Schengen vizesi nasıl alınır? Schengen vizesi başvuru nasıl, nereden yapılır? Şartları nedir?

Schengen vizesi almak Avrupa seyahati düşünen turistler için elzem bir durumdur. Ayrıca seyahatlerin daha kapsamlı olmasını isteyenler de yine bu vizeyi almak zorundadır. Avrupa'nın birçok ülkesi bu vize türüyle rahatlıkla gezilebilmektedir. Schengen vizesi nasıl alınır? Başvuru nasıl yapılır?

Google Haberlere Abone ol
Schengen vizesi nasıl alınır? Başvuru nasıl?

Schengen vizesi Schengen vizesi nasıl alınır? Schengen vizesi başvuru nasıl, nereden yapılır? Şartları nedir? Soruları Avrupa ülkelerine seyahat etmek isteyen birçok insan tarafından merakla soruluyor. Schengen vizesi için gerekli olan evraklar, belgeler nelerdir? Schengen vizesi alabilmek için hangi şartları taşımak gerekiyor, kimler bu vizeden alabiliyor, kimler alamıyor? Schengen vizesi hangi ülkeleri kapsıyor, hangi ülkeleri kapsamıyor?

SCHENGEN VİZESİ NASIL ALINIR?

Vize için nereye başvuru yapmamız gerekiyor? İşte bu ve buna benzer birçok soru hakkında gerekli olan bilgileri sizleri çin derleyerek aşağıya aldık. İşte Schengen vizesi nasıl alınır sorusunun cevabı: 

schengen vizesi nasıl alınır
Schengen vizesi nasıl alınır?

 

SCHENGEN VİZESİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Öncelikle Schengen vizesi nedir ona bir bakalım; Schengen, Avrupa Birliği üyeleri ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyelerini kapsayan bölgeye deniyor. Bu ülkeler; Belçika, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre ve Lihtenştayn olarak sıralanıyor.  Ancak Avrupa Birliği’ne üye olup Schengen bölgesinde bulunmayan ülkeler de mevcut: İrlanda, Birleşik Krallık, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Kıbrıs. IDATA başvuru takip Schengen vizesi nasıl alınır? Nereye başvuru yapılır?

schengen vizesi nasıl alınır
Schengen vizesi

 

Bu vizeye sahip olanlar, söz konusu ülkeleri arasındaki vize serbestisi sayesinde birlik üyesi ülkelerin vatandaşları, sadece kimlik ya da pasaportları ile bölge içinde seyahat edebiliyor. Bölge dışında kalan kişilerden ise vize talep ediliyor ise vize başvurusu yaparak istedikleri birlik üyesi ülkeler için işlemleri başlatabiliyorlar.

SCHENGEN VİZESİ NASIL ALINIR?

Schengen vizesi, aynı zamanda uygun kurumlarca verilen ve birliğe bağlı ülkeler içinde seyahat etmeye izin veren bir vize türüdür. Schengen bölgesini oluşturan ülkelere bu belge ile giriş yapılabiliyor. Şartlara bağlı olarak bu vize ile birden fazla ülke de ziyaret edilebiliyor.  

Şubat 2020 itibariyle schengen üyesi ülkelere elektronik başvuru yapılabilmektedir. Başvuru formlarını elektronik ortamda doldurup imzalayıp başvurular iletilebilir.

Ayrıca gitmek istenilen yerin temsilciliği aracılığı ile de Schengen vizesi alınabilir. Vize başvurusunda bulunacak kişiler, öncelikle ilgili kurumun talep ettiği belgeleri temin ettikten sonra internet üzerinden e-randevu alarak işlemini tamamlayabilir.

Örneğin Hollanda vizesi için aracı kurumun sitesinden randevu aldıktan sonra vize evraklarınızı tamamlayarak başvuru yapmanız yeterli olacaktır.  

Vizeyi aldıktan sonra birlik üyesi ülkeler arasında izin süreniz dahilinde dolaşabilirsiniz. Buradaki önemli nokta, ilk girişin vize alınan ülkeden yapılması gerektiği. Daha sonrasında diğer ülkelere giriş yapabilirsiniz.

schengen vizesi nasıl alınır
Schengen vizesi nasıl alınır?

 

Örneğin Avusturya-Belçika-Çek Cumhuriyeti turu yapmak istiyorsunuz ve Schengen vizesine Avusturya üzerinden başvurdunuz. Avusturya’ya giriş yaptıktan sonra bu iki ülkeye de pasaportunuzla geçiş yapabilirsiniz.

SCHENGEN VİZESİ ÜCRETLERİ NE KADAR?

Yaşa ve vize kategorilerine göre değişkenlik gösteren ücretlerin Şubat 2020 itibariyle en güncel fiyatlandırması aşağıdaki tabloda yer almaktadır.  

Yetişkin 80 Euro

6-12 Yaş 40 Euro

0-6 Yaş Ücretsiz 

Avrupa Birliği ile vize kolaylaştırma anlaşması olan ülkelerin vatandaşları 35 Euro
 
Schengen Vize Evrakları Nelerdir?

Ülkeden ülkeye istenen şartlar değişkenlik gösterse de Avrupa Birliği üyesi ülkelerin talep ettiği belgeler genellikle aynı.

Başvuru formu

Fotoğraf (istenen sayıda, Schengen vize fotoğraf ölçüleri ile uyumlu)

Pasaport 

Uçak bileti rezervasyonu

Otel rezervasyonu

Yurt dışı seyahat sigortası

Banka hesabı bilgileri

İkametgah

Nüfus cüzdanı ve pasaport fotokopisi

ÇALIŞANLARDAN İSTENEN SCHENGEN VİZE BAŞVURU BELGELERİ

Kişi çalışıyorsa istenen vize başvuru belgeleri çoğalıyor.

İş veren mektubu

İşe giriş bildirgesi

4A hizmet dökümü

Maaş bordrosu

Faaliyet belgesi

İmza sirküleri

Vergi levhası

Schengen vizesi başvurusu yapmayı düşünen emekliler, emekli kartlarını evraklarının arasına ekleyebilir.  

18 yaş altı kişiler ise ebeveynlerinden temin edecekleri muvafakatname ile schengen başvurusu yapabilir.

ALMANYA TÜRK VATANDAŞLARINA SCHENGEN'I ZORLAŞTIRDI

Alman sınır polisi pasaport kontrolü sırasında, sağlık sigortası, dönüş bileti ve kalınacak süre için günlük 45 euro nakit para veya geçerli bir kredi kartı ibraz edilmesini talep etmeye başladı. Yeşil pasaport sahiplerine yönelik kontroller sıkılaştırıldı. Seyahat için kuyrukta bekleyenler var.

Almanya havalimanlarında bazı yeşil pasaport sahiplerinin uzun süre beklemek zorunda kalması, hatta son dönemde bazı vatandaşların ilk uçakla geri gönderilmesi üzerine, Türkiye’nin Düsseldorf Başkonsolosluğu sosyal medya üzerinden yaptığı duyuruyla, vatandaşlarını bilgilendirdi.

Alman DW'nin haberine göre “Hususi Pasaport” olarak adlandırılan ve vizeden muaf olan yeşil pasaport sahibi vatandaşların, Almanya’ya şahsi amaçlı yapacakları seyahatlerde bazı koşulları karşılaması gerektiğine dikkat çeken Başkonsolosluk, “Alman sınır polisi pasaport kontrolü sırasında, sağlık sigortası, dönüş bileti ve kalınacak süre için günlük 45 euro nakit para veya geçerli bir kredi kartı ibraz edilmesini talep etmektedir” dedi.

Duyuruda, “Aksi halde vatandaşlarımız ülkeye kabul edilmeyerek ilk uçakla Türkiye’ye geri gönderilmektedir. Hususi pasaportu olan vatandaşlarımıza, bu hususlarda tedbirli olmalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

SCHENGEN ANLAŞMASI NEDİR?

Schengen Antlaşması, Avrupa Ekonomik Topluluğu üyesi beş ülke arasında, sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldırmayı amaçlayan antlaşmadır.

Schengen I anlaşması 14 Haziran 1985 tarihinde beş Avrupa ülkesi arasında imzalanmıştır. Bu ülkeler Fransa, Batı Almanya'yla Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'tan oluşan üç Benelüks (Benelux) ülkesidir.

19 Haziran 1990'da imzalanan Schengen Anlaşmasını Uygulama Konvensiyonu ise anlaşmayı uygulamaya koymuştur. Bu anlaşmaların imzalanması Lüksemburg, Fransa ve Almanya'nın sınırlarının kesiştiği yer olan Lüksemburg'un Schengen adlı kasabasında yapılmıştır.

İkinci anlaşma ise Moselle Nehrinin ortasında Prenses Marie-Astrid isimli teknede imzalanmıştır. Ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesi 26 Mart 1995 tarihine kadar uzamış ve bu zaman dilimi içinde Portekiz ve İspanya da anlaşmaya ortak olmuşlardır.

Monako, Norveç ve İzlanda, Avrupa Birliği'ne üye olmamakla birlikte, bu anlaşmaya dahil olmuştur. Aynı şekilde, İsviçre de Aralık 2008'de Schengen Antlaşması kapsamına alınmıştır.

Lichtenstein'ın katılımı ise ileri bir tarihe ertelenmiştir. Liechtenstein, Avrupa Birliği ile Schengen ortaklık anlaşmasını 28 Şubat 2008 tarihinde imzalamıştır ve 1 Kasım 2009 tarihinde Schengen Alanına katılması planlananmıştır. Ancak onay için başlangıçta Liechtenstein'ın vergi kaçırma ile mücadelesinin yeterli olmadığı öngören İsveç ve Almanya'nın isteği üzerine bu plan ertelenmiştir. 7 Mart 2011 tarihinde AB Bakanlar Kurulunun protokolün onaylanmasına izin vermesinden sonra Liechtenstein'ın 2011 yılı sonu itibariyle Schengen bölgesine katılmasına karar verilmiştir. Liechtenstein 19 Aralık 2011 tarihinde Schengen Bölgesine resmen katılmıştır.

1997 yılına kadar Avrupa Birliği hukukundan ayrı ayrı olmasına rağmen bu tarihte yapılan Amsterdam Antlaşması ile topluluk hukukuna dahil olmuştur.

Schengen anlaşması ile oluşturulan Schengen bölgesi, şu anda 26 Avrupa ülkesi için de geçerli olup yaklaşık olarak 4.312.099 kilometrekarelik alanı kaplamaktadır.


 

Yorumlar