RTÜK Fatih Portakal'a neden ceza verdi, FOX Haber neden kapatıldı?

RTÜK Fatih Portakal'a neden ceza verdi, Fatih Portakal ne dedi de sunduğu programa ceza kesildi? FOX Haber neden kapatıldı? Bu sorular son günlerin en fazla sorulan soruları oldu. İşte konunun detayları:

Türkiye'nin kriz günlerinden geçtiği bir dönemde yaptığı "provokatif ve kışkırtıcı" haber sunumlarıyla her kesimden tepki toplayan Fatih Portakal ve Amerikan sermayeli FOX TV kanalı hakkında RTÜK tarafından verilen ceza hala konuşuluyor. Peki, RTÜK Fatih Portakal ve Fox TV'ye neden ceza verdi? Fahit Portakal ne dedi? FOX neden kapatılma cezası aldı? İşte detayları:

Radyo ve Televizyon Üst Kurulundan (RTÜK) yapılan açıklamaya göre, Fatih Portakal'ın 30, 31 Mart ve 1 Nisan 2020'de yayımlanan haberlerde koronavirüs gündemiyle ilgili yaptığı yorumları değerlendirildi. Üst Kurul, salgın hastalığa ilişkin pek çok tedbir alınmasına rağmen, devlet yöneticilerini haksızca hedef alan Portakal'ın toplumu kin ve düşmanlığa sevk ettiğine hükmetti.

Fatih Portakal tarafından FOX Ana Haber'de kullanılan "ifadelerin tarafsızlığa aykırı bir şekilde halkın birlik ve beraberliğinin sağlanmasına zarar verici nitelikte olduğu" kanaatine varan RTÜK, 6112 sayılı Kanun'un 8/1/b maddesinde yer alan "Yayın hizmetleri, …Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz." hükmü kapsamında FOX TV'ye üst limitten idari yaptırım ve 3 kez program durdurma cezasına karar verdi.

RTÜK Kanunu'na göre, FOX TV'nin aynı ihlali tekrarlaması halinde yayın lisansının iptaline karar verilebiliyor.

YALAN HABER

Ayrıca, FOX TV'nin "İlker Karagöz İle Çalar Saat" programındaki gerçeklikle ilgisi olmayan "ekmek kuyruğunda kavga" haberi nedeniyle yayıncı kuruluşa yine üst limitten idari para cezası müeyyidesi uygulandı.

FATİH PORTAKAL NE DEMİŞTİ?

Fatih Portakal Fox Ana Haber'de 30 Mart 2020 tarihinde "#süreçönemli" etiketiyle Türkiye'de koronavirüs ile ilgili bir öngörüde bulunamadığını ileri sürerek eleştirilerde bulunmuş; aynı programda İBB tarafından ortaya atılan asılsız iddialar gerçekmiş gibi yayınlandı. İBB yöneticilerinin sabah saatlerinde otobüslere binen vatandaşları "trollükle" suçladığı görüntüleri "doğruymuş" gibi vererek tepki çekmişti.

FOX Ana Haber'de 31 Mart 2020 tarihinde verilen haberlerde ise bazı kurumlarda taşeron işçilerin tazminatsız olarak işten atıldığını ileri sürmüştü. Ancak tazminatsız işten atılmaların yasalara göre suç olduğunu ise belirtmemişti. Hiçbir kurum veya kuruluş tazminatsız işten atma yapamaz.

Aynı kanal 1 Nisan 2020 tarihinde ise Milli Dayanışma Kampanyası kapsamında memurlardan zorla bağış toplandığına yönelik asılsız haber yapmıştı. Memurlara kurumları tarafından gönderilen gönüllü bağış mesajlarının isteğe bağlı olduğu detayını ise vermemişti.

DAHA ÖNCE DE TÜRKİYE'Yİ LİBYA'DA SÖMÜRGECİ YAPMIŞTI

Fatih Portakal, daha önce de Türkiye'nin Libya'ya yaptığı yardımlar nedeniyle skandal ifadeler kullanmış, kanalın ceza almasına neden olmuştu. Portakal, Türkiye'nin Libya'da emparyalist sömürgecilerle aynı amacı güttüğünü iler sürmüştü. Portakal, " “Aslında şimdi Cumhurbaşkanı bu haberde en can alıcı sözü, “Petrole, doğal gaza muhtaç mıyız? Muhtacız.” diyor. Türkiye’nin gidiş sebebi belli zaten. Yani bırakın siz onu işte Libya’da ezilenler var, Hafter, darbeci, şu şöyle, bu böyle. Yok orada işte demokrasi, insan hakları, özgürlük, belli Türkiye’nin neden gittiği zaten. Veya neden bir koruma şemsiyesi oluşturmak istediği Libya’ya belli. Bu karşılıklı bir anlaşmadır. Siyasi bir karardır. O siyasi kararın sonrasında da siz gönderirsiniz. Ama anlaşmanın içeriği belli üç aşağı beş yukarı; doğal gaz ve petrol. Yani Türkiye de bu duruma geldi ya. Cumhurbaşkanı söylüyor, ben demiyorum. Yani beni eleştirebilirsiniz şu anda da beni eleştirmeden önce Cumhurbaşkanı’nı eleştirin, öyle bana eleştiri yükleyin. Ama Türkiye de bu konuma geldi ya. Emperyalistleri biz niçin eleştiriyoruz? İnsanların doğal kaynaklarını sömürüyorlar. Onu yapıyorlar, bunu yapıyorlar, oraya gidiyorlar diye. İşte Cumhurbaşkanı da dün Kanal D – CNN ortak yayınında bunu söylüyor. “Biz” diyor, “petrole de enerjiye de doğal gaza da muhtacız” diyor. Ardından da cevabı geliyor. Tabii burada aslında röportajı dinlediğinizde ve okuduğunuzda Türkiye’den öyle bir muharip gücün gitmeyeceğini anlıyorsunuz. Ve ya diyorsunuz başka bir yerden kaynak bulacaklar ya da Libya’nın içerisinden. Suriye’den de çok konuşuldu biliyorsunuz."

Portakal'ın yukarıdaki ifadeleri nedeniyle FOX Kanalı 500 bin TL'den fazla para cezasıyla cezalandırılmıştı.

FAHRETTİN ALTUN HAKKINDA ASILSIZ HABERİ DE TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Fatih Portakal, daha önce çok kez yaptığı gibi Fahrettin Altun hakkında da asılsız bir haberi ekranlardan paylaşmıştı. Portakal, İletişim Başkanı Fahrettin Altun grup toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a soru sorulmamasını istediğini ileri sürmüştü. Portakal, Erdoğan'ın grup toplantısı çıkışında gazetecilerin soru sorduğu, onun da cevap verdiği görüntüler önüne konulunca "Benim hatam var. Her kulun hatası vardır. Kusura bakmayın Fahrettin Bey" sözleri ile özür dilemişti.

İŞTE RTÜK'ÜN CEZA KESTİĞİ FOX ANA HABER'in o programları: 

FOX ANA HABER 30 Mart 2020 tarihli yayını:

FOX ANA HABER 31 Mart 2020 tarihli programı:

FOX ANA HABER 1 Nisan 2020 tarihli programı: