Ragıp Paşa Köşkü neden perili köşk?

Ragıp Paşa Köşkü neden perili köşk, perili köşk tanımlaması nereden geliyor, köşk şu anda kimlerde, fiyatı ne kadar?

Google Haberlere Abone ol
Ragıp Paşa Köşkü neden perili köşk?

Ragıp Paşa Köşkü neden perili köşk, köşk kim neden perili köşk diyor, köşk şu anda kimlerde, fiyatı ne kadar?

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde bulunan Ragıp Paşa Köşkü, iki yıl aradan sonra bir kez daha icra ve satış haberleriyle gündeme gelmiş durumda. 

Daha önce 2020 yılında yaklaşık 235 milyon liraya satılığa çıkarıldığı haberleri basında yer alan Ragıp Paşa Köşkü yani nam-ı diğer Perili Köşk, şimdilerde tekrar satışa çıkarıldığı haberleriyle gündemde yerini aldı.

Ragıp Paşa Köşkü neden perili köşk?
Ragıp Paşa Köşkü neden perili köşk?

 

Aradan geçen yılda köşkün fiyatı da iki katına çıkmış durumda. Perili Köşk için 450 milyon lira bedel biçilmiş durumda. 

VEHBİ KOŞ VE ABİDİN DİNO'NUN KALDIĞI KÖŞK

Köşk 1906 yılında Ragıp Sarıca Paşa tarafından Prusyalı mimar August Carl Friedrich Jasmund'a yaptırıldı. Bu sırada 1857 doğumlu Paşa, Mülkiye eğitiminin ardından devlet hizmetine girmiş ve II. Abdülhamit döneminin başmabeyincisi görevini üstlenmişti. Zenginliğiyse bilinen bir gerçekti.

27 dönüm bahçesi bulunan köşk, kayıtlara göre 40 bin altına yapılmıştı. Köşkün önceleri selamlık binaları, müştemilatı ve havuz binaları olsa da, zamanla bunlar yıkılıp yerlerine apartmanlar ve de sahil yolu yapıldı... Bir bodrum, üç de katı bulunan bu köşkün inşasında ise hiçbir detaydan kaçılmamış.

Örneğin tamamen kagirden yapılan binanın cepheleri ahşap kaplı. Tavanlarında eritme varaklardan yapılma yoğun süslemeler bulunuyor. Mülkün her bir mermeri İtalya'dan, döşeme parkeleriyse Viyana'dan getirilmiş. Bir cephesindeyse görkemli bir saat kulesi bulunuyor.

Ragıp Paşa Köşkü neden perili köşk?
Ragıp Paşa Köşkü neden perili köşk?

 

Yalnızca ilkbahar ve sonbaharda kullanılan köşkün görkemli günleri, 1908'de Paşa'nın Meşrutiyet'in ardından Rodos'a sürülmesiyle yarıda kesilmiş.

Sürgündeki Paşa, mide kanseri olmasının ardından evine geri dönse de, 1920'de ölümünün ardından köşk maalesef çok da güzel günler görmemiş.
Söylenene göre Paşa'nın çocukları mirasına sahip çıkmadığı için, köşk defalarca el değiştirmiş.

Bir dönem Sıtkı Çiftçi'ye ait olan köşk, çeşitli nedenlerle kullanılsa da günümüzde tamamen bakımsız halde, insanların perili olduğunu düşündüğü bir yapı haline gelmiş. Bir dönem kat kat kiralanan, Vehbi Koç ve Abidin Dino'nun bile kaldığı köşkte yıllardır kimseler yaşamıyor.

TEKRAR SATIŞ HABERLERİYLE GÜNDEMDE

İstanbul'da Caddebostan Sahili'nde bulunan ve "Perili Köşk" olarak bilinen Ragıp Paşa Köşkü, Anadolu 25.İcra Hukuk Mahkemesi kararıyla icra yoluyla satışa çıkartılacak. Köşkün değeri ise 449 milyon lira olarak belirlendi.

Kadıköy'ün simge yapılarından biri olan köşk, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid'in mabeyincisi Ragıp Paşa tarafından Sirkeci Garı'nın da mimarı olan Prusyalı August Carl Friedrich Jasmund'a 1906'da yaptırıldı.

116 yıllık tarihe sahip Ragıp Paşa Köşkü satışa çıkarılacak. Hisseleri Hakan Mehmet Çiftçi, kuzeni Hatice Ayşe Paksoy ile geçen yıl yaşamını yitiren Meral Edibe Çiftçi'ye ait olan köşk, Anadolu 25.İcra Hukuk Mahkemesi kararıyla 449 milyon 436 bin 491 liradan satışa çıkartılacak.

Ragıp Paşa Köşkü'nün icradan satış ihalesi 2 Eylül'de yapılacak. İlk ihalede alıcı çıkmaması durumunda ise satış ihalesi 3 Ekim tarihinde tekrar yapılacak.

27 dönüm arazi üzerinde yıllardır atıl şekilde duran Ragıp Paşa Köşkü'nün tavanlarında Altın varaklar ve deniz tarafına inşa edilmiş bir kulesi bulunuyor.

Ragıp Paşa Köşküne perili köşk denilmesinin sebebi ise mimarisinin sıradışı oluşu, tenha bir koruluğun içinde bulunuşu ve korku filmlerinde sık sık buna benzer köşklerin görüntülerinin paylaşılması buna neden olmuş durumda.

Bazı rivayetlere göre köşkün uzun yıllar, çeşitli nedenlerle bir türlü bitirilemediği için de bu sıfatı aldı.

Yerli ve yabancı birçok filmi bu tür köşklerde çekilir. İstanbul'daki köşklerde de birçok film ve dizi çekilmiştir. Ancak Ragıp Paşa Köşkü'nde şuana kadar bir film çekildiği bilgisi bulunmuyor.

GERÇEK PERİLİ KÖŞK İSTANBUL BOĞAZI'NDA RUMELİ HİSARINDA BULUNUYOR

İstanbul'un gerçek perili köşkü yani hakkında hayaletler, periler efsaneleri uydurulan asıl köşkü Rumeli Hisarında bulunan Yusu Ziya Paşa Köşkü'dür. 

Ragıp Paşa Köşkü neden perili köşk?
Gerçek Perili Köşk

 

Rumelihisarı’ndan Emirgan’a giderken sıra dışı kulesi ve ilginç mimarisi ile dikkat çeken Yusuf Ziya Paşa Köşkü, halk arasında perili köşk olarak anılıyor.

Yapımına 1900 yılında başlanan köşke yaklaşık 10 yıl boyunca dokunan olmamış. Yıllarca yapım aşamasında kalan köşk, genç bir kadının kalbini fethetmek için inşa edilmeye başlanmış. Halk arasında Yusuf Ziya Paşa’nın kendinden yaşça küçük, genç ve güzel bir kadına aşık olduğu söyleniyor.

Genç kadının teklifi reddetmesi üzerine Yusuf Ziya Paşa, görkemli bir köşk ile genç kadının kalbini kazanacağına inanıyor. Rivayete göre, paşa genç kadını çok kıskanıyor ve kimsenin görmesini istemiyor. Bu nedenle genç kadına onu gözlerden uzak tutacak bu köşkü yaptırmak istiyor.

Köşkün büyük bölümü tamamlanınca genç kadın buraya yerleşiyor ancak kadına aşık olan gençler köşkün önünde gezinmekten vazgeçmiyor. Köşkün içinde peri kadar güzel bir kızın yaşadığı dilden dile dolanıyor ve sonunda köşkün adı Perili Köşk’e çıkıyor.

Uzun yıllar boyunca yarım kalan köşk, halk arasında tamamen perili ev hikayesine döner. Köşkün içinde Yusuf Ziya Paşa’nın ruhunun dolaştığına ve kuleden genç kadının sesinin duyulduğuna inanılmaya başlanır. 1990 yılında yıkılıp tekrar inşa edilen köşkün içinde çalışan işçiler, genç kadının odasındaki aynada eski elbiseler içinde bir kadın hayaleti gördüklerini iddia eder.


 

Yorumlar