİ ÇEVRİLİYOR

Türkiye'den Avrupa Birliği ülkelerine yapılan turistik vize başvurularının reddedilme oranı son yıllarda artış gösterdi. Vize başvuruları reddedilenler durumdan şikayetçi olurken Türkiye, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne (AKPM) Schengen Vize sisteminin kötüye kullanıldığına dair bir rapor sundu.

Avrupa Komisyonu yetkilileri konuyla ilgili gönderdikleri açıklamada, vize reddi oranlarının dünya çapında artış eğiliminde olduğunu belirtti. Komisyon, bu durumun asıl sebebinin Covid-19 pandemisi nedeniyle getirilen seyahat kısıtlamaları olabileceğine işaret etti.

Ancak bir süredir Türkiye'den turistik amaçlı vize başvurularının reddinde önemli bir artış söz konusu.


 

Yorumlar