Reuters duyurdu, Aliyev'den son dakika açıklaması

Uluslararası haber ajansı Reuters Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in müzakere ya da ateşkes konusundaki son dakika açıklamasını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
Reuters duyurdu, Aliyev'den son dakika açıklaması

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'den Ermenistan'la devam eden çatışmalar hakkında kritik bir son dakika açıklaması geldi. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Azerbaycan'ın Ermenistan'la barış görüşmelerine askeri çatışmaların akut evresi bittikten sonra döneceğini açıkladı.

Reuters'ın Rus TASS ajansına dayandırdığı habere göre Aliyev Türkiye'nin müzakere görüşmelerinde yer almaya hakkı olduğunu da belirtti. 

Ermenistan Başbakanı Paşinyan ise dün yaptığı açıklamada ülkesinin sadece Türkiye'nin Azerbaycan - Ermenistan çatışmalarında yer almaması koşuluyla ateşkes görüşmeleri yürüteceklerini belirtmişti. 

Öte yandan defenceturk.Net'te yer alan habere göre Amerikan Kongre’sindeki Demokratlar, Azerbaycan’a verilen yardımların kesilmesini talep ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Demokratlar uzun süredir devam eden Azerbaycan-Ermenistan çatışması sonucunda,  Trump yönetiminin Azerbaycan’a verilen güvenlik yardımlarını kesmesini talep ediyor. ABD, her iki eski Sovyet cumhuriyetine de askeri eğitim ve bazı teçhizat desteği sağladı. ABD’ye kıyasla Rusya ve İsrail, Azerbaycan’a askeri teçhizat tedariki bakımından ABD’yi gölgede bırakıyor.

Senato Dış İlişkiler Komitesi üst düzey üyesi Sen. Bob Menendez, DN.J., Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer ve diğer on Demokrat Senato üyesinin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya yazdığı mektupta Azerbaycan’a verilen güvenlik yardımının askıya alınması, ateşkesle birlikte diplomatik görüşmelere dönülmesinin gerektiğini belirtildi.

Mektupta, “Ülkenin insan hakları siciline ve bölgedeki saldırganlığa bakıldığında, Azerbaycan’a ABD güvenlik yardımını çok eleştirdik. Bu yılın başlarında, Senatör Menendez’in talebi üzerine, Hükûmet Sorumluluk Bürosu, ABD’nin çıkarlarıyla uyumlu olmasını sağlamak için ülkeye güvenlik yardımının gözden geçirilmesini kabul etti; şiddete bakınca bunun uygulanmadığı anlaşılıyor.” denildi.

Milletvekilleri Azerbaycan’ı savaşı alevlendirmekle ve Türkiye’yi de Azerbaycan’a destek vermekle suçluyor. Mektupta ABD Başkanı Donald Trump’a, Türkiye’nin Suriye’den çatışma bölgesine yardım için savaşçılar gönderdiği yönündeki suçlamalar nedeniyle Ankara’yı çatışmadan derhal çekilmeye ikna etmesi çağrısında bulunuldu.

Kongre, neredeyse iki yıldır Türkiye’ye silah satışlarında örtülü bir ambargo uygulasa da milletvekilleri, “Türkiye çatışmaya aktif olarak katılmaktan geri adım atmak istemiyorsa, o zaman Dışişleri Bakanlığı Ankara’ya tüm askeri ekipman satışlarını durdurmalıdır.’‘ dedi.

Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı, Rusya ve İran ile sınır paylaşan Ermenistan ve Azerbaycan’a bir dizi yardımda bulundu. Azerbaycan’a yapılan son yardımlar, ülkenin İran ile sınırını güvence altına almasına, Hazar Denizi’nde devriye gezmesine ve teröristlere, silahların yayılmasına ve uyuşturucu kaçakçılığına karşı koymasına yardımcı olacak botlar, X-ray tarayıcıları ve su altı gözetleme donanımını içeriyordu.

 

Yorumlar