SASA neden düşüyor, borsada SASA şaşkınlığı

SASA Holding'in Borsa İstanbul'daki olağan üstü yükselişinden sonra şimdi de normal düşüşü yaşanıyor. Olağan üstü yükseliş esnasında büyük yatırımlar yapanlar şimdi düşüş yaşanmasına şaşırıyor. Ancak tecrübeli yatırımcılar düşüşe şaşırmıyor.

Google Haberlere Abone ol
SASA neden düşüyor, borsada SASA şaşkınlığı

SASA neden düşüyor, SASA hisseleri ne kadar oldu, hisseler neden düştü, ne oldu birden düşmeye başladı şeklindeki sorular yatırımcı tarafından merakla soruluyor. SASA hisselerinin düşmesine şaşıranlar aslında onun nasıl yükseldiğini bilmediği için şaşırıyor. Çünkü SASA hisselerinin aslında düşüşü değil yükselişi olağandışı bir durumdu.

SASA NEDEN DÜŞÜYOR?

SASA hisseleri geçtiğimiz haftalarda Türkiye borsa tarihinde benzerine rastlanmayan bir anormallikle yükselerek yüzde 900'lere varan bir yükseliş kaydetmişti. Şirketin piyasa değeri günler içerisinde Türkiye'nin köklü holdingleri olan Koç, Sabancı'nın değerini geride bırakarak zirveye oturmuştu. Bu durum doğal olarak anormal olarak kayıtlara geçti. 

Borsa İstanbul açılışında sert düşüşler yaşanırken devre kesici uygulamasının ardından BIST’te toparlanma gözlemlenirken yatırımcılar SASA neden düştü? Sorusuna yanıt aramaya başladı.

BIST 100'de HEKTS ise birlikte SASA ve SMRTG, taban fiyatına kadar düşerek endekste en çok kaybettiren ilk 3 hisse oldu.

SASA Polyester hisse senedi bu sabah da taban oldu. Hisse senedinin piyasa değeri tam 24 saatte 65 milyar lira düşerek 340 milyar liraya geriledi. Hisse senedindeki bu düşüş ile SASA’nın değer kaybı yüzde 20’ye ulaştı. 2 tabana rağmen hisse senedi halen son bir yılda yüzde 804 primli işlem görüyor.

HEKTS hissesi taban fiyatına geriledi ve 46,15 TL'ye düştü. Açılış sonrası sert düşüş gören hisse için sürekli işleme ara verilip tek fiyattan emir toplanmaya başladı.

Oyak Gıda ve Tarım Holding HEKTS hisse satışı hakkında bilgi verdi.

Yapılan açıklamada bir önceki gün Hektaş Ticaret T.A.Ş. payları ile ilgili olarak 50,40 - 51,25 TL fiyat aralığından 33.166.378 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi gerçekleştirildiği bilgisi paylaşıldı.

Özetlemek gerekirse SASA düşüyor; çünkü anormal bir şekilde yükseldiği için düşmesi gerekiyor. Hormonlu bir büyümenin sonucu olarak düşüşü de kaçınılmaz. Yüzde 900'lere kadar yükselmiş bir hissenin sahibi mutlaka ondan kâr etmek isteyecektir. Borsada "kâr edebilmek için" yüksekten satmak gerekiyor. İşte SASA hisselerinin düşmesinin arkasındaki nedenler:

Düşüş nedenlerini şöyle sıralamak mümkün: 

1- Yükselen hisselerden kâr etmek isteyenlerin yaptığı satışlar

2- Borsaya yeni giren enerji şirketlerinin yükseleceğini düşünerek yatırımını buraya kaydırmak isteyenler

3- Yükselişi bilinçli şekilde tetikleyenlerin çekilmesi

4- Borsada varlıkları her zaman kaçınılmaz olan manipülatörlerin yaptıkları hareketler


 

 

Yorumlar