SASA kimin? SASA'nın sahibi kimdir, nerelidir?

SASA kimin, hisseleri neden düşüyor, SASA'nın sahibi kimdir, nerelidir? SASA Polyester, Türkiye'nin polyester alanında son yıllarda büyük bir sıçrayış yapan markalarından biri olmayı başarınca haliyle, SASA Polyester kimin sahibi kimdir, soruları da merakla sorulur oldu.

Google Haberlere Abone ol
SASA kimin? SASA'nın sahibi kimdir, nerelidir?

SASA kimin, sahibi kimdir, nerelidir? SASA Polyester kendi alanında Türkiye'de son yıllarda en çıkış yapan isim oldu. Borsada son iki yıl içerisinde yakaladığı olağandışı yükseliş trendi nedeniyle herkesi şaşırtmayı başaran SASA, Türkiye'nin en büyük holdinglerini geride bıraktı. Koç, Sabancı, Petkim ve Turkcell gibi Türkiye'nin en büyük dört markasını geride bırakan SASA'nın hisselerine borsada müdahale geldi. Firmanın şu anda çatısı altında bulunduğu Erdemoğlu Holding sahibi kimdir, nerelidir, kaç yaşında, daha önce firma kime aitti?

SASA KİMİN, SASA HOLDİNG'İN SAHİBİ KİMDİR?

SASA Polyester bilindiği gibi Sabancı Holding tarafından kurulmuş ve büyütülmüştü.

2015 yılında Sabahcı Holding, SASA Polyester'i elden çıkarmak istediğini kamuoyuna duyurmuş ve Hindistan'dan bir firmaya satacağını açıklamıştı.

Ancak yabancı bir firmaya satılması istenmeyen SASA Polyester için yerli bir alıcı bulunmasının daha iyi olacağı telkinleri yapılmıştı.

Sabancı Holding Sabihi Güler Sabancı, bu önerilere kulak vererek satıştan vazgeçmişti; ancak yerli bir alıcı çıktığı için ona satmaya karar vermişti. 

O dönemlerde basına yansıyan haberlerden biri şöyleydi: 

Sabancı Holding, yerli tekstil üreticilerinin hammadde aldığı Sasa Polyester’in yüzde 51 hissesinin Indorama Netherlands BV’ye satışından vazgeçerek yerliyi tercih etti.

Sasa’nın yeni sahibi 102 milyon dolara Erdemoğlu Holding oldu.

Merinos, Dinarsu, Padişah ve Efsane gibi halıların üreticisi olan Erdemoğlu Holding, Sasa’nın yüzde 51’ine Hintlilerin verdiği paranın neredeyse iki katı para ödedi.

Sabancı, Sasa Polyester’in yüzde 51’inin 62 milyon dolara satışı için Hintli şirketle geçen yıl nisan ayında anlaşmış, Rekabet Kurulu ise şirketin satışına önceki gün onay vermişti. Kurul onayına rağmen Sabancı Grubu’nun satıştan vazgeçmesinde yerli tekstil üreticilerinin devreye girmesi etkili oldu. ‘Sasa’yı yabancı almasın’ diye bastıran 10 Türk tekstilci, holdingle görüşme başlatmıştı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle ise Sasa için “Köfte markası bile daha pahalıya satılıyor” açıklamasını yapmıştı. Sasa’nın saütış süreci sırasında girişimlerde de bulunan Gülle “Türk tekstil üreticileri olarak Sasa’ya talip olduğumuzu açıkladık. 10 yerli firma birlikte teklif vereceğiz” demişti. Dünkü satışla birlikte şirketin yabancıya gitmesi önlendi. Sabancı Holding dün önce ‘yabancıya satıştan vazgeçtik” açıklaması yaptı. Ardandan da Sasa’nın Erdemoğlu Holding’e satışı için hisse devir anlaşması imzalandığını duyurdu. Alınan bilgiye göre 10 milyon dolar peşin olarak tahsil edildi.

SASA POLYESTER KOÇ HOLDİNG'İ GERİDE BIRAKTI

Borsadaki piyasa değeri bir anda 80 kat yükselen Sasa Polyester piyasa değeri açısından Koç Holding’i geride bıraktı. 

Sasa‘nın piyasa değeri 154 milyar 56 milyon liraya ulaştı.

Koç Holding 120 milyar 97 milyon piyasa değerine sahip.

Ford Otosan 118.09, Enka İnşaat 105.78, Ereğli 103.4 ve THY 97.98 milyar liralık piyasa değerine sahip.

POLYESTERDE DÜNYANIN ÖNDE GELEN ÜRETİCİSİ

- Sasa, polyester elyaf, filament, polyester bazlı polimerler ve özellikli ürünler konusunda dünyanın önde gelen üreticilerinden birisi.

- Polyester üretimine 1966 yılında başlayan şirket, 2000 yılında dünya kimya devi Dupont ile joint-venture tarzı ortaklık kurdu ve DupontSA adını aldı.

- Sabancı Holding’in, 2004 yılında Dupont hisselerini satın almasıyla, DupontSA ismi, Advansa olarak değiştirildi. Grubun Türkiye organizasyonun adı da Advansa Sasa Polyester A.Ş. oldu.

- 2011 yılında ise Sabancı Holding, Advansa BV.’ye ait tüm hisseleri satın aldı ve Eylül 2011’de Advansa Sasa olan adını SASA olarak değiştirdi.

- Sasa’nın, Türkiye üretim tesisleri Adana’da iki farklı bölgede bulunuyor.

MEHMET ERDEMOĞLU KİMDİR?

Erdemoğlu Holding, Mehmet Erdemoğlu tarafından 1970 yılında temelleri atılmış. 

SASA Polyester kimin, Erdemoğlu Holding sahibi kim
Erdemoğlu Holding'in kurucusu Mehmet Erdemoğlu

 

Aslen Malatya'nın Besni ilçesinden olan Erdemoğlu'nun kurduğu şirket aile şirketi olarak iş dünyasında yavaş yavaş büyümeye başlamış. 

Mehmet Erdemoğlu, ilkokul yıllarından itibaren dokuma ustasının yanında çalıştı

1970 Gaziantep, ticaret hayatına giriş yaptı.

1983 Halı üretimi gerçekleştirdi.

1999 Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından hayırseverlik ödülü aldı.

2000 TBMM Üstün Hizmet Ödülü aldı.

Mehmet Erdemoğlu, 16 Aralık 2006 Vefat etti.

İnsan onurunu en yüksek düzeyde tutarak, öğrenmek, çalışmak ve üretmek temelleri üzerine kurduğu yaşamının öyküsü 2010 yılında bir anı kitabı haline getirilerek yayınlanmıştır.

SASA POLYESTER'İN HİSSELERİNE MÜDAHALE

Son iki yılda fiyatı 19 kat artarak piyasa değeri 17.3 milyar dolara çıkan Sasa Polyester, Türkiye'nin halka açık 4 büyük şirketinin toplam değerini borsada geçti. Bu olağanüstü fiyat hareketi Borsa İstanbul'u da harekete geçirdi. Sasa Polyester hissesinde 7 Kasım 2022'den itibaren 1 ay süreyle "Emir İptalinin, Emir Miktar Azaltımı ile Emir Fiyat Kötüleştirmesinin Yasaklanması" tedbiri uygulanacak. Ayrıca hissede Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı da uzatıldı.

2015'te 102 milyon dolara Sabancı Holding iştiraki iken Erdemoğlu Holding'e satılan şirket bugün borsada oluşan 17.3 milyar dolar ile 3.7 milyar dolarlık Sabancı Holding'i neredeyse 5'e katladı. Ayrıca 17.3 milyar dolarlık Sasa Polyester'in bu hisse değeri borsada işlem gören Türkiye'nin 4 dev kurumunun toplamını bile solladı. Borsa İstanbul'da halka açık olan Sasa'nın piyasa değeri Her açıdan Türkiye ekonomisinin dev kurumları Koç Holding, Sabancı Holding, Turkcell ve Petkim'in toplam değerini bile geçti.

Cuma günkü verilere göre Koç Holding'in piyasa değeri 8,1 Sabancı Holding'in piyasa değeri 3.7, Turkcell'in piyasa değeri 3,3 ve petro kimya devi Petkim'in piyasa değeri 1,9 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. 4 devin toplam değeri 17.1 milyar dolar ile astronomik artışlar kaydeden Sasa'yı yakalayamadı.


 

Yorumlar