Robotik kodlama nedir? Scratch ile robotik kodlama nasıl yapılır?

Robotik kodlama nedir, nasıl yapılır, öğrenme yeni nesil için büyük bir nimet olarak biliniyor. Robotik kodlama artık ilk okul seviyesindeki öğrencilerin bile rahatlıkla öğrenebildiği bir sistem haline geldi. STEM uygulaması olarak da bilinen robotik kodlama nedir, Robotik kodlama nedir? Scratch ile

Google Haberlere Abone ol
Robotik kodlama nedir? Scratch ile robotik kodlama

Robotik kodlama nedir? Scratch ile robotik kodlama nasıl yapılır, nasıl öğrenilir, nereden ve hangi programlarla öğrenmek mümkün? Robotik kodlama için gerekli olan malzemeler nelerdir, hangi siteden robotik kodlama öğrenebilirim? Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda yaygınlaştırılmaya çalışılan robotik kodlama nedir? Robotik kodlama nasıl yapılıyor, kimler yapabilir? Velilerin ve öğrencilerin son dönemlerde cevabını en çok merak ettiği sorulardan bazıları bunlar. 

Robotik kodlama nedir, nasıl öğrenilir?
Robotik kodlama yapan çocuklar akranlarına göre daha zeki olur

 

Kısa ve net bir şekilde özetlersek, robotik kodlama küçük yaştaki çocukların bile artık bir robotu başından sonuna kadar tasarlayarak yönetebilmesini ön gören programdır. Yani bir öğrenci, robotun bütün malzemelerini, tasarımını, bileşenlerinin bir araya getirilmesini, yazılım programını hazırlamasını ve yüklemesini ön gören sisteeme robotik kodlama denir. Apple’ın CEO’su Tim Cook “Kodlamayı öğrenmek tüm yabancı dillerden daha önemli” diyor. Cook'un bu ifadesi robotik kodlamanın ne kadar önemli olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor.

ROBOTİK KODLAMA NEDİR?

Kodlama Derneği’nin kurucusu Gizem Göktepe, yeni tanışanlar için kodlamanın ne olduğunu şöyle tarif ediyor: Kodlama, tüm bu teknolojilerle anlaşabilmemizi sağlayan dilin adı. Bilgisayarlara ne yapması gerektiğini söyleyen komutlar dizisi. Örneğin; telefonunuzda mesajlarınıza bakmak istediğinizde mesajlar simgesine dokunursunuz ve mesaj kutunuz açılır. İşte burada mesajların açılması gerektiğini söyleyen şeyin adı ‘kodlama’. İsterseniz sabahları sizi uyku modunuza göre sevdiğiniz müziklerle uyandıran alarmlar kodlayabilirsiniz. Yani size sunulanı değil, istediğinizi tercih edebileceğiniz bir kapı aralıyor kodlama bilmek. Önümüzdeki 25 yılda, içerisinde kodlamanın olmadığı çok az meslek kalacak. Çocuklarının geleceklerini düşünen ailelerin çocuklarına bu yatırımı yapmaları şart! Çok daha önemlisi, şu anda ilkokulda okuyan çocuklar mezun olduklarında, şimdi var olmayan meslekleri yapmak durumunda kalacaklar. 5 yaşından itibaren her çocuk kodlama öğrenebilir. “Çocuğum okuma bilmiyor kodlama nasıl öğrenecek” diye endişelenmeyin, okuma bilmeden de çeşitli platformlar yardımıyla kodlama öğretebiliyoruz.

“Dünyada olağanüstü bir hızda gelişme gösteren robotik bilimi, robotik biliminin eğitimine duyulan ihtiyacı da aynı hızla arttırmaktadır. Bu ihtiyaç doğrultusunda günümüzde robotik biliminin genç yaşlardan eğitimine başlanması hızla yaygınlaşmaktadır. Bu eğitim süreci gençleri robotik alanında geliştirmenin yanında, bilim ve teknoloji alanına yönlendirmekte, bu alanlarda yapılacak çalışmalara zevk ve ilgiyle katılmaları yönünde motive etmektedir. Atölye çalışmasında bireyler, elektronik temel sistem ve kavramlardan başlayarak adım adım mekanik yapıların nasıl çalıştıklarını incelerler ve bu düzenekleri kendileri tecrübe ederek hayata geçirirler. Bu atölye sayesinde deneyerek ve görerek motor, tesisat düzeneği, elektrikli aksamlar vs. ilgili temel beceri ve kavramları öğrenirler. Sayesinde motor nedir, motor ve elektrikli düzenekler nasıl çalışır, sensörler(algılayıcı) ne işe yarar, bir robot üzerinde değişiklikler nasıl yapılır gibi bilgiler öğrenilmesi ile elle tutulur ürünler üretilir.”

ROBOTİK KODLAMANIN FAYDALARI NELERDİR?

  • 3 boyutlu düşünme, şekil ve uzay algısının gelişimini sağlamak.
  • Hayal gücü (imajinasyon) ve ince motor becerilerinin gelişimini sağlamak.
  • Becerilerin gelişimiyle beraber, üretme ve buluş yapma duygularının pekiştirilmesini sağlamak.
  • “Ben bir ürün ortaya koyabiliyorum” özgüveni ve heyecanını kazandırarak yeteneklerinin farkına varmasını sağlamak.
  • Bireylerin, yetenek ve gelişimine uygun ürünler oluşturmasına fırsat vererek, kendi yaş grubundan daha ileri düzeyde kazanımlar sağlamak.

ROBOTİK KODLAMA NASIL YAPILIR?

Robotik kodlama yapmak artık çok basit. Özellikle internet çağında sadece robotik kodlama değil, birçok alanda kısa sürede bilgi sahibi olabilmek mümkün. Bunun için interneti doğru bir şekilde kullanabilmek önemli. İnternette videolar aracılığıyla ve doğru kelimeler üzerinden robotik kodlamanın nasıl yapıldığını görmek ve öğrenmek son derece basit.

Robotik Kodlama Nasıl Yapılır?

 

Birçok robot seti var, arduino, mblock, robotis, lego. vb.. Her robotun kendine göre kodlaması ve yazılım araçları var. Block şeklinde scract gibi kodlama istiyorsanız mblock kullanabilirsiniz. Arduino da kendinizde yazabilirsiniz veya block şeklinde scract gibi kodlayadabilirsiniz . Robotiste ve lego da kendi yazılım arayüzünde ayarlamaları ve algoritmasını kurarak kendi kodlarını kullanarak yazılımını hazırlıyorsunuz. Bilgisayarınıza kullandığınız robotun kodlarını yazmak için yazılımını kuruyorsunuz sonra robotu bilgisayarınıza bir kablo ile bağlayıp kodları robota yüklüyorsunuz.

Vodafone - Habitat: ‘Yarını Kodlayanlar Projesi’ kapsamında il il gezerek çocuklara eğitim veriyorlar.

INTERNETTE ROBOTİK KODLAMA ÖĞRENME YOLLARI NELERDİR?

Robotik kodlamayı internet üzerinden de öğrenmek kolaylıkla mümkün. İnternet üzerinden robotikk kodlamayı ücretsiz bir şekilde online olarak öğreten platformlar şunlar:

  • code.org 

Aralarında Bill Gates, Mark Zuckerberg ve Sergey Brin’in de bulunduğu bir grup tarafından, ABD’de kodlama eğitiminin yaygınlaşması için kuruldu. Her yaşa uygun.

  • Scratch 

8-16 yaş arası çocukların kullanımına göre tasarlanmış oldukça basit bir arayüze sahip programlama ortamı.

  • Tynker 

Öğrencilere görsel programlama dilinin mantığını öğretmek için tasarlanmış bir eğitim platformu.

  • Kodable

İlkokul öğrencilerine özel. ABD’de her beş ilkokuldan birinde kullanılıyor.

  • Codespark

Codespark, 4 yaş üstü çocuklara kodlamanın ABC’lerini öğretmenin eğlenceli ve etkili yolu. Çocuklar, kendi 3D oyunlarını tasarlamak ve oluşturmak için temel kodlama kavramlarını öğreniyorlar.

LightBot

ROBOTİK KODLAMA ÜCRETSİZ ÖĞRETEN KURUMLAR VAR MI?

Robotik kodlama Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların dışında bazı kurumlarda da ücretsiz öğretilmektedir. İşte robotik kodlamayı ücretsiz veren bazı kurumlar: 

Kodlama Derneği: Dezavantajlı bölgelerde gönüllü eğitim veriyorlar. İstanbul’da hafta sonu kursları açıldı.

İSMEK: İstanbul meslek edinme kurslarında 8-16 yaş arası çocuklar için eğitim veriliyor.

Vodafone - Habitat: ‘Yarını Kodlayanlar Projesi’ kapsamında il il gezerek çocuklara eğitim veriyorlar.

İSTANBUL'DA ROBOTİK KODLAMA KURSU VAR MI?

Robotik kodlama öğrenmek isteyenler için bir başka yol ise özel ve ücretli kurslar. İstanbul'da bu alanda kurs veren birçok kurum var. İşte onlardan bazılar:

  • Maker Çocuk - İstanbul
  • Kodlama Atölyesi - İstanbul 
  • Jr. Robotik Bilim Okulu - İstanbul

DİĞER İLLERDEKİ ROBOTİK KODLAMA KURSLARI

  • RobinCode - Ankara
  • Bilişim Garaj Akademi - Ankara
  • Maker Teknoloji - Adana 
  • Maker STEM Center - Mersin

 

SCRATCH KODLAMA DİLİ NEDİR?

Scratch, MIT Media Lab tarafından geliştirilen bir programlama dilidir. Başlangıçta çocuklar ve yeni başlayanlar için tasarlanmış bir ortam olarak düşünülmüştür, ancak her yaştan insanın programlamayı öğrenmesine yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Blok tabanlı bir programlama dili kullanır, yani programcılar kodu yazmak yerine farklı blokları bir araya getirerek programlar oluştururlar. Bu yaklaşım, programlamaya yeni başlayanlar için kodlama kavramlarını daha anlaşılır hale getirir ve hızlı bir şekilde sonuçlar elde etmelerine olanak tanır.

Görsel ve etkileşimli projeler oluşturmak için kullanılır. Kullanıcılar, grafikler, animasyonlar, oyunlar ve interaktif hikayeler gibi çeşitli projeler oluşturabilirler. Scratch'in kullanıcı dostu bir arayüzü vardır ve kullanıcılara basit sürükle ve bırak işlemleriyle kod parçalarını birleştirme imkanı sunar.

Scratch topluluğu oldukça geniştir ve Scratch websitesi üzerinden kullanıcılar projelerini paylaşabilir, inceleyebilir ve birbirleriyle etkileşime geçebilir. Bu, Scratch'in öğrenciler arasında işbirliği ve öğrenme fırsatları sağlamasını sağlar.

Scratch, bilgisayar bilimi ve problem çözme becerilerini geliştirmek için etkili bir araçtır. Ayrıca, temel programlama kavramlarını öğrenmek için bir basamak olarak da kullanılabilir ve daha sonra daha gelişmiş programlama dillerine geçiş yapmak isteyenlere iyi bir temel sağlar.

Yorumlar

www.robotikforum.net Çok iyi bir makale teşekkürler
mr.vuslat cok ıyı
ANNE GAZİANTEP'TE 9 YAŞ ÜZERİNE GASMEK KURUMU TARAFINDAN ROBOTİK KODLAMA EĞİTİMİ VERİLMEKTE OLUP HOCALARIMIZ COK COK İLGİLİ VE COCUKLARIMIZA EN İYİ EĞİTİMİ VERİYORLAR. STEAM MARKER EĞİTİCİLERİMİZ COK DONANIMLI. ONLARA BURADAN TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM